"Ya Allah, jadikanlah hamba Mu ini mencintai orang beriman dan jadikanlah orang yang beriman mencintaiku."

(HR Muslim)

31 July 2009

Ceriakan Hatimu

Bismillahirrahmanirrahim...

Hamdalah, boleh kembali mengaktifkan badan setelah selesai major theraphy. Hip hip hooorayyyyyy! Semalam Aisyah called, rasanya dah lama tak bercakap lama macam tu dengan Aisyah. Syukran dear :) Nanti makan banyak-banyak sikit yer, bagi gemuk senang nak jual hujung tahun nanti kalau timbang ikut kilo baru la kayesssss. Kalau nak jual sekarang ni murah sangat sebab badannya kurus kerempeng aje. Hihi, anda hanya ada lebih kurang 4 bulan untuk menggemukkan badan. Lalalalaaaa... (^_~)

Opsss... ana? Ana... Ana perlu kuruskan badan, biar kurus kerempeng nanti senang nak dilambung-lambung. Hihi, dilambung ombak le... Isk, dah lama rasanya tak mandi laut kan. Kalau nak mandi pun waktu malam yang best, tapi nanti hilang kena kidnap dengan mambang laut laks. Dah la ana comey jer kan, hihihi. Mambang laut tak pe juga, dia tak jual. Kalau kena lanun yang meronda-ronda kat laut tu, haaaa.. abis da anak kesayangan abi yang paling comey ni dah abi tak ada geng nak gaduh-gaduh. Sian abi kan? Jadi, tak yah la mandi laut kita berendam dalam jazuki je la. Kalau rasa nak aura air laut gak, beli je garam 10kg tabur dalam tab jakuzi pastu berendam jer la kan. Haa... OK gak tu, tapi antum la buat dulu kalau best baru ana buat. Ngeeeeee! (^_~)

Sedey... Sedey, pagi tadi sambil duduk menyisir saki baki rambut yang ada, banyak lagi rambut yang gugur. Ades, dah la rambut sikit je pastu gugur pula. Baru la terasa apa yang orang lain rasa, kalau orang yang jalani kimoterapi abis semua rambut dia gugur tinggal kulit kepala jer la. Nasib baik juga ada kulit kepala, kalau tidak... Isk habis nampak semua isi-isi dalam kepala, takut! Ngeri pun ada juga kan. Sebab itu, hargailah semua nikmat yang Allah berikan, mungkin esok tiada lagi nikmat itu dan kita tak sempat nak menikmati segala nikmat tersebut. Bersyukurlah kerana Allah selalu beri peluang untuk kita merasai segala pinjaman dari Nya. Ucap apa adik-adik? Ucap "Alhamdulillah" cikgu Syira. Opss, alamak... Rasa macam dalam tadika la... Sorry... :P

"Lepas dah bekam tu rasa apa? Ok sikit tak kepala?" Soalan 'maut' dari abi.

Hehehe, ana bukan bekam 1 tempat macam insan-insan lain, tapi bekamnya merata tempat sampai ana rasa nak menjerit.

"Stopppp! Stopppp! Nanti habis rambut saya...!" :(

Mudah-mudahan lepas ni sakit kepala yang menggila tahap gaban dan super-power rangers ni kalau tak hilang pun ianya berkurangan. Insya Allah lepas ni dah tak sengal lagi sebab darah-darah yang blocking kepala otak kembali normal, pasni sopan santun jer la. Tak de comot-comot lagi dah, terus ayu jer. Hik hik hik, perasan abis la nih. Tak pe, tak pe... Memang kena puji diri sendiri pun sebab memang tahu yang diri ni comot tapi kalau selalu di cakap comot aje nanti makin comot, kena cakap comey baru la nampak macam hipokrit sikit. Huhuhu.

Mahfuzah sangat ngeri melihat kepala ana, asyik terjerit-jerit je. Ek eleyh, dia tak tahu kalau tengok kepala orang yang habis kimoterapi langsung tak de rambut. Kalau ada pun memang sipi-sipi je itu pun Allah bagi pinjam je, tak lama kemudian abis semuanya gugur ke bumi. Jangan tak tahu, esok kita pun nak rebah ke bumi juga. Ingat tu... Bila dah rebah, siap disimpan dalam perut bumi.. Haaa, jangan nak ingat rambut lebat yang ada atas kepala tu terbang melayang ditiup angin sepoi-sepoi bahasa sentiasa menjadi milik kita, Allah bagi pinjam je tuh. Sebab itu, peliharalah ia sebaiknya. Pakai tudung comey-comey, ok apa. Bila dah comey tu, cepat jer orang yang ensem-ensem datang meminang. Eh, ni dah masuk topik lain. Tukar-tukar, dak kecik mana leh cakap pasal ni. (T_T)

"Abi... of course kepala rasa ringan sebab rambut dah tak de..." Sadis je nada.

"Ek eleyh, ingat kan apa la. Tak apa la tak cantik asalkan sihat."

"Tapi baruuuuuu je baru haritu abi cakap semua anak abi cantik-cantik. Ni kata tak cantik lak." Cet, pagi-pagi pun nak gaduh. Abi ketawa je, malas nak layan ana.

"Abi nampak positif tak?" Elele... Tukar topik la tu, macam orang tak tahu.

"Abi nampak G.A.R.A.N.G la."

"Tu la, kenapa semua orang cakap abi garang."

"Bukan abi garang tapi muka abi nampak garang."

"Iye ke?"

"A'ah la. Kalau dorang nak kenal abi, kena la jadi menantu abi baru tahu true colour abi. Nanti dorang lagi sayang abi dari sayang anak abi." Ana angguk-angguk sambil mainkan kening. Cet, ngengada dengan abi pulak.

"Iye ke?"

"Iye la... Trust me!"

Hohohoho... Betul la, kalau abi di rumah totally tak sama langsung macam di pejabat. Kalau di pejabat, muka serius je. Ummi cakap masa abi muda dulu (sebelum kahwin) lagi la terserlah kesyadidannya. Masa zaman dulu, punya la ramai peminat abi tapi abi strict sungguh. Waktu kerja hanya soal kerja, tak ada chance la nak melawak dengan office-mate. Dunianya hanya rumah, pejabat dan surau. Lagi lawak masa dah nikah dengan ummi (lepas 2 minggu nikah baru kenduri) sebab SEHARI selepas akad nikah terus kerja macam biasa, 3 hari lepas nikah abi ajak ummi minum di kafe.

Abi called ummi, ajak minum. Ummi leyh cakap kat abi camni.

"Tapi En. A, saya ada kerja nak buat."

"Iyeee... Buat kerja dulu bagi siap. Nanti Abang pergi meja, kita minum."

"Baik En. A."

Tengok tuh, ummi punya la respect (takut sama kot, heheh) dah kahwin pun panggil 'En. A' lagi. Isk, isk, isk... Orang zaman sekarang, belum kahwin, tak bertunang lagi pun dah berkanda dinda, darling la, apa la... Lagi ngeri bila budak-budak sekolah yang couple duk panggil 'daddy' dengan 'mummy', aish nak muntah I... Nasib I dah tak sekolah, ngeeee! (^_~)

Dulu, ummi dan abi duduk sekali dengan Mak Teh dan Pak Teh. Abi selalu cerita, kadang-kadang naik motor dengan ummi pergi kedai dan ada masanya naik motor dengan Mak Teh pergi kedai. Sampaikan orang kedai tu cakap;

"Bagusnya, madu dia baik jer. Boleh duduk serumah."

Aisey... Padahal Mak Teh tu kakaknya abi. Tapi dek kerana muka ummi dan Mak Teh macam nak sama, orang salu tersalah. Termasuk lah ana, kalau jalan dengan Mak Teh orang ingatkan ana ni anak Mak Teh. Kalau jalan dengan ummi, lain jadinya sebab orang ingat ummi tu kakak ana, ana pula adik ummi. Hadui... Hadui...

Sudah... Sudah, nak masak pula. Melayan blog ni nanti tak masak pula...

Ingat yer... Jangan gelak aje, gelak tu pun hanya pinjaman dari Allah. Semoga kita semua menceriakan hati di hari Jumaat, bersihkan jiwa dan lapangkan minda. Buat cousin yang bakal bertunang tu, tahniah tahniah :) Kandaku juga bakal bertunang, tengok barang hantaran tunang dia pun ana dah stress. Haiyok! Baru barang hantaran dah banyak duit abis, isk isk... Simpan dalam Tabung Haji tu senang-senang leyh pergi panggilan haji akan datang (isk, kedekut tul dak Syira ni).

Orang kate... "KAHWIN NI SEKALI JE SEUMUR HIDUP". Saya lak kata, ek eleyh macam boleh percaya jer. Perkahwinan impianku telah ku ceritakan pada abi, tergelak besar abi dengar impian majlis kahwin ana. Tak pe, biar la orang nak kata apa pun. Ghuraba'... Ghuraba'... Huhu. Dah orang kata kahwin sekali je seumur hidup, biar lah sekali itu jer perkahwinan yang barokah kekal hingga ke dalam syurga. Bercinta sampai ke syurga, kan kan kan. Betul la tu, ada orang angguk dah tu.

Sudah... Sudah... Tak mo melalut lagi nanti Azmah teringin nak gigit ana pula. (*_*)

2 leaves:

adik mucuk,  31 July 2009 at 10:15  

yela yela memang nak gigit pun...
aritu janji taknak sengal da, rupanya still tak insaf lagi..
camner nak kawen nih,,
karang uwais pun jadi sengal gak...
sian ummu uwais dpt menantu cam neyh.. muahaha...

balqis,  31 July 2009 at 12:32  

Salam budak comot+comel (ana terpaksa je tayep comel tu nnt de yg muncung) :P

phiwwit... perkahwinan idaman gitu, wah3, ko nak kawin ye dik? Bistu sian kat uwais kene kawin pakse.huhu.

dik, rasanya lepas ko bekam ni makin melampau-lampau tahap kesengalan, darah kuar bnyk sgt gaknye, try la makan ceklat bnyk2 bg gebus...hihihihi :P

aSkiNg sOuL

Feeling alone?
Innallahha ma’ana

Saw evil act?
Inni akhafullah

Wishing something?
Fa’iza ’azamta fatawakkal’alallah

Missing somebody?
Ma fi qalbi ghairullah.

... syukran ...

Free Hit Counter Syukran 'ala ziarah ^_~

Silent Home

Silent Home
Bila emosi mengunci hati, lalu lahirlah ayat-ayat sepi sebuah monologku merentasi perjalanan menuju Rabbi :)

  © Template Lar Doce Lar por Emporium Digital Graphics Jenny's Grandchild and Irene's Corner

TOPO