"Ya Allah, jadikanlah hamba Mu ini mencintai orang beriman dan jadikanlah orang yang beriman mencintaiku."

(HR Muslim)

16 April 2010

Sahabat Tercinta


Tiga Srikandi Bersaudara

Bismillahirrahmanirrahim.

Sahabatku,

Kata orang bercinta, biar jauh di mata tetapi tetap di hati. Andai rindu menggigit sukma, pandanglah pada sang rembulan di malam hari kerana bulan itu hanya satu dan di mana juga kita berada, kita tetap memandang bulan yang satu.

Kata orang berkasih, biar jauh di mata tetapi hadir dalam doa. Andai dilanda rindu dendam, segera memandang langit yang luas agar terasa keluasan rahmat Tuhan, mudah-mudah Allah yang Maha Pemurah itu segera mengaturkan pertemuan.

Kata orang saling menyayang, biar jauh di mata tetapi tetap diingati walau ke alam mimpi. Andai terasa sayangnya meluap-luap, pandanglah ke tanah agar segera mengingati mati, mudah-mudahan ingatan pada kematian akan melenyapkan keripuhan hati yang melanda.

Tetapi, pesan aku padamu wahai sahabat yang teramat, amat, amat aku sayangi... Andai di hatiku atau hatimu terdetik rasa yang tak mampu diluahkan dengan kata-kata... Aku tidak mampu berkata apa-apa kerana dirimu terlalu istimewa. Aku tak mampu meluah rasa sekeping hatiku pada dirimu wahai sahabat.

Aku hanya mampu memujuk hati.

Jauhmu dariku adalah kerana Allah.
Sepimu dariku adalah kerana kesibukan seharianmu sebagai penuntut ilmu.
Senyapmu adalah kerana jadualmu padat sebagai pejuang agama Allah.
Diammu adalah kerana dirimu dikelilingi sahabat-sahabat yang soleh solehah.

Dan aku hanya terdaya meminta dan terus meminta dari Allah agar sentiasa memelihara sahabat yang aku cintai ini dengan sebaik-baik penjagaan. Kerana, hatiku selalu yakin bahawa tiada penjaga yang lebih hebat jagaannya selain dari Allah yang Esa. Hatiku terpujuk, jiwaku menunduk, perasaanku terduduk...

Sekeping hati ini aku berikan pada Allah, lantunan doa buat sahabat yang sentiasa hadir setiap sujud terakhir dalam solatku.

Sahabatku,

Di saat mereka memandang rembulan, melempar pandangan pada keluasan langit, menjatuhkan hati memandang debu tanah yang berhembus perlahan... Aku tidak mampu menutup rasa hatiku, kerana kita sebenarnya punya KIBLAT YANG SATU. Hanya itu yang mampu mendamaikan ripuh gelora kalbuku saat merindui dirimu wahai sahabatku.


Sanah Helwa ya sodiki hakiki, happy 21th Birthday! Happy sweet 21 years old... Moga rahmat, maghfirah Ilahi sentiasa bersamamu! Moga panjang umur, murah rezeki, sihat tubuh badan. Semakin bertambah usia, semakin bertambah ilmu, iman, amal dan tawadhuk. Allahumma ameen.

~ S.A.Y.A ~ S.A.Y.A.N.G ~ K.A.M.U ~

Sahabatku,

Walau di mana dirimu berada, apakah di utara selatan timur mahupun barat... Aku selalu mendoakan kesejahteraan buatmu hatta diriku tidak lagi beriringan di sisimu. Kita tetap bersama, dalam doa dan sujud saat memandang kiblat yang satu.

p/s: Diambil dari Catatan Hati Fatinah [9 : Warkah Buat Sahabat]

Best of L.O.V.E,
Insyirah Soleha
Sahabat yang selalu mencintaimu (",)
scheduled : 00:25 +8.00

** Maaf tiada yang istimewa untuk dizahirkan. Komen-komen dari pembaca juga tidak sempat dibalas lagi, kesukaran menaip akibat pembengkakan tulang ~ yosh costocondritis, nak suruh ana manja juga walaupun ana sudah pesan Jangan Manja! Boleh feel tulang semakin timbul dan membesar. Yeay! Membesar sebagai juara. Ngeeeee :P

5 leaves:

syauqah wardah 16 April 2010 at 10:50  

sanah helwa gak utk kak fieza.. gambar iteew comel bangat..

hamdan 16 April 2010 at 11:35  

bersahabat kerana Allah!

Anonymous,  16 April 2010 at 11:38  

Sahabat kerana Allah!!

Balqis,  17 April 2010 at 00:01  

Salam.

A month left :)

Lepas ni masing-masing bercinta la nak tengok Syirah 'sastera' macam ni untuk kawan-kawan :) Prioriti dah ke tempat lain, hihi.

Semoga sahabat Insyirah bahagia dengan entri ni. Happy 21 years old :)

aSkiNg sOuL

Feeling alone?
Innallahha ma’ana

Saw evil act?
Inni akhafullah

Wishing something?
Fa’iza ’azamta fatawakkal’alallah

Missing somebody?
Ma fi qalbi ghairullah.

... syukran ...

Free Hit Counter Syukran 'ala ziarah ^_~

Silent Home

Silent Home
Bila emosi mengunci hati, lalu lahirlah ayat-ayat sepi sebuah monologku merentasi perjalanan menuju Rabbi :)

  © Template Lar Doce Lar por Emporium Digital Graphics Jenny's Grandchild and Irene's Corner

TOPO