"Ya Allah, jadikanlah hamba Mu ini mencintai orang beriman dan jadikanlah orang yang beriman mencintaiku."

(HR Muslim)

27 February 2009

Updating... News...

Salam'alaykum whb.

Alhamdulillah. Setelah beberapa hari menahan kesakitan kepala yang membataskan setiap pergerakan, harini ana beransur sihat. Sebenarnya, ianya tidaklah seteruk mana pun, hanya ana yang dhaif tanpa bantuan Allah untuk menghadapi setiap 'warkah cinta' dari Allah s.w.t.. Sekali lagi, ana bersyukur walaupun kesakitan yang menghinggap segenap saraf kepala tidaklah hingga ana hilang kawalan diri. Alhamdulillah. Smile

Kesakitan yang terpaksa dihadapi lantaran doktor sendiri tidak mahu mengambil risiko menjalankan pembedahan, alhamdulillah. Ujian itu tarbiyyah, sabar itu indah. Ana tersenyum kala membaca sms dari seorang teman: "Ana yakin, anti pasti kuat! Kalau tidak, masakan Allah tak putus-putus menghadiahkan anti dengan sakit yang bertali arus. Sakit tulang belakang, kemudian demam panas hingga zahirnya ana nampak anti sedikit kurus, dan baru ana nak rasai keceriaan anti, terus anti diuji dengan sakit kepala yang maha dahsyat. Semput lagi. Ana yakin, Allah tak mahu anti lalai, Dia sentiasa ‘memegang’ anti dengan penuh hikmah! Masya Allah. Hanya Dia yang Maha Tahu apa yang tersirat, tapi ana sangat yakin anti mampu untuk laluinya."

Aaminn. Tiadalah dayaku tanpa bantuan dari Mu ya Rabbi...


Ana tiada migrain tetapi ana tak boleh berada dalam keadaan stress (under presure). Kata Ukhti Wan, dari apa yang dia tahu memang orang yang seangkatan dengan ana tak boleh stress, banyak masalahnya kalau stress. Sebab tu la masa ambil SPM pun abi apply untuk exam di hospital, huhu. Hari pertama exam, arwah Pak Ngah kembali ke rahmatullah. Malam tu ana nangis puas-puas, sampai nurse pasang oksigen. Next day, English paper... Submit paper pun awal 30 minit, kepala hang, blur dan sakittt sangat. Dalam hati, nak tidur supaya kertas Sejarah nanti boleh buat dengan tenang. Insya Allah. Abi sms tanya paper English, jawab ringkas: "I cant answer that, mantonggggg!"

Sedih kan... Tragis je... Huhu. Masa ambil result SPM pun rasa abis la semua paper ni, jawab exam ada yang sambil baring kuak lentang semua cukup la. Hingga pengawas yang jaga exam tanya: Kalau nak tidur dulu, kita boleh KIV. Tapi nak tidur pun, haaa sampai malam pun tak habis jawab. Ngeee... Tension! Ambil result exam, tunggu semua kawan-kawan dah balik, pergi dengan abi ambil result. Sekali tengok, upsss... Hamdalah. Senyum je tengok abi. Abi minta result, terus cakap "Sorry. Jangan marah ye!" Pandai buat lakonan, ala-ala muka frust lagi. Tapi, mana boleh tipu abi kan kan kan. He know me better that I know myself, huhu. Smile

Beberapa harini memang banyak tidur dan baring. Amaran Doktor Zakaria terngiang-ngiang sentiasa di benak fikiran: "Kalau sakit atau rasa semacam, lebih baik duduk dan kurangkan beraktiviti. Kalau kepala jatuh terhempas lagi, saya takut awak mengalami pendarah otak."

Allahuakbar. Jeng jeng jeng...

Gelak je haritu jumpa kawan lama ummi, ana dah penat sangat. Macam terlentok sikit, sekali makcik tu tegur: "Lemah lembut je anak awak ni ye, anak perempuan saya kat rumah tu bukan boleh duduk diam, kasar. Buat kerja pun macam lelaki." Dalam hati ana, normal la tu, perempuan sekarang banyak sangat pendedahannya. Main futsal bagai, aduiii...! Sekali dengan penuh keyakinan dan iltizam, ummi menjawab: "Anak saya bukan lemah lembut, tapi lembik!"

Amboi... Amboi... Amboi...

Sedapnya ummi kata ana lembik! Eh eh eh, lembik-lembik pun kuat semangat tau. Hehe. Tengok orang yang gagah perkasa belum tentu semangatnya kuat, ngeeeee. Smile

Ana mohon maaf pada sahabat-sahabat, banyak sms tak berbalas. Menjauhkan diri dari komputer, tv dan hp! Kepala berdeyut. Kalau diibaratkan kepala seperti gigi, dah lama ana cabut. Lalalalala... Very Happy


Semilir angin petang mendamaikan
Senja berlalu di sebalik gugusan awan
Malam melabuhkan tirai perlahan
Hati semakin dicengkam rawan
Rayuan jiwa yang tak berirama
Hanya Tuan pemilik hati jua mengerti
Secebis rahsia yang disimpan rapi
Si gadis yang digelar Mawar Berduri
Moga kau mekar dengan akhlaq dan budi
Manis kerana iman dan taqwa di hati
Malu menjadi pendinding diri
Mudah-mudahan menjadi pendamai hati
Pemilik insan bernama suami

2 leaves:

Ridzuan 27 February 2009 at 23:06  

salam..
kuatkan semangat..
jangan takut,jangan sedih..
sesungguhnya Allah sentiasa bersama kita..
banyakkan berdoa..
Allah akn menyayangi hambanya tatkala hambanya menyayangiNya..
May Allah bless you..
amin..

u. Masyitah 12 October 2009 at 13:54  

Salam..
ujian tu tanda aksih sayang Allah

aSkiNg sOuL

Feeling alone?
Innallahha ma’ana

Saw evil act?
Inni akhafullah

Wishing something?
Fa’iza ’azamta fatawakkal’alallah

Missing somebody?
Ma fi qalbi ghairullah.

... syukran ...

Free Hit Counter Syukran 'ala ziarah ^_~

Silent Home

Silent Home
Bila emosi mengunci hati, lalu lahirlah ayat-ayat sepi sebuah monologku merentasi perjalanan menuju Rabbi :)

  © Template Lar Doce Lar por Emporium Digital Graphics Jenny's Grandchild and Irene's Corner

TOPO