"Ya Allah, jadikanlah hamba Mu ini mencintai orang beriman dan jadikanlah orang yang beriman mencintaiku."

(HR Muslim)

18 February 2009

Kembali Mengaktifkan Al-Insyirah

Salamun'alaykum whb, syukran wa jazakumullah khairan katsira pada semua tetamu yang berkunjung ke teratak ana. Sengaja ana melarikan diri sebentar dari blog kerana ana cuba mengaktifkan kembali Al-Insyirah yang semakin sepi. Alhamdulillah, ana juga bertekad, ana tidak akan update blog selagi buku Putera Lembah Bakkah tidak dihabiskan. Sepatutnya, buku itu dihabiskan mungkin 1-2 hari sahaja tetapi dek kerana hati yang selalu sebak baca buku tu makanya selepas hampir 6 bulan membeli, baru berjaya dihabiskan. Alhamdulillah.

Putera Lembah Bakkah: Kisah hidup Rasulullah s.a.w. dari waktu kecilnya hingga baginda berusia 25 tahun. Penceritaan kreatif yang ditulis benar-benar menusuk relung hati, hiba dan sebak rasanya mengenangkan jasad pemuda yang sangat disayangi penduduk Mekah itu. Terlalu rindu untuk kembali ke Madinah al-Munawwarah, rindu untuk menghampiri jasad istimewa, kekasih Allah itu. Ah... Rindu yang terlalu susah untuk di lakarkan.

Ana nak ceritakan mengenai Al-Insyirah. Iya, setelah lama 'melupakan' teratak Al-Insyirah, rasa bersalah pula kerana sekadar menjenguk tanpa mengirimkan buah tangan. Ibarat bertamu ke rumah orang dengan tangan kosong. Makanya, dengan 'uzlah blog' yang dilakukan ana telah pun kembali mengaktifkan diri di Al-Insyirah. Barangkali kerana rumah ana dikunci, agaknya kami (otai-otai) tak bayar sewa/khilaf dengan tuan rumah. Wallahua'lam. (Psiko je ni... huhu) Harap, rumah kami tu dibukakan secepatnya, aamin. Lega rasanya membaca posting Kak Aida dalam pondok buruk ana, masalah log in ke pondok buruk membuatkan lalang-lalang mula naik tinggi. Tapi ana tak boleh nak akses untuk mengemaskini pondokku itu dek kerana ownernya barangkali berada di luar negara... Uwaaaaa...

Inisiatifnya? Hehehe, ana telah membuka Warung Kopi @ Al-Insyirah sebagai alternatif. Sambil membuka warung kopi, dapat juga mengaktifkan kembali ruang Al-Insyirah yang sangat suram tu. Kelibat Kak Aysa nun dari Jordan sedikit sebanyak menceriakan ana, mudah-mudahan ukhuwwah yang terbina walaupun terpisah benua tetap dekat di hati. Aamin (^_^) Hanya bayang-bayang Cikgu Zaki, Dheadz dan ana. Akhi IB yang dah tercampak ke Sabah juga tak nampak lagi, be a good teacher ya... Hihihi.

Ana tersenyum sendirian, nak ketawa pun ada juga. Ana ~ cikgu Zaki ~ Dheadz menikmati paparan demi paparan di Al-Insyirah (Owner Al-Insyirah kena belanja kami makan satey Kajang sebab tak menampakkan batang hidung! Dushh!) :P

Antara kami bertiga (ana, cikgu zaki dan akhi dheadz), jurang perbezaan umur agak ketara.

Cikgu Zaki = 39 tahun
Akhi Dheadz = 30 tahun
Ana =19 tahun

Masya Allah, Subhanallah! Tapi, entah macammana boleh ana buat 'muka sardin' je bergaul dengan mereka. Ish, ish... Teruk betul la ana ni. Topik yang paling ana suka (hot thread also) ialah "Lets Chat in English" sebab ana boleh berbicara menggunakan bahasa Inggeris dengan bebas (^_^) tanpa ada yang mengkritik. Hehehe... Tapi, topik tu memang tak ramai yang respon sekadar playing hide and seek, hohohoho. So, I suggest to Mr Dheadz, should us (me, mr dheadz n mr zaki) playing tom tom bak? (smashing myself, im blushing right now.. kui kui) Nobody below 12 yearls old at Al-Insyirah, huhuhu. So, what do you think? Ngeeeee :P

~ creadit ice-cream for myself :P

Tersenyum dengan mesej-mesej di Shout box. Syukran pada semuanya... (^_^)

p/s: Jemput makan jagung rebus... Hehe.

1 leaves:

dheadz 12 June 2009 at 22:33  

Salam Insyirah, baru hari ni berpeluang baca coretan ni, walaupun sudah agak lama di dalam blog ni.

Terasa agak sedih gak melihat forum Al-Insyirah tidak begitu aktif seperti dulu... Tapi apa kan daya, kita mampu buat itu ini, yang selebihnya terserah pada penerimaan masing2. :)

Selamat hari Jumaat :D

aSkiNg sOuL

Feeling alone?
Innallahha ma’ana

Saw evil act?
Inni akhafullah

Wishing something?
Fa’iza ’azamta fatawakkal’alallah

Missing somebody?
Ma fi qalbi ghairullah.

... syukran ...

Free Hit Counter Syukran 'ala ziarah ^_~

Silent Home

Silent Home
Bila emosi mengunci hati, lalu lahirlah ayat-ayat sepi sebuah monologku merentasi perjalanan menuju Rabbi :)

  © Template Lar Doce Lar por Emporium Digital Graphics Jenny's Grandchild and Irene's Corner

TOPO