"Ya Allah, jadikanlah hamba Mu ini mencintai orang beriman dan jadikanlah orang yang beriman mencintaiku."

(HR Muslim)

14 February 2009

Up and Down Of Our Life (^_~)

Alhamdulillah. Syukur pada Allah, masih meminjamkan usia untukku bermuara kasih di dunia, berteduh menggali ilmu Nya, berfikir dan merenung sebuah kehidupan yang baru bermula. Insya Allah. Semoga cinta, kasih sayang sesama saudara dikukuhkan dengan niat lillahitaala. Ukhuwwah dan tunjang kasih sayang kita mengharap keredhaan Allah. Aamin.

"Si Anak Abi"

Semalam, abi dapat panggilan talifon dari Uncle Din. Rasanya dah lama sangat tak dengar khabar dia, dan semalam lamaaa juga abi berbual dengan dia. Urm, good news yang rupanya Uncle Din sekarang buat PhD. Masya Allah! Seorang lagi kawan (agak rapat) abi, Uncle Azmi dah pun selesai PhD and now Dr Hj Azmi. Masya Allah. Hujung nada abi agak mendatar. Bukan ana mencuri dengar apa yang dibualkan, tapi abi sememangnya berbual depan ana.

Merasakan nada abi agak suram dan mendatar, ana berteka-teki dalam hati. Sedihkah abi? Ana tau, abi memendamkan sesuatu perasaan yang sukar untuk diluahkan. Pastinya yang ana tahu, abi tak puas hati dengan pihak atasan yang 'menyekat' abi untuk berhijrah ke tempat baru. Abi seorang pekerja yang excellent, masakan tidak... Mohon cuti untuk ke luar negara 2 minggu pun sudah kecoh satu pejabat. Seolah-olah kalau abi tak ada, mesin meletop agaknya (hohoho!). Kalau abi tak ada, banjir agaknya... Allahuakbar, masalah manusia yang bergantung harap pada manusia.

Tak juga ana nafikan, strategi abi bagus. Terkadang hanya dengan panggilan talifon je, abi boleh imagine apa yang sedang berlaku dan apa tindakan yang perlu pekerja lakukan but ke'excellent'an abi membuatkan abi seakan 'diikat' untuk tidak ke tempat lain. Ujian hebat dari Tuhan untuk menduga kesabaran seorang insan bernama abi... Lepas letak talifon, abi 'mengusung' emosinya pada ana. Seperti selalu, ketidakpuasan atau apa saja emosi yang meledak diluahkan pada ana. Ngeeee... Am I a good listener? I hope so... (^_^)

Ramai sahabat-sahabat abi sudah berkembang karier (dan cawangan rumah) tapi abi rasa masih pada tempat yang sama. Still here, walaupun dapat pindah ke sana sini tapi pihak atasan tak nak lepaskan. Macam tak termotivasi lagi nak buat kerja pun. Seperti yang abi cakapkan, company ni tak pentingkan siapa kamu, bagaimana performance kamu tapi siapa orang atas yang kamu kenal? Seorang kenalan abi (same company) sebab dah tak tahan dengan pihak atasan yang tak nak bagi dia pindah, terus resign 24 jam! Wah, bagi sebulan macam tu je. Kalau gaji RM20k, bagi cash Rm20k just like that? Huhuhu.. And now, jadi consultant. Padahal dia la yang perform untuk company sampai dapat anugerah prestij. Ya Allah, macam ni politik dalam kerjaya. Hishhh... Dunia... Dunia...

Ana masih mendengar luahan hati abi. Ana diam dan senyum. Trying to make him happy...

"Kalau dulu abi terima tawaran pergi Manchester, maybe sekarang abi pun tengah buat PhD juga kan? Tapi abi... Abi juga yang cakap, abi tak boleh jadi lecturer sebab abi cerewet."

Finally, abi gelak. "Iya, betul.. Betul. Kalau pergi Manchester maybe sekarang dah jadi Ir Dr..."

Ana pun bertindak 'bijak' menangkas cepat-cepat. "Tapi abi, kalau abi duduk Manchester, tak merasa la kakak nak pergi Mekah dengan abi and whole family... hehehe."

Semoga hati abi terubat... Abi masih menikmati air yang ana buat dengan harapan menyerikan semula hatinya yang seakan luka. "Abi tak bersyukur ke?"

Kok berani sungguh ana tanya macam tu...? Astaghfirullah hal azhim!

"Bersyukur apa?"

Yes! Jarum sudah mengena... Sabar abi, tunggu falsafah akak sebentar ya. (^_^)

"Abi tak bersyukur ke ada anak yang comel macam kakak? Maybe Uncle Azmi and Uncle Din ada Dr, ada PhD tapi tak ada anak yang comel macam kakak kan?"

(Dush! Perah santan sungguh la budak ni...)

Abi gelak lagi (alhamdulillah, berjaya lagi)

Kadang-kadang Allah berikan kita sesuatu tapi Dia tarik sesuatu. Apa yang kita hajatkan tak semestinya Dia akan berikan, sebab Dia lebih tahu apa yang kita perlukan. Kadang-kadang kita fikir dengan adanya gelaran Ir, Dr or whatever, kita akan dipandang manusia. Tapi kita terlupa, bila kita di atas mungkin kita akan lupa memandang ke bawah. Abi sendiri selalu cakap, kita kalau nak pandang jangan mendongak tapi kena tunduk. Abi juga yang ajar, kalau kita berkawan jangan mendamping yang berdarjat tapi carilah kawan yang lebih susah dari kita kerana dari situ kita akan lebih menghargai kehidupan kita.

Abi selalu cakap, kalau kita bersahabat jangan kerana NAMA, bukan kerana ILMU bukan juga kerana SIAPA DIA tapi kita bersahabat dengan seseorang kerana dia manusia. Ada kekurangan tapi ada juga kelebihan yang Allah ciptakan saling melengkapi. Kalau semua nak jadi Dr, nak ada pangkat tinggi-tinggi, siapa nak kerja di Indah Water? (Tidak bermaksud mengecilkan golongan ini) Siapa nak kerja sapu-sampah? Allah dah atur cantik pun, ada yang di atas dan ada yang di bawah. Kalau semua duduk di atas, alamatnya dunia ni pun tak terurus abi...

Siapa nak bersihkan sisa kumbahan kita? Siapa nak tolong sapu-sampah di sekeliling kita? Kalau semua Dr, takkan Dr tu nak sapu sampah? Ada Dr nak basuh logi pembetungan? Abi juga selalu cakap, orang yang kerja jaga lalu lintas tepi jalan (bila ada kerja pembaikan jalan dilakukan) kita kena hormat dia dan kerja dia. Sebab kerja dia walaupun gajinya jauhhhh lebih murah dari orang yang bawa kereta mahal tapi kerana dia mengawal lalu lintas memudahkan orang bawa kereta. Kalau tidak? Semua nak jalan menggunakan arah yang sama. Jawabnya kemalangan la.

Abi still diam dan senyum.

Dalam hati, ana berdoa. Moga hati ab terubat walaupun apa yang ana cakapkan adalah kata-kata abi sendiri. You are always in my heart my dear HERO..!

"Rindu Yang Terusik"

Menjejaki blog demi blog sahabat. Macam-macam kisah, dan entah kenapa emosi ana terusik dengan tautan dari seorang teman. Allahuakbar, apa lagi yang nak dikenangkan pada barang milik Tuhan itu. Doakan agar rohnya tenang disisi Tuhan. Entah, tak tahu perasaan apa yang nak dinukilkan dan perkataan apa yang nak diucapkan. Buat sekian kalinya, ana menjenguk kembali blog seorang teman yang telah kembali ke pangkuan Tuhan. Ana tahu, hanya ana yang setia menjenguk blog tak bertuan itu. Walau ana tahu blog itu sangat mustahil untuk dikemas kini tapi ana masih setia menjadi tetamunya. Selalu ana perhatikan counter guess yang ada dalam blognya, hanya ana yang menjenguk dan insya Allah akan selalu menjenguk walaupun ana tahu dan sangat yakin ianya tak dikemas kini seperti blog sahabat yang lain...

Tuhan... Ku rindu mendengar nasihatnya. Doaku, moga dia tenang disisi Mu kerana Engkaulah yang dia rindui sepanjang kelana hidupnya disini.

Menjenguk blog sahabat baik 'barang milik Tuhan' yang membuatkan emosi ana terusik. Sekeping gambar kenangan yang dikepilkan bersama coretan satu kerinduan pada insan yang pernah suatu ketika dulu ibarat merpati dua sejoti. Teman yang seiring sejalan dari sekolah menengah hingga ke alam universiti. Allah, ana tahu pasti sahabat yang seorang tu lebih merinduinya berbanding ana... Wallahua'lam. Moga hatiku terubat dengan segala yang sedang ku jalani. Aamin.

"Carilah Damai"

Senyum sendirian, soalan yang singgah dari ukhti Husna. Iyaaa... Budak ni memang nak kena cubit dah dengan ana. Siap la dik, akak dapat adik memang habis la pipi kena cubit. (I promise to do that!) Dan ana masih 'berhutang' dengan ukhti Azmah, ana sendiri masih bingung untuk menulis sesuatu untuknya, beberapa kali ana mengarang ayat dan akhirnya ana biarkan tanpa publish. Sulit untuk menukilkan apa yang perlu ana tintakan. Apakah adik berkecil hati dengan sikap akak? Akak pohon maaf sebanyak-banyaknya. Sabar ye, akak masih memikirkan ayat-ayatnya untuk di tamsilkan buat adik. Tak semudah nak menulis cerpen... Kerana kita sedang bicara soal 'KITA'.

"Anda Seorang Murabbi"

Pening lagi (^_^) Ana memikirkan beberapa perkara yang agak mencabar minda. Biar... Rehatkan sebentar minda yang seakan stuck. Usah terlalu beratkan kepala, banyak lagi yang boleh dibuat selain terus berfikir kerana hanya dengan ketaqwaan anda akan peroleh jalan keluar dari masalah. Insya Allah.

Ana masih ingatkan nasihat-nasihat akhi Hanafi dalam blognya. (Kih kih kih) Suggest ana menulis penuh menggunakan bahasa Inggeris. Dia lah antara penyumbang dan pemberi tekanan untuk ana mula menulis bahasa Inggeris. Antara blog yang setia dikunjung adalah blog akhi Hanafi, memang menggunakan 100% bahasa Inggeris. Terkadang, timbul juga soalan bodoh "Akhi, tak nak ajar Hanisah speak Malay ke? Nanti dia balik Malaysia tak reti cakap Malay pula. Hari-hari mak ayah ajar cakap English."

Blog zaujah akhi Hanafi juga 100% bahasa Inggeris cuma adakala dan masanya terselit beberapa perkataan bahasa Arab/bahasa Malaysia. Urm... Tapi, tak kisah la kan sebab tetamu blog mereka adalah kebanyakkannya dari Europe.

p/s: Bila la ana nak mula hafazan ni... kata ustaz, kalau istiqamah setiap hari 1 muka surat dalam masa 2 tahun dah boleh khatam.

"Dilema Bahasa"

Terkadang, berfikir juga otak ni... Kalau menggunakan sepenuhnya bahasa Inggeris, seakan memperlekehkan bahasa ibunda (bahasa Malaysia) tapi kalau tak nak mengasah dan menggunakan bahasa Inggeris, semakin lupa la pula. Tapi, masalah ana ialah bila beremosi keluar jin 'omputeh' yang akan membuatkan ana bercakap/menulis menggunakan bahasa Inggeris. Wargh!

Ana melihat pada Jihadi, sepenuhnya Ummu Jihadi menggunakan bahasa Inggeris untuk berkomunikasi dan Jihadi tak berapa faseh nak cakap Melayu. Kesian dia... Tapi, ana yakin dia seorang yang pandai dan cepat belajar. Moga dia tak ada masalah dengan bahasa Malaysia di sekolah, aamin.

Ana juga pelik sedikit, kebanyakan sahabat dalam bidang agama seakan 'memusuhi' bahasa Inggeris. Tapi, ana tak nafikan pula dengan beberapa sahabat yang faseh bahasa Malaysia, Inggeris, Arab, Perancis dsb dalam satu masa. Sekadar pelik, apa salahnya menggunakan Bahasa Inggeris? Takut kita menjadi inggeris kerana bahasanya?

Personally, ana tak berapa setuju. Bahasa ialah bahasa... Bukan kita ikut budayanya. Sebenarnya, kita perlu untuk menguasai beberapa bahasa asing. Kalau dulu bahasa Melayu jadi 'lingua franca' tapi sekarang zaman dah berubah. Bahasa Inggeris menjadi satu keperluan di alam universiti. Abi selalu komen, fresh graduate hanya gah pada kertas peperiksaan tapi bila meeting 100% dengan bahasa Inggeris, laporan dibuat dalam bahasa Inggeris dah jadi lintang pukang. Urm? Terkadang, tragisnya lagi maksud langsung tak sampai.

(Dah lama tak belajar bahasa Perancis, cikgu ku sudah busy dengan kerja mengedit buku...)

Ana masih lagi setia menjenguk blog-blog sahabat tak kiranya mengguna bahasa Malaysia atau Inggeris, selagi ana boleh faham bagi ana tak ada masalah. Insya Allah.

"Betulkan Niat"

Pesanan ukhti Salwa semalam, betulkan niat dengan blog ana ni. Huhuhu (*_*) Mungkin ukhti takut blog ini juga akan menjadi seperti blog-blog ana yang lalu? Wallahua'lam. Terkadang, ana terlalu tekad untuk mendelete tanpa was-was. Dan satu nasihat yang akan ana ingat insya Allah sampai bila-bila...

Menulislah dik selagi kita mampu untuk menarikan ayat-ayat yang membuatkan manusia berfikir tentang kebesaran Tuhan. Kalau seorang yang mengkritik, tak bermaksud memang langsung tak bagus tapi kaca penilaian manusia tu berbeza-beza tapi yakinlah kalau ianya mampu memberi manfaat hatta kepada seorang, teruslah untuk menulis.


Dan nasihat seorang yang terlaluuuuuu ana rindu... Moga Allah temukan, aamin.

Jangan kerana SEORANG, kebaikan yang mampu dilakukan pada orang lain, kita putuskan.

Semalam, terasa hatikah bila seseorang seakan memperli...

".....lebih sangup untuk busy di alam nyata berbanding busy di alam maya."

Ah... Lalikah ana dengan semua ni? Biarlah...! (*_*)

Blog ini ana buat bukan untuk orang lain, tapi adalah sekadar lapangan motivasi untuk diri sendiri dan bagi mereka yang SUDI, tiada paksaan untuk membaca setiap bebelan ana. (^_~) Dan juga sedaya-upaya buat peringatan diri sendiri dengan artikel-artikel yang membina peribadi seorang muslimah yang dambakan watak solehah. Insya Allah. Mudah-mudahan, bila kembali ke Pemilik diri, apabila sahabat-sahabat rindu untuk bagi 'penyekeh' pada ana, dapat juga mengubat rindu dengan membaca bebelan ana. (Perasan lagi, tak ada orang yang nak rindu hang cik Syirah oiii...)

Ukhti Mie, ukhti Syifa', kalau dah rindu kat rumah kita tu... Mai la kita piket hantar mesej pada Dr ye. Hehehehe... Dah banyak hari tidoq kat luaq, tuan rumah tak buka pintu. Aduh, rindu benar pada 'tilam empuk' ku...

Risau juga melihat 'tilam empuk' ku yang sudah lebih 50, 000 pengunjung. 'Pondok buruk' yang sudah lebih 100, 000 tetamu yang berziarah. Risau ada kata-kata yang mengguris bicara kerana ana hanya seorang manusia biasa...

p/s: Mungkinkah 'tilam empuk' dan 'pondok buruk' itu bakal ku delete? Ahhh... Merajukkah ana? Sekali akal mengetuk emosi... "Tak da maknanya...!" :p

2 leaves:

azmah,  19 February 2009 at 16:13  

alamaks ukhti ni, adik akak ni x merajukla.... org x chat ..kena denggi...barujer baik cket... tlg send no hp baru ukhti kat azmah yerk...RINDU...SGT2. MISH U.... ari sabtu ni(21 hrbln )ada kuiz kimia kat ipoh. doakan adik akk ni dpt johan yerk. dah bapa ari pening.. xcukup tido.. kimia punya pasal...bleh plak tulih pnjg2 kat sini....he he

الوردة الشوكية 20 February 2009 at 15:27  

Ya Allah, adik kena denggi? Maafkan akak, dah lama sangat tak sms dngn adik. Insya Allah, I will sms you. Dah betul2 sihat ke ni? RINDU adik jugak!!! Insya Allah, teringinnya nak jumpa adik...

aSkiNg sOuL

Feeling alone?
Innallahha ma’ana

Saw evil act?
Inni akhafullah

Wishing something?
Fa’iza ’azamta fatawakkal’alallah

Missing somebody?
Ma fi qalbi ghairullah.

... syukran ...

Free Hit Counter Syukran 'ala ziarah ^_~

Silent Home

Silent Home
Bila emosi mengunci hati, lalu lahirlah ayat-ayat sepi sebuah monologku merentasi perjalanan menuju Rabbi :)

  © Template Lar Doce Lar por Emporium Digital Graphics Jenny's Grandchild and Irene's Corner

TOPO