"Ya Allah, jadikanlah hamba Mu ini mencintai orang beriman dan jadikanlah orang yang beriman mencintaiku."

(HR Muslim)

30 April 2011

Pesanan Untuk Insyirah

Bismillahirrahmanirrahim.

Memanfaatkan penggunaan facebook dengan pelbagai diskusi dan terkadang tercuit dengan pelbagai kerenah manusia yang mana kebanyakannya ana langsung tak kenal dan ada yang memanjangkan tali persahabatan sehingga bertemu masa dan berpeluk jasad di dalam nyata. Betapa 'mudahnya' berukhuwah zaman ini sehingga ramai yang memandang remeh pada tali ukhuwah. Tetapi, dengan 'kemudahan' ukhuwah apabila dimanfaatkan dengan jalan yang betul insya Allah akan mendatangkan banyak kelebihan kepada kita.

Dalam sebuah 'kumpulan rahsia' yang dibuka oleh seorang adik, pelajar UKM menghimpunkan muslimah pelbagai latarbelakang umur dan pendidikan. Tidak ramai, sekitar 30 orang tetapi yang aktif sekitar 10 orang jadi sangat mudah untuk menangkap bicara mereka. Setakat ini, yang paling muda berusia 18 tahun, ada yang berusia 20-an, 30-an bahkan 40-an. Membaca bicara kakak (yang boleh dipanggil ibu) yang menjangkau kematangan diri, membuka jendela pemikiran untuk bergerakkan minda lebih matang.

Dalam sebuah diskusi, dari nak berhimpun di rumah seorang ukhti di Putrajaya dalam beberapa patah kata terus lokasi bertukar ke Putra Height. Mudahnya nak berkomunikasi! Namun, setakat ini tidak pernah lagi sempat untuk berhimpun ramai-ramai. Sekadar bertemu mata dengan adik yang membuka kumpulan tersebut di UKM semasa mengikut zauji ke kuliah.

Bila ada adik yang bertanya perihal majlis pertunangan dan perkahwinan, ada kakak yang bukan sahaja menawarkan pandangan tetapi turut menghulurkan tangan untuk membantu apa yang boleh dibantu. Tawaran baju pertunangan, isk isk isk... Bukan sehelai dua tapi berhelai-helai yang ditawarkan mengikut kepada 'selera' bakal pengantin. Kalau ana belum berkahwin lagi, boleh la suruh mereka sponsor baju yang sangat cun itewww!

Encik Zauj : Baju akad nikah & walimah haritu masih available dipakai. Agaknya anniversary nanti boleh buat outdoor photoshoot di padang golf tak? *LOL*


Contoh 1 : Yang ini kalau berkenan boleh beli online dari Kak Marina


Contoh 2 : Ini pun sweet juga, suka! suka!


Contoh 3 : Sebab warna pink dan nampak ayu sopan semacam, maka hati pun agak berkenan juga la kalau nak buat baju kahwin. Ngeh ngeh ngeh ^__^


Banyak perkongsian dari kakak-kakak di situ, mungkin juga kerana pengalaman mereka di dalam rumahtangga, pengalaman mereka menangani kerenah anak-anak, pengalaman mereka untuk mencuri hati suami. Mereka tidak lokek berkongsi, malah menganggap kami yang remaja belia (yeke remaja belia?? :P) sebagai kawan-kawan meskipun jarak usia yang jauh.

2 hari lepas, ana bertanya kepada seorang kakak supaya menganggap seorang adik di dalam kumpulan tersebut sebagai anaknya. Agaknya, apa yang nak disampaikan kepada anak perempuannya menjelang hari pernikahan...

Kalau insyirah nak kawin, selain dari apa yang dia nampak mak dia buat... akak akan pesan kat dia...

1. walaupun ini emak, tapi nanti, insyirah kena lebih kan perhatian pada emak mentua.

2. semua masalah suami isteri, selesaikan dengan suami. jangan rujuk dengan sesiapa kecuali kalau terlalu perlu, syirah nak tanya emak, mintak kebenaran suami dulu.

3. jangan sekali-kali hebahkan masalah suami isteri atau masalah dalam keluarga suami pada sesiapun... walupun pada emak... jaga maruah suami dan keluarga suami.

4. setiap manusia ada perangai baik perangai buruk, begitu jugak suami. belajar menerima. jangan terlalu mengharap kepada penghargaan. suami adalah makhluk. dia tak sempurna.

5. suami adalah pinjaman. jangan ingat harta peribadi. bila-bila masa Allah boleh ambil dalam apa cara sekalipun. jadi, gunakan masa dan peluang yang ada untuk berbakti sementara dia ada.

6. sebab dia manusia biasa, kadang-kadang mood dia baik, kadang-kadang mood dia tak baik. sabar. jangan emosi. jangan ego. biar dia ego tak apa. ego syirah tercalar, Allah akan ubatkan.

7. suami jambatan insyirah untuk mencapai redha Allah. kalau suami tak redha pada insyirah, jauh dan payah lah perjalanan hidup kamu nanti. jadi, selalu jaga perhubungan supaya suami sentiasa pleased with you.

8. hmm... while u can have friends, make sure that your husband knows who your friends are. limit your male friends only to those that your husband permits. never ever tell the problem of our life especially your love life to any male. at all. cousin pun tak bleh.

hmm... 9. now i cannot think insyirah (kecik) coz i have other things to do. is that enough for now? later kay? hehehe... fellamak.. i never thought i m going to have this conversation... phew!


Maka, ana pun teringat pada ummi dan abi. Wasiat yang mereka titipkan buat ana menjelang hari perkahwinan ana dengan encik zauj, uhuk uhuk. Saja nak kongsi apa yang kakak tu tulis dalam .:: HaRuMaN MaWaR ::. sebab anak beliau bernama Insyirah dan semoga tulisan ini bermanfaat kepada sesiapa yang sudah dan bakal berkahwin. Pesan dari seorang ibu solehah yang mendambakan keberkatan kehidupan anak perempuannya. Jazakillah khairan kak!

Tak sempat sangat nak edit apa yang akak tu tulis, kira unformal je lah :)

Wallahua'lam.

p/s: Encik zauj, sila bereskan madah terakhir anda dengan girang... ^__^

Salam Cuti-Cuti Malaysia,
Insyirah Soleha.

8 leaves:

Tuan Auz 1 May 2011 at 01:22  

Sweet okay! hehe

Saya akan ingat tipss umah tangga ni walopon x kawen lagi. =D hehe

Aleesy AnnurIman 1 May 2011 at 14:04  

salam.mohon keizinan utk ana copy wasiat itu..n coretan ttg niqob..

nurulhusna 3 May 2011 at 12:43  

Terbaek. tersentuh rasa hati~

Izzah Muda 4 May 2011 at 04:47  

aslmkm..so sweet...mintak izin nk copy pesanan ni ye..

Hamba Ilahi 6 May 2011 at 11:12  

salam..
mohon letak link blog puan di dalam artikel saya..

sila rujuk ke sini, blogger lelaki dan wanita yang hangat


er, sekali sekala tulis la pulak tanggungjawab suami ke atas isteri.

ash_mza 8 May 2011 at 14:57  

waa...
sgt chantek gambar pertama tu...
nak! nak!
nak pakai mcm itu juga utk wedding! hihihi^_^

Cahaya_Kebahag!aan 9 May 2011 at 18:53  

Assalamualaikum..
nasihat yg penuh dengan penghayatan. benarlah kata 'DIA', pengorbanan isteri amat banyak pahalanya..

najwa's 17 May 2011 at 23:58  

santek la gaun wedding tu. :) great sharing dear~

aSkiNg sOuL

Feeling alone?
Innallahha ma’ana

Saw evil act?
Inni akhafullah

Wishing something?
Fa’iza ’azamta fatawakkal’alallah

Missing somebody?
Ma fi qalbi ghairullah.

... syukran ...

Free Hit Counter Syukran 'ala ziarah ^_~

Silent Home

Silent Home
Bila emosi mengunci hati, lalu lahirlah ayat-ayat sepi sebuah monologku merentasi perjalanan menuju Rabbi :)

  © Template Lar Doce Lar por Emporium Digital Graphics Jenny's Grandchild and Irene's Corner

TOPO