"Ya Allah, jadikanlah hamba Mu ini mencintai orang beriman dan jadikanlah orang yang beriman mencintaiku."

(HR Muslim)

23 June 2009

Anugerah Perkhidmatan Setia


Bismillahirrahmanirrahim.

Alhamdulillah, syukur masih diberikan masa oleh Nya untuk terus mencoret sesuatu di sini. Berkongsi cerita dengan teman-teman.

Perasaan masih 'lemah' untuk berbicara di ruangan maya, badan masih lagi belum 'gagah' melangkah tetapi semangat baru disuntik dengan kata-kata seorang ukhti yang amat ana senangi. Setiap kata-katanya memberi tautan pada hati ana walaupun kami tak pernah bersua muka namun nikmatnya ukhuwwah, subhanallah. Sampai terbawa ke alam mimpi bertemu dengan ukhti, masya Allah! Moga kita kan bersua di alam nyata seperti pertemuan indah di alam mimpi itu... Sepasang jubah hijau tua dan bertudung ayu hijau muda di (opss... sensored, rahsia kita je tau kak) :P

Syukran wa jazakumullah khairan pada teman-teman yang menghantar sms pada ana walaupun tak semuanya sempat ana balas tetapi ana balas juga bila keadaan sedikit tenang. Hehehe. Dik Azmah sayang, syukran kerana 'memaksa' diriku untuk menulis sesuatu dalam keadaan gawat begini. Terkadang perlu MEMAKSA agar diri TERPAKSA melakukan perkara yang kita rasa tak mampu kerana hakikatnya diri terlalu selesa apabila berada di zon tenang sentiasa. Insya Allah, semangattttt!

Alhamdulillah, pada hari Jumaat yang lalu [21 Jun] kami sekeluarga ke Kuala Lumpur, menginap di Grand Season Hotel di tingkat 24 selama 2 hari 2 malam. Dengan keadaan yang tak sihat, bertongkat, ana menjadi sangat-sangat bosan untuk 'memerap' diri dalam bilik hotel. Apalah sangat yang boleh ana buat dalam bilik itu selain mengintai jendela bilik dan meneropong di bawah. Ana decided membuang waktu mengira kereta yang lalu lintas melepasi zebra crossing sehingga angka ke 115 buah kereta, ana mengeluh... Sangat 'nguks' rasanya buat kerja itu. Macam apa je duk mengira kereta.. Tapi, itu je yang ana rasa nak buat dalam keadaan yang kebosanan. Huhu, nak jalan-jalan pun tak larat malahan menggunakan tongkat sangat membataskan pergerakan. :P


Gambar di dalam dewan PWTC

Keberadaan kami di Kuala Lumpur ialah meraikan ummi yang menerima Anugerah Perkhidmatan Setia di PWTC pada hari Sabtu. Pada Sabtu malam Ahad, kami sekeluarga ke Kampung Baru untuk makan malam di kedai (tak tahu namanya) dan pilihan ana hanya Fish n Chip, itu pun semuanya 'disumbat' dalam mulut. Memaksa tekak untuk menelan, hehehe. Tambahan pula semua bersemangat menikmati makan malam, dan ana juga bersusah payah nak 'menyeberang' jalan ke kedai takkan sia-siakan makanan. Sungguh tak berbaloi kan. :P

Haaa... Punya la ana berusaha bersungguh-sungguh, dari tempat parking kereta nak ke kedai tu kena lintas jalan. Sepatutnya boleh aja ana berlari barangkali tak sampai 2 saat dah ke seberang jalan tetapi dengan tongkat ana rasa hampir 2 minit juga la ana nak ke seberang sana. Hinggakan Abang Cik terpaksa duduk di tengah jalan untuk menahan lalu lintas, nak pula sebuah teksi dari jauh lagi dah break. Kata Aiman;

"Cepat kak, laju sikit kak. Nanti jammed satu KL ni gara-gara akak lintas jalan!"

Abang Cik menyampuk;

"Awal teksi tu break, jauh lagi dah berhenti. Dia takut nanti terlanggar habis semua tulang ghelai (bahasa utara ni)."

Ana tergelak dengan suara-suara 'semangat' dari bodyguard yang setia menjaga ana melintas jalan. Lalalalala... Nasib la.

Masa baru sampai ke lobi hotel, terserempak dengan seorang kawan pejabat ummi. Dari jauh dia menyapa. Sejuk hati dengan kata-kata dia;

"Bagus dik, kuatkan semangat. Kena berjalan juga. (Dia pandang muka abi dan sambung) sesetengah orang kalau sakit tak nak keluar rumah, ini ok la nak juga jalan-jalan. Take rest. Ok, jalan baik-baik."

Hik hik hik, lawak je. Macam budak baru pandai berjalan. Ngeh ngeh ngeh. (",)

Few seconds, jumpa wife pakcik yang menyapa. Dalam keadaan yang bertatih, ana terharu melihat wife pakcik tu yang juga sakit. Melihat kepalanya sudah memakai skarf, ana terkedu. Iya, Auntie Chee dah botak. Kanser stage 3 yang dihadapi, dia menjalani kemoterapi. Sebak dalam diam, ya Allah kuatkanlah hatiku ini. Kuatkan jiwa ini, kuatkan iman ku yang lemah ini. Moga Engkau satukan jiwaku dengan hamba-hamba yang memiliki jiwa yang besar sedang aku tahu aku bukan dikalangan mereka. Ya Allah...

Insya Allah, pada 10 Julai nanti ke Kuala Lumpur sekali lagi untuk meraikan Anugerah Perkhidmatan Setia abi pula. Chayok! Chayok! Majlis juga insya Allah diadakan di PWTC. Jadi, dengan ini dengan semangatnya ana walau apa juga keadaan andai Allah memberi jalan ana akan usahakan untuk ketemu ukhti Syifa' yang amat dirindui. Insya Allah. (Nadia cayang, ehem-ehem... lalalalalaaaaa)

Hihihihi, actually dalam kebosanan di bilik hotel ana telah menukar template blog Kak Amiera. Petang tadi ana juga telah menukar template blog Kak Syifa'. Kedua kakak ini sudah ana anggap seperti kakak ana sendiri walaupun jarang jumpa tapi kami tetap BERSAMA, insya Allah. Kak Alwani juga, syira menantikan tulisan-tulisan akak... Nak jadi peminat setia neyh. Insya Allah, hehehehe.

Harini, walaupun lambat tapi tetap nak ucap SANAH HELWA untuk Mak Teh yang disayangi... Moga panjang umur dalam kebajikan dan ketaatan, murah rezeki (boleh pergi umrah lagi),sihat tubuh badan untuk beribadah dan bahagia dunia akhirat. Ameen.

Tinta Hati:

Seringkali kita mengutamakan kehendak manusia daripada kehendak Allah. Seringkali juga kita utamakan pandangan manusia berbanding pandangan Allah. Acapkali kita nyatakan syurga idaman ita tapi amalan kita jauh dari amalan penghuninya. Ya Allah bimbinglah kami ke arah taufiq hidayah Mu. Ikhlaskanlah kami beramal hanya kerana Mu dan luruskanlah jalan kami menuju Mu. Ameen.

0 leaves:

aSkiNg sOuL

Feeling alone?
Innallahha ma’ana

Saw evil act?
Inni akhafullah

Wishing something?
Fa’iza ’azamta fatawakkal’alallah

Missing somebody?
Ma fi qalbi ghairullah.

... syukran ...

Free Hit Counter Syukran 'ala ziarah ^_~

Silent Home

Silent Home
Bila emosi mengunci hati, lalu lahirlah ayat-ayat sepi sebuah monologku merentasi perjalanan menuju Rabbi :)

  © Template Lar Doce Lar por Emporium Digital Graphics Jenny's Grandchild and Irene's Corner

TOPO