"Ya Allah, jadikanlah hamba Mu ini mencintai orang beriman dan jadikanlah orang yang beriman mencintaiku."

(HR Muslim)

23 March 2009

Keluargaku Buah Hatiku

Alhamdulillah. Akhirnya diberikan kelonggaran waktu untuk mengemaskini blog. Tengah pening berfikir, waaa tak de idea nak buat kerja. Macammana nak buat ni? Rasa sekali macam tak nak buat jer, kih kih kih. Isk, tak baik kan menghampakan harapan orang. Dah la ni salah satu sumbangan buat Islam, insya Allah akan dicari gali juga idea hingga ke dasarnya. Moga Allah permudahkan.

Kerja-kerja mengedit buku Ustaz Khairul juga hampir siap, hehehe. Buah tangan buat para pelajarnya sebelum beliau terbang ke bumi ambiya’. Ana pula yang terasa sedikit sebak dengan beberapa ayatnya, termasuk satu puisi yang ditintakan dari Ustazah Salwa dengan penuh puitis. Subhanallah, terharunya diberikan kepercayaan tersebut. Walaupun buku itu sekadar satu buah tangan untuk para pelajarnya, tetapi apa yang ditamsilkan dari hati menerjah kelopak hati ana juga. Memandangkan ana pelajar yang paling istimewa, maka ana la yang pertama sekali baca keseluruhan isi tersebut dan menggatal jari pula mengedit.

Cadangan dari seorang teman untuk membantu beliau juga sedang menyeliratkan saraf-sarafku. Sejujurnya, sedang tiada idea untuk dilontarkan bagi melaksanakan cadangan tersebut. Sebenarnya, ana sedang kepeningan untuk merancang beberapa program yang bakal menggunakan tenaga fizikal. Insya Allah, cuba yang termampu.

Hujung minggu yang lalu, satu keluarga ke Ipoh. Shopping di musim kegawatan ni, kami nak tolong rolling duit kerajaan je. Kui kui kui. Tengok comforter, muuuuurah sangat! Eh, selalunya akhir tahun atau musim perayaan je ada sale tapi sekarang ni tengah sale. Ada yang sampai 70%, wahhhh... Salesgirl tu suruh ambil satu comforter yang harganya RM500++ apa lagi, protes la. Ade ke mahal camtu sekali, baik buat menda lain. Huhuhu. Sekali dia cakap; ini 70% discount la cik. Cantik. Warna cantik, barang pun baik.

Dan ana tambah; duit pun cantik la amoii... Huhuhu.

Ana ni memang suka protes promoter, buat dorang tension je. Ada sorang promoter tu memang hangin sangat dengan ana. Bukan main lagi dia promote dengan abi dan ummi, slumber je ana cantas hujah dia. Huhuhu. Tak de la, dalam keadaan ekonomi sekarang kan macam tak berbaloi je nak shopping sakan. Lain la kalau duit tu memang dah tak tahu lagi nak buat apa, huhuhu.

Satu babak yang hingga sekarang buat ana tersenyum.

Khamis yang lalu, ana ikut abi ke Imigresen. Abi berhenti isi minyak, ana pergi tandas. Muka sudah berpeluh-peluh menahan sakit perut. Hehe, penangan mee rebus punya la pedas. Tsunami perutku. Ana memang bermasalah sikit dengan pemakanan ni, banyak masalah kesihatan. Hek hek hek. Sejarah ususku ialah apabila mengalami tanda-tanda awal kanser usus, alhamdulillah dikesan awal maka dapatlah cegah. Cumanya, kena jaga pemakanan. Mungkin sebab banyak ambil ubatan, itu lah ususku juga mengalami masalah. Ayah angkat ana juga pernah mengalami luka pada usus dek kerana banyak sangat makan ubat. Sakit woooo bila tsunami perut melanda, sampai ke pinggang menggeletar.

Duduk depan sinki, basuh muka. Tengok muka depan cermin, basuh lagi. Lama juga la duduk depan cermin tu. Perutku macam berpusing-pusing je. Sekali dengar suara abi jerit panggil nama ana. Tak menyahut pun, lap muka dan terus keluar tandas. Masuk kereta tanya abi kenapa jerit nama orang nih. Abis semua orang tau nama... Kih kih kih.

Abi : Ye la lama sangat, buat apa entah dalam tu.
Ana : Basuh muka laaa… Abi takut ea orang lari ikut sesapa?
Abi : A’ah, iyer la tu. Kot berkenan dengan mat bangla mana-mana.
Ana : Hohoooo, sapa la lelaki bertuah tu yerk?
Abi : Apa? Bertuah?
Ana : Ye la, bertuahhhhh.
Abi : Em, betul la bertuah. Kena ambilkan insurans, bla bla bla [sensored]
Ana : Hehe, kalau dia amik insurans hayat sesilap dia yang bunuh orang pastu dapat ratus-ratus ribu, dia kawin lain.

Kui kui kui... Dialog seterusnya adalah sesi kutuk mengutuk. Tak pe la, bukan orang lain yang kutuk pun. Abi sendiri. Rela je la kan, redho. Ahaks. Aih, mana la nak dapat abi macam ni kan. Ramai yang cemburu dengan hubungan ana - parents. Nak buat macam mana, dah kami memang macam ni.

Weekend, Abang Cik balik. Haa... Ni sorang lagi yang kuat mengutuk ana. Sambil makan, dia pun mula mengutuk.

A.C : Cuba sesekali berjemur tengah panas 2-3 jam.
Ana : Buat apa entah jemur tengah panas, ingat orang ni ikan masin ke?
A.C : Bagi hitam sikit la, tengok tu nampak parut jerawat clear la. Payoh mu ni, jadi orang putih ni memang payoh. Naik jerawat satu, dari jauh dah nampak merah. Kalau itam macam Abang Cik ni kan senang, tak de siapa pun perasan.

Kui kui kui. Sampaikan jerawat pun dia perhati juga, sesilap hari bulan dia kira lak. Huhuhu.

Pergi pasar malam [nasib la pergi dengan adik-adik, leh tolong angkat barang] jumpa dengan PK HEM sekolah menengah. Wah wah wah... Soalan cepumas.

Cikgu : Haa... Awak sihat? [soalan standard]
Ana : Alhamdulillah. Cikgu sihat? [bla bla bla]
Cikgu : Saya dengar awak masuk hospital. Betul ke?
Ana : A’ah, dah lama dah...
Cikgu : Jaga kesihatan tu [panjang sangat, malas tayep semua]
Ana : Terima kasih cikgu.

Waduh! Ingatkan selepas tamat sekolah, hilang populariti ana. Rupanya, masih popular di kalangan cikgu. Haa... Sebut aje nama ana, hampir semua cikgu kenal. Macammana la tak kenal, ana ni anak emas sekolah. Kui kui kui. Kalau ada budak pengsan, ana la saspek utama. [Protes sungguh!] Walhal orang lain pengsan, nama ana juga yang naik. Pernah suatu ketika, adik junior yang pengsan. Sekali ada la seorang cikgu ni ternampak ana, dengan penuh keyakinan dia tanya ‘Eh, bukan awak ke yang pengsan tadi?’

Protes! ‘Cikgu, kalau tadi saya pengsan tak la gagah perkasa berjalan macam ni.’ Senyum je la. Aih, kenangan tu... Bukan senang nak ada pengalaman macam ni, huhuhu. Zaman sekolah, zaman penuh kenangan. Tak sebanyak kenangan orang lain, kalau ada anugerah pelajar paling banyak tak pergi sekolah rasanya ana lah calon utama yang bakal merangkulnya. Kui kui kui. Paling tak boleh lupa, cikgu siap cakap seghiauuu kalau nampak kelibat ana di sekolah. Mau tak nye, ana ni macam ‘wanted’ pakcik pemandu ambulance. Lalalalala...

RINDU sangat pada semuanya, terutama pada 2 insan yang sangat akrab dan dekat di hati ana; ukhti Siti Nur Aisyah dan ukhti Nor Hafizah. Sodiki hakiki, tetap di hati. Insya Allah.

Image Hosted by ImageShack.us

2 leaves:

Nurul muslimaH 23 March 2009 at 12:30  

hehe..klakar jugak nti ni..
bertuah klu dpt shabt spt nti..
tringat dlu..kt skolah...klu ada org pengsan tu...cikgu2 slalu ckp..
"budak tu ngantuk lah tu"...tp btol jgk la...klu nangtuk sgt2 smpai jatuh...dh nk cover malu...buat2 la pengsan..huhu...
tringin nk kembali ke alam sekolah...(tp x mau exam...serik!)
(O_~)

الوردة الشوكية 23 March 2009 at 12:39  

heheh,bukan ngantuk. Hilang kestabilan badan, ahaks. Ha'ah kan, jom kembali ke skolah tapi tak mo exam esp subjek BIO ngan KIMIA... ahaks... :P

aSkiNg sOuL

Feeling alone?
Innallahha ma’ana

Saw evil act?
Inni akhafullah

Wishing something?
Fa’iza ’azamta fatawakkal’alallah

Missing somebody?
Ma fi qalbi ghairullah.

... syukran ...

Free Hit Counter Syukran 'ala ziarah ^_~

Silent Home

Silent Home
Bila emosi mengunci hati, lalu lahirlah ayat-ayat sepi sebuah monologku merentasi perjalanan menuju Rabbi :)

  © Template Lar Doce Lar por Emporium Digital Graphics Jenny's Grandchild and Irene's Corner

TOPO