"Ya Allah, jadikanlah hamba Mu ini mencintai orang beriman dan jadikanlah orang yang beriman mencintaiku."

(HR Muslim)

02 February 2010

Nota Musafir


Bismillahirrahmanirrahim.


Nota buat HATI : Tiada yang menjadi milik kita, semuanya milik Allah hatta nyawa kita juga pinjaman dari Allah yang perlu kita manfaatkan sebaik-baiknya dan perlu ingat kita mesti kembalikan nyawa kepada Pencipta Yang Esa bila diminta. Harus bersedia untuk mati. Harus bersedia untuk disemadi, persoalannya bersediakah kamu wahai diri yang hina?

Nota Buat IMAN : Memilih suami seolah sama seperti memilih akidah, jadi pilihlah yang terbaik dari yang terbaik. Allahummaj'alni hubbak wa hubba man ahabbak waj'al hubbaka ahabba ilayya minal maail baridi. Allahumma ameen. Jadi yang SOLEHAH sebelum berhajat kepada yang SOLEH. ~ tarbiyyah madrasah mujahadah ~

Nota Buat DA'EI : Apabila kita sendiri di uji dengan apa yang sering kita dakwahkan, itu petanda Allah sedang mendidik kita agar melaksanakan apa yang kita perkatakan. Bersyukurlah kerana Allah masih sudi mengingati kita dalam usaha kita mengingatkan manusia.

Nota Buat JIWA : Perasaan ditemani Allah merupakan penghibur dalam kesepian, pelindung dalam ketakutan, perencah keamanan diri, pencorak keceriaan jiwa, penawar segala duka. Peneman dikala senang dan payah. Hati terdetik diketuk rasa rindu pada Nya, kerana cinta pada Nya, hati redha menerima segala ketentuan dari Nya. Itulah tawakal pada Nya.

Nota Buat SRIKANDI : Hidup ini adalah untuk bersyukur. Bersyukur pada orang yang menyakiti kerana dialah orang yang menabahkan hatimu. Pada orang yang tidak mengendahkan dirimu kerana dialah yang memupuk berdikari. Pada yang menjatuhkan kamu kerana dia yang memperhebatkan potensimu. Pada yang mengujimu kerana dia memberi peluang mujahadahmu. Pada yang menyeksa kamu kerana dia yang menguji kesabaranmu. Bersyukur dengan segala ujian Nya kerana itulah tarbiyyah dari yang Esa.

Nota Buat MUJAHID : Andai perjuangan ini mudah, pasti ramai yang menyertainya. Andai perjuangan ini singkat, pasti ramai yang istiqamah. Andai perjuangan ini menjanjikan kesenangan dunia, pasti ramai yang tertarik padanya. Tapi hakikat perjuangan bukan begitu, turun naiknya, sakit pedihnya, umpama kemanisan yang tidak terhingga. Andai rebah, bangkitlah semula! Andai terluka, ingatlah janji Nya!

Nota Buat ANAK ABI : When you feel alone in a crowd, when you think no one can understand you, when you think your loves rejected by others, and when you hate your life just close your eyes and think about him who loves you truely, cares for you in your loneliness, dies when you cry. He is no one else but your sweet DAD. And YES, Im totally agreed.

Mungkin sahabat-sahabat ana cakap... "Macam kenal je dengan nota-nota di atas ni..."

Alhamdulillah, perkongsian dengan sahabat-sahabat memberi pengisian. Biarpun tanpa disedari namun ianya bererti. Sejak beberapa ketika ini, ana sangat suka membuat nota-nota kecil ini. Ada kalam dari sahabat, ada kalam hasil tarbiyyah Allah untuk ana muhasabah dan bermujahadah. Ianya satu perkongsian.

Cemburu melihat beberapa sahabat galak menulis. Ana juga rindu untuk menulis, tapi mungkin perlukan sedikit masa bagi merencahkan segala perisa dan adunan buat hati sebelum melangkah lebih jauh. Semoga 'Mujahid Cinta' mampu untuk ana ilhamkan sebuah inspirasi, pengorbanan, persahabatan dan paling penting keyakinan (iman) pada Allah.

* Menaip sambil mendengar lagu Taubat Seorang Hamba buat ana hilang tingkah merapu. Bagus juga ye... ^_~

Hati hiba mengenangkan dosa-dosa yang ku lakukan,
Oh Tuhan Maha Kuasa terima taubat hamba berdosa,
Ku akui kelemahan diri,
Ku insafi kekurangan ini,
Ku kesali kejahilan ini,
Terimalah... Terimalah... Terimalah... Taubatku ini,
Telah aku merasakan derita jiwa dan perasaan,
Kerana hilang dari jalan menuju redha MU ya Tuhan,
Di hamparan ini ku meminta,
Moga taubatku diterima...

Ana bertanya : "Hidup mulia atau mati sebagai syuhada..?"

Sahabat menjawab : "Ana mahu hidup mulia dan mati sebagai syuhada..."

Buat teman-teman, saja nak dedikasi sebuah lagu... Selamat berjuang!

Nota 1 : Rindu sangat dengan budak dalam gambar di atas.
Nota 2 : Pergi baby department, tengok baju baby girl dan teringat 'dia'. :(
Nota 3 : Dapat kerongsang mutiara warna ungu dari Sarawak, hadiah dari Kak Ai.
Nota 4 : Kek Lapis Sarawak dah habis makan, alhamdulillah.
Nota 5 : Bila baby Insyirah nak datang rumah Kak Insyirah lagi T_T
Nota 6 : Rindu pula dengan soalan Ayuni yang sangat banyak. Tunggu LTDC.
Nota 7 : Dapat kerongsang bentuk hati dari adik bucuk, hijau pilihan dia.
Nota 8 : Abi belanja satey dan slice cake untuk birthday girl. Nyummy.
Nota 9 : Ummi & Abang Cik belanja Ayam Kampung untuk birthday girl. *wink*

Terima kasih wahai Tuhanku... yang sentiasa melimpahkan rahmat Mu...

* mahu hibernate, seronok main nyorok-nyorok * ^_~

8 leaves:

salmanfasiri 2 February 2010 at 21:05  

Assalamualaikum...
jazakiLLAH atas nota-nota yang dirakam...

sebaik-baikmanusia ialah yang paling banyak memberi manfaat kepada yang lain

~ZuLhAiRi~ 3 February 2010 at 02:17  

salam...

nota dan peringatan yg menarik...syukran 'alaik atas perkOngsian...:)

الوردة الشوكية 3 February 2010 at 14:43  

Wa'alaikumussalam babah.

Eh, takde pape pun dengan nota-nota ni. Nota buat diri sendiri :) Kalau ada yang sudi, semoga ia bermanfaat.

الوردة الشوكية 3 February 2010 at 14:44  

Salam akhi.

La syukran... perkongsian :)
Dari Allah juga datangnya.

mira_safiah 5 February 2010 at 11:23  

boleh kongsi?nak letak dlm blog ana..

ibu hidayahamin 26 January 2011 at 13:23  

Assalammualaikum...

sungguh indah bahasa yang disusun...

mynameisrara 10 May 2011 at 03:21  

assalamualaikum...
terima kasih atas nota itu..
sangat terkesan..
:)

mohon izin utk dikongsi..
mahu letak di blog..

aSkiNg sOuL

Feeling alone?
Innallahha ma’ana

Saw evil act?
Inni akhafullah

Wishing something?
Fa’iza ’azamta fatawakkal’alallah

Missing somebody?
Ma fi qalbi ghairullah.

... syukran ...

Free Hit Counter Syukran 'ala ziarah ^_~

Silent Home

Silent Home
Bila emosi mengunci hati, lalu lahirlah ayat-ayat sepi sebuah monologku merentasi perjalanan menuju Rabbi :)

  © Template Lar Doce Lar por Emporium Digital Graphics Jenny's Grandchild and Irene's Corner

TOPO