Ayam Percik Putih
Bismillahirrahmanirrahim.
Hampir setahun berlalu, keinginan ibu saudara baru sempat ditunaikan selepas menuntut ilmu dengan ibu mertua. Hihi, baru kutip ilmu belum sempat mengamalkannya pun. Insya Allah, selepas ni selesai mengemas rumah boleh la main masak-masak ^_^
1. Ayam 1 ekor
2. Kelapa 1 biji (untuk dibuat santan)
3. Jintan 2 sudu besar
4. Halia 2 inci
5. Garam
6. Gula
Cara-caranya :
1. Jintan dan halia di kisar sehingga halus.
2. Perap ayam bersama jintan dan halia yang sudah dikisar selama 1-2 jam.
3. Rebus ayam separuh masak dengan sedikit santan dan secubit garam.
4. Bakar ayam sehingga masak (atau garing mengikut selera).
Bahan-hahan Untuk Kuah Ayam Percik :
1. Bawang besar
2. Bawang putih
3. (ader manis untuk nasi dagang - ini ada di kelantan je kot????)
4. Santan (lebihan dari rebusan ayam boleh dicampur sekali)
5. Serai
6. Garam
7. Gula
Cara-caranya :
1. Kisarkan kesemua bahan-bahan (bawang besar, bawang putih, serai) sehingga halus dan masak bersama santan.
2. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
3. Ayam yang siap dibakar sedia untuk dihidang bersama kuah.
Selamat Mencuba ^_^
3 leaves:
first time dengaq nama makanan ni. :D
salam, ermmm resepi yang menarik... mesti sedapkan
Terima kasih banyak kerana menunaikan hajat akak untuk masak ayam percik putih ni. Sayang kat adik akak ni :)
Post a Comment