"Ya Allah, jadikanlah hamba Mu ini mencintai orang beriman dan jadikanlah orang yang beriman mencintaiku."

(HR Muslim)

29 January 2010

Dialog

Bismillahirrahmanirrahim.


Dialog 1

Insyirah : Akak rasa, akak rindu syirah tak?
Akak : Syirah rasa akak rindu syirah ke?
Insyirah : Wallahua'lam, rasanya rindu.
Akak : Tak la, syirah perasan je. Mana ada akak rindu.
Insyirah : Ye, syirah tahu. Syirah yang rindu akak...
Akak : Ala, merajuk la tuh.
Insyirah : Tak la kak, syirah dah tua. Tak leh merajuk.
Akak : Bukan tua la sayang, dah berusia kena matang.
Insyirah : Matang ke, berusia ke sama je maksudnya TUA.
Akak : Habis tu, nak cakap akak LEBIH tua ke dik?
Insyirah : Alhamdulillah, faham pun.

Hoh! Tolong la syirah jangan ngusik orang... ^_^

Dialog 2

Insyirah : Syukran atas ingatannya ya.
Sahabat : La syukran. Biasa je.
Insyirah : Syukran untuk kata-kata yang diberikan. Haritu ana copy dan letakkan dalam blog dan link pada tuan blog, tapi ana bimbang tanggapan orang terus ana delete.

Sahabat : Memang semakin tua, maksud ana semakin matang kena lebih rasional. Kena fikir baik buruk sesuatu.

Insyirah : Iya, dunia hujung jari, sepantas itu juga berita tersebar sama ada fitnah mahupun sesuatu yang sahih.

Alhamdulillah, dalam mencari-cari, akhirnya Allah temukan satu keyword untuk ana muhasabah kembali. "Semakin matang semakin rasional"

Dialog 3

Akak : Dik, show picture lepas terapi. Nak tinguk!
Insyirah : Jap ye kak... Nah, ni semua gambar semasa berusia 20 tahun.
Akak : Echeh! Birthday girl la konon.
Insyirah : Akak nak jeles napa pula ni.
Akak : Ala... Nak tengok muka syirah.
Insyirah : Tak leh, comel sangat sekarang ni.
Akak : Capture la dik, akak tunggu.
Insyirah : Tadaaaa...!
Akak : Huh, pucat seh! Ni gambar bila.
Insyirah : Lorh, tadi akak suh ambil gambar sekarang. Ni gambar sekarang la.
Akak : Few minutes ago?
Insyirah : Ye kak. Comel sangat kan?
Akak : Pucat.

Kemudian, mencari cara untuk memerahkan muka. Tak nak la ana mewarna muka dengan poster colour apatah lagi magic colour mahupun pencil colour, nak letak pemerah pipi pun tak pernah tahu dan tak pernah ada menda alah tu. Aih... Jap la keluar duduk bawah matahari, few seconds terasa kepala sudah denyut-denyut. Pengsan di luar naya je. Masuk rumah semula... Tengok cermin, ala tak merah pun muka.

Harus bagaimana untuk memerahkan muka yang pucat? Ambil vacum je la, vacum carpet! Hehehe, senaman la juga tu. Few minutes, terasa tercungap-cungap je. Kamon la syirah, vacum carpet pun semput ke, adeh.. Macam keropok goreng je, rapuh! Tapi rangup apa, enak dimakan begitu saja. Kih kih kih! Rehat sejenak sambil kacau Cikgu Azmah. Ngeee...

Sambung vacum carpet, lalalala... Eh, tinguk cermin dulu. Ala, napa pucat juga. Lama-lama malas dah ambil 'pot' nak merahkan muka. Malam menjelma, nak makan nasi ke tak nak. Nak ke tak nak. Makan la sikit... Lepas makan, chakkk! Ha... merah pun. Patut la, tak makan. Kui kui kui. Pening kepala je buat itu ini nak merahkan muka, rupanya sebab tak makan nasi. Bukan tak nak makan nasi, nasi yang tak nak masuk mulut nak buat camne.

Dialog 4

Akak : Dik... Dik, orang makan nasi. Syirah makan apa?
Insyirah : Makan orang, lalalalaaaaa...
Akak : Syirah makan beras gaknya, tu yang pucat.
Insyirah : Tak la kak, Syirah makan padi...

Lalalala... Dah lama ana tak merapu kan? Mungkin keberkatan hari Jumaat ni, perlu merapu sikit untuk menurunkan suhu badan. Kenapa demam tak kebah-kebah? Sebab syirah berhenti merapu. Bila merapu nanti dia sihat la... Hihihi.

Sorry sahabat-sahabat, nothing to say... Just wanna say, I AM SORRY. (",)

Oh ya, ana ada 'kenangan' yang tersirat di sebalik video ni, semoga sahabat yang lain mendapat manfaat darinya. Subhanallah, semasa berkongsi video ini dengan seseorang, mendengar ceritanya buat ana speechless. Subhanallah. Allahuakbar. Pesan ana, guna head/ear phone dan kuatkan sedikit volume untuk audio yang lebih jelas. Klik --> Ismail Ali Al-Nouri.

Oh ya, nak tolong promot satu entry ~ Mawar Ku ~ ni besh tau, sila-sila la baca bagi yang tercari-cari mawar mahupun sudah memiliki mawar, atau juga kepada mawar-mawar sekalian. Selamat membaca. ^_~

Satu lagi... Babah sudah mula menulis cerpen (ke novel ke apa tah... nak kata cerpen, panjang semacam. Novel? Wallahua'lam). Apapun, semoga mendapat manfaat darinya.

2 leaves:

salmanfasiri 30 January 2010 at 17:55  

Assalamualaikum...
alhamduliLLAH kembali menulis, misi hibernate sudah berjaya ek?

الوردة الشوكية 30 January 2010 at 18:56  

Wa'alaikumussalam. Alhamdulillah... Mission completed! Aiwah... (",)

aSkiNg sOuL

Feeling alone?
Innallahha ma’ana

Saw evil act?
Inni akhafullah

Wishing something?
Fa’iza ’azamta fatawakkal’alallah

Missing somebody?
Ma fi qalbi ghairullah.

... syukran ...

Free Hit Counter Syukran 'ala ziarah ^_~

Silent Home

Silent Home
Bila emosi mengunci hati, lalu lahirlah ayat-ayat sepi sebuah monologku merentasi perjalanan menuju Rabbi :)

  © Template Lar Doce Lar por Emporium Digital Graphics Jenny's Grandchild and Irene's Corner

TOPO