"Ya Allah, jadikanlah hamba Mu ini mencintai orang beriman dan jadikanlah orang yang beriman mencintaiku."

(HR Muslim)

13 December 2009

Hadiah Buat Semua

Bismillahirrahmanirrahim.

Alhamdulillah, seronok rasanya kerana Catatan Hati Fatinah memberi banyak respon, teguran dan juga kritikan yang sangat membina.

Catatan Hati Fatinah adalah wadah untuk ana mencari mood untuk menulis siri Pohon Cinta Madinah yang masih lagi di aras 'pembekuan minda'. Jadi, sebagai wadah untuk mencairkan idea ana mula mencari satu 'subjek' khusus iaitu dengan menjadikan Catatan Hati Fatinah sebagai satu eksperimental. Alhamdulillah, ianya sedikit sebanyak mendapat maklum balas dan refleksi buat ana.

Catatan Hati Fatinah juga bersifat santai, tidak berat, dan pastinya tidak mahu memberatkan minda. Bagi yang gemar berfalsafah, Catatan Hati Fatinah bukanlah bahan bacaan yang baik. Ia hanya satu catatan dari hati seorang insan bernama Fatinah, watak ciptaan semata-mata.

"Akak, terharu sangat Atin baca cerita yang akak tulis. Sebak Atin."

Komentar seorang super-duper junior sekolah ana, sememangnya ana tidak pernah mengenalinya secara langsung di alam persekolahan tetapi terjejak kasih lewat dunia internet dan antaranya ialah beliau merupakan kawan kepada adik ana.

"Kenapa Atin terharu?" Sekadar merungkai persoalan.

"Sebab akak guna nama Atin; Fatinah."

Ana hanya tersenyum. Tiada sebab khusus penggunaan nama Fatinah. Ana hanya mengambil dari maksud Fatin dan menjadikan ia 'komersial' sebagai Fatinah. Lebih-lebih lagi tulisan ini 'di simpan' untuk kedua-dua adik perempuanku yang mempunyai pangkal nama Fatin.

"Kenapa pula Atin sebak?" Persoalan kedua.

Ana TIDAK menulis selain untuk menghiburkan, untuk mengingatkan dan untuk mencambah rasa tahu dan mahu.


"Sebab... Atin rasa untungnya kalau ada kawan macam tu (rujuk Catatan Hati Fatinah [4])."

Ana tersenyum lagi. Fathinah seorang yang sensitif pada hemat ana, wallahua'lam.

"Kalau kita tak ada kawan macam tu, kita berusaha untuk jadi kawan seperti itu."

Tersenyum lagi. Itu maklum balas dari seorang pembaca.

Maklum balas lain-lain buat ana tersengih, macam-macam.

"Kenapa la adik suka sangat tulis yang sedih-sedih, bila akak baca akak pun jadi sedih. Aduiiii..."

"Syirah ni sentimental sangat la... Boleh menitis air mata akak baca tau, ceria la sikit tulisan tu."

Pelbagai 'ragam' komen yang buat ana tersengih. Eksperimental yang ana kelaskan sebagai berjaya. Iya, berjaya mendapat komen yang pelbagai.

"Kak, terus menulis sampai jadi buku ye..." Kata Atirah.

"Insya Allah, sedang mengusahakan dik..." Ana tersenyum simpul, teringat pada Pohon Cinta Madinah, bila agaknya idea mahu datang dari hati. Sudah berkali menulis dan sudah berkali juga delete.

"Eh, tak sangka saya tengah sembang dengan bakal novelis." Tak senyum, terus ketawa.

DAHULU, ana yang menjadi 'adik' dan dipanggil 'adik' oleh 'kakak-kakak', sehingga fikrah ana juga tidak seperti 'adik-adik' yang lain dek kerana selalu bergaul dengan yang lebih berusia.

SEKARANG, ana pula menjadi 'kakak' oleh 'adik-adik' sehingga ada keletah mereka buat ana ketawa panjang. Terbayang ana pada keadaan 'kakak-kakak' ana selama ini, pantas ana menekan bebutang pada hp.

"Kak, terima kasih selama ni melayan Syira dengan baik..."

Catatan Hati Fatinah ini pada awalnya khusus dedikasi buat seseorang, watak yang benar-benar hidup di dalam kehidupan ana. Tetapi, melihatkan beliau mahu menggigit setelah membaca siri pertama, maka... Ana menghadiahkan kepada semua (tapi bukan la bermaksud semua orang boleh gigit ana sewenang-wenangnya). Semoga ia bermanfaat.

* selamat menegur, mengkritik, menasihat dan menyumbang saran *

Beberapa teguran awal yang diberikan, mampu untuk ana lebih sensitif dan peka pada siri seterusnya. Insya Allah, siri kelima akan disambung. Tapi, tajuk apa ya? (",)

Kota Damansara,
22.13 pm.

5 leaves:

Kash 14 December 2009 at 10:23  

Aiii... sakit2 pun boleh update blog lagi ke

nurislami 15 December 2009 at 16:12  

Alhamdulillah..'catatan hati fatinah' sangat cantik cantuman perkataan menjadikannya ia seolah-olah sedang berbicara dengan hati pembaca..

teruskan usaha ya..

الوردة الشوكية 15 December 2009 at 18:37  

Aih pakcik ni, secret-secret dah la... hehehe.

Sesungguhnya ALLAH mengajar diri ini untuk redha (",) Insya ALLAH. Syukran atas keprihatinan.

الوردة الشوكية 15 December 2009 at 18:37  

Syukran ustaz Azalee... Insya Allah, semoga ustaz dapat menegur atas setiap kelemahan ana.

Anonymous,  15 December 2009 at 22:20  

Cik Syirah sekarang sakit pun dia senyap jer. Moga tabah ye...

aSkiNg sOuL

Feeling alone?
Innallahha ma’ana

Saw evil act?
Inni akhafullah

Wishing something?
Fa’iza ’azamta fatawakkal’alallah

Missing somebody?
Ma fi qalbi ghairullah.

... syukran ...

Free Hit Counter Syukran 'ala ziarah ^_~

Silent Home

Silent Home
Bila emosi mengunci hati, lalu lahirlah ayat-ayat sepi sebuah monologku merentasi perjalanan menuju Rabbi :)

  © Template Lar Doce Lar por Emporium Digital Graphics Jenny's Grandchild and Irene's Corner

TOPO