"Ya Allah, jadikanlah hamba Mu ini mencintai orang beriman dan jadikanlah orang yang beriman mencintaiku."

(HR Muslim)

31 December 2009

Kembara 2009

Bismillahirrahmanirrahim.

[Kembara 1]


Perkara yang sangat besar dalam kehidupan apabila sakit yang sangat teruk pada awal tahun 2009. Pada 3 Januari masuk wad hospital setelah hampir 2 minggu menahan sakit (ya, ana seorang yang kuat! kui kui kui)


[Kembara 2]

Apabila doktor mengesyaki ana mengalami retak tulang belakang. Masya Allah, macam nak tercabut mata I mendengarnya! Hik hik. Di hantar ke Hospital Besar Ipoh, jumpa pakar Ortopedik, dia pun tak tahu apa yang berlaku kerana kaki kiri tak boleh diangkat lebih dari 10 darjah!

[Kembara 3]


"Kemungkinan kanser tulang, retak tulang atau ketumbuhan tulang."


Slumber 'badak' betul doktor ni cakap macam ni pada ana, dush! Dush! I masih ingat tau muka doktor-doktor seramai 8 orang tu. Ampunnn! Taubat la nak jumpa dorang lagi. Teruk mereka kepak kaki ana, dah macam 'patung' eksperimen je. 'Simpan' rasa malu, nangis je depan mereka. Biar mereka tahu, ianya teramat la menyeksa. Ngeeeee!

[Kembara 4]

Abi tekad bawa ana keluar dari Hospital Besar Ipoh, doktor lelaki (muda) macam-macam ugut setelah puas memujuk. Dengan penuh belagaknya, ana berpaling muka. Tak nak dengar dan tak nak tengok muka dia. Reaksi ana membuatkan abi semakin la kesian. Hik hik hik. Abi pun membawa ke sebuah hospital swasta.

[Kembara 5]

Terjumpa Cikgu Zaman di lobi Hospital Besar Ipoh (GH), malu deh... Syuttt... Dialog-dialog rahsia. Lalalalala...


[Kembara 6]


Di waktu malam itu juga ana dimasukkan ke hospital swasta. Kusss... Request untuk khidmat Datuk Dr Siva. Yes, he is an indian men. Tapi dia sangat menghormati ana, ana tidak di kepak-kepak seperti di GH. Sebaliknya, malam itu juga Dr Siva datang tengok ana dan dia hanya menyentuh hujung ibu jari kaki. Then, dia minta izin nak tengok bahagian yang sakit (ummi ada di sisi)


[Kembara 7]


Setelah X-ray dan CT Scan, alhamdulillah teramat lega dengan kata-kata Dr Siva.


"Don't worry pretty girl, you will be fine..."


[1] perasan cantik, padahal dengan muka menahan sakit. Pandai Dr psiko! :P

[2] 'you will be fine' membuatkan seluruh kesusah hatian kehilangan, huhuhu.

[Kembara 8]

Jarang lagi menyidai baju sebab tak boleh angkat bakul baju yang berat. Kalau menyidai baju kena buat trip, angkut sikit-sikit. Hehehe. Mahfuzah dan Fadilah la yang menggantikan tugas tersebut.


[Kembara 9]


~ Majlis pertunangan Along dan Abang Dazkir - Ogos

~ Majlis pertunangan Abang dan Kak Ku - September

~ Majlis perkahwinan Along dan Abang Dzakir - Desember


[Kembara 10]


Merentasi ujian yang silih berganti, alhamdulillah... Menutup tirai 2009 dengan sebuah senyuman kerana sudah menghabiskan 10 siri Catatan Hati Fatinah, hadiah buat semua.


[Kembara 11]


Merangka perjalanan 2010 dengan penulisan. Satu projek besar yang sedang dilakukan. Semoga ianya diselesaikan sekitar bulan Januari 2010. Allahumma ameen.

Rabbi yassir wala tu'assir.

p/s: Terima kasih Mak Teh, selalu bagi sokongan.


[Kembara 12]


Hari Keluarga yang amat memenatkan, hehehe tetapi ia amat menyeronokkan! Tunggu next family trip pula...


[Kembara 13]


Selepas ini tidak lagi 'teen ager'. Uuhuhu... terima saja hakikat, setiap hari semakin tua dan tua dan tua... Kubur kata 'ahlan wa sahlan', dunia kata 'thoriq... thoriq...' Semoga projek ini adalah permulaan untuk sesuatu buat ummah. Impian besar dari anak kecil, gerak kerja juga masih perlahan.

Iya, ana masih bertatih!



Selamat mengembara pada tahun 2010 semoga disertai dengan IMAN dan TAQWA, menjadi hamba Allah yang berjiwa hamba. Insya Allah!

8 leaves:

ummu 31 December 2009 at 14:06  

yey! chayok3... hehehe, syirah memang kuat pun, kuat nangis :D

Nurul muslimaH 31 December 2009 at 14:44  

gambate2 syire~ hehe
yg psti ana lebih muda... ^____^




*smbungan perbincangan kt al-insyirah portal ari tu*

Mia-Ina 31 December 2009 at 18:27  

semoga syira dilimpahkan kekuatan di tahun baru dan ms akan dtg hendaknya ya

AcHiK_TeDDy,  1 January 2010 at 15:19  

Setiap tahun baru tiba, aku merasa waktu yang di hadapanku lebih sedikit daripada yang telah kulewati...... jumlah usia yang bertambah sebenarnya semakin berkurang. Semoga Allah memberikan magfirah, ridha dan qabul....
Aku tidak akan pernah mau dimiliki oleh siapapun dan aku juga tidak akan pernah mau memiliki siapapun kecuali ENGKAU.... SAHAJA..............

الوردة الشوكية 3 January 2010 at 20:28  

Aiwah ummu, saja je nak kenakan syirah ye... takpe3

الوردة الشوكية 3 January 2010 at 20:28  

Syudde ~ yolahhh... dia lagi muda... tapi tak kisah la tua atau muda, saling mengingatkan tentang kebenaran dan kesabaran. Insya Allah :D

الوردة الشوكية 3 January 2010 at 20:29  

Jazakillah khair kak Mia atas untaian kata tersebut. Barakallahu fiki.

الوردة الشوكية 3 January 2010 at 20:29  

Uit achik, bicara siapa yang achik paste pada blog ni...hehehe

aSkiNg sOuL

Feeling alone?
Innallahha ma’ana

Saw evil act?
Inni akhafullah

Wishing something?
Fa’iza ’azamta fatawakkal’alallah

Missing somebody?
Ma fi qalbi ghairullah.

... syukran ...

Free Hit Counter Syukran 'ala ziarah ^_~

Silent Home

Silent Home
Bila emosi mengunci hati, lalu lahirlah ayat-ayat sepi sebuah monologku merentasi perjalanan menuju Rabbi :)

  © Template Lar Doce Lar por Emporium Digital Graphics Jenny's Grandchild and Irene's Corner

TOPO