"Ya Allah, jadikanlah hamba Mu ini mencintai orang beriman dan jadikanlah orang yang beriman mencintaiku."

(HR Muslim)

22 September 2009

Cerita Hari Raya

Bismillahirrahmanirrahim :)

Alhamdulillah, sudah 3 Syawal. Sengaja tidak meng'update' blog lantaran sedang asyik menangis menahan sakit. Hik hik hik...

1 Syawal :)

Wah, bangganya kerana ana bangun paling awal dan terus ke kamar mandi, bersiram dan kemudian menggerakkan mangsa-mangsa perang yang bergelimpangan akibat ledakan bom malam Syawal. Huhu, bimbang bilik air jammed menjelang waktu Solat Eid Fitri. Mula menunjuk power dengan mengangkat periuk+kuali berisi makanan untuk dipanaskan di atas dapur. Heh, takut basi jer. Penat seharian memasak sampai rasa nak tercabut kaki (hah, nampak sangat tipu je. Mana ada orang masak sampai nak tercabut kaki!)

Kemudian salam-salaman dengan ahli baeyt. Kami pakai baju sedondon (er, gambar belum masuk dalam pc) dan menuju ke masjid untuk solat sunat Eid Fitri. Yeay! Kenapa ana overexcited? Kerana ana boleh berjalan! Hihihihi. Solat la kami semua, dan masuk rakaat kedua errr tiba-tiba ana tergamam. Allah, kaki ku! Terus tak khusyuk kerana sedang berfikir "oh kenapa kaki ku!" Tapi memandangkan ana ditengah-tengah saff, buat selamba je. Habis je imam doa, terus ana pusing belakang!

Allahuakbar! Yessss... Tiang masjid memang belakang ana. Terus sandar pada tiang dan angkat kaki sambil buat tak nampak orang lain, sungguh tidak sopan :( Kemudian, ana masih boleh berjalan sambil seret kaki. Huhuhu.

"Kenapa kaki tu?"

"Tak ada apa-apa" Jawab ku dengan riang ria di Aidilfitri.

2 Syawal :)

Termenung panjang atas sejadah selepas solat Subuh sambil kepala terlentok saja. Tok Bah mengintai "Tak sihat ke?" Ana hanya angguk. Semua maklum, apabila tidak sihat ana tidak bernafsu untuk bercakap dan hanya boleh guna bahasa isyarat (bahasa badan).

Selepas Subuh, ana dah kiok. Entah macammana boleh tertidur (wah bila sakit ana boleh tidur berhari-hari, bangun solat je itupun duduk. Huhuhu) dan entah mana datang gergasi duduk atas kaki ana. Kussss! Ya Allah, terkejut sangat. Sementelah tulang (tak tahu namanya) bengkak dan semakin ketara pula, dah timbul tulangnya. Ngeh ngeh ngeh... Sesak nafas gara-gara terkejut. Bayangkan tengah tidur dan orang duduk atas anda? Kusss, mujur tak mati terkejut.

Semua orang dah bersiap nak balik kampung sebelah Utara. Ana masih ketiduran lagi, huhuhu. Apabila dipaksa bersiap, wawawawaaaaa sememangnya masa tu air mata laju je menitik dan bila orang duk kejan (bak kata orang Utara) terus meraung... "Sakiiiiiiit." Errr... Tok Mak yang sedang menikmati ketupat di dapur pun terkejut mendengar ana meraung. :(

Terus nangis teresak-esak... Abang Cik dukung ana sampai ke tandas dan membiarkan ana menangis puas-puas dalam tandas kemudian bila dah siap Abang Cik dukung kembali dan meletakkan ana di atas katil. Dah siap comey (tolak mata bengkak dengan hidung merah je) terus dukung ana letak dalam kereta (selepas bersalam dengan semua orang) dan beraya di dua rumah kawan abi.. Ana hanya duduk dalam kereta je.

Er... Kenapa semua orang yang melihat ana terus sebak dan menangis di depan ana? Sedangkan ana tidak menangis sewaktu itu???? Muskil...


Sepanjang perjalanan ke kampung di sebelah utara, ana hanya ZzZzzzzz... Sesekali abi yang duduk di belakang ana (ana duk sebelah driver) membetulkan kepala ana yang terkulai. Memang badan rasa tak larat sangat. Huhuhu.

Sampai kampung halaman, yeay yeay. Tiba-tiba sambil Aiman memimpin tangan ana, meraung sekali lagi.

"Jangan la tarik-tarik, sakiiiiiiit."

Astaghfirullah hal azhim cik Syira... Kenapa kamu menjadi seorang yang pemarah dan tidak bersabar dengan ujian sekecil ini?

Then sambung ZzZzZzzzz hingga la entah jam berapa, bangun dan solat. Huhuhu... Tak de nafsu nak bercakap dengan sesiapa. Owh dear, cheer up!

Malamnya pula ana kuatkan semangat juga ke rumah Pak Tam. Open House untuk family saja. Makanya, ana kuatkan semangat masih muka yang tak ceria. Huhu, sakit sangat sampai rasa kalau boleh nak duduk rumah je tak nak pergi ke mana-mana. Apakan daya, siapalah ana nak tunjuk keras kepala. Huhuhu.

Lensa kemera tak henti-henti snap. Hohoho... Orang nak makan pun tak senang. Dah la seharian ana belum makan, perut dah bergendang pun masih tak nak makan. Hehehe, lastly Pak Cik mengusik ana "Kalau sakit pun kene senyum." Nak tergelak dengar Pak Cik cakap macam tu, dengan tulang yang rasa nak tercabut (hah, tipu lagi) boleh suruh senyum-senyum pula. Lepas itu, ana tayang gigi jeee. Lalalala...

Sila..Sila... Snap la gambar saya! Snap la gambar saya...!

Posing...! Posing lagi...!

"Gambar ni nanti nak sebarkan dalam facebook. Gambar tanpa purdah."

Ana yang tengah makan rasa tercekik pula. Sampai hati Pak Cik dan Pak Uteh (sengaja mention sebab depa memang insya Allah AKAN baca blog, huhu) nak publish gambar orang. Dah la muka 1 sen je time tu walaupun senyum sebesar mana pun tapi tetap juga purak-purak kerana sedang sakit. Huhuhu. Rilex ar, nanti ambil gambar cunS dulu yer... (bodek.. bodek...) :P

3 Syawal :)

Bangun Subuh tercari-cari mangsa seterusnya untuk pimpin ana ke tandas untuk wuduk. Tapi tak de siapa yang boleh dijadikan mangsa. Sepupu yang girlS di bahagian lain, yang ada hanya sepupu yang boyS. Huhu, guane nak pimpin ana amik wuduk nanti batal wuduk pula... :( Lastly nenda pula hulur tangan nak pimpin ana. Erk?! Tak sampai hati rasanya. Akhirnya Abang pegang ana... Alhamdulillah.

"...dan bersabarlah kamu menghadapi susah payah dengan sabar dan dengan melakukan solat...."


YeSsss... Kemudian abi balik solat dari masjid abi syorkan ana minum dot dot dot (auto sensored, ngeh ngeh ngeh) dan ana pun minum la dot dot dot. Beberapa jam kemudian sakit beransur hilang dan ana boleh berjalan dengan sendirinya. Alhamdulillah. Hihihihi... Bestnya! Tapi masih menyeret kaki lagi. Ok la, ada perubahan. Tak payah la nak pimpin tangan ana lagi :)

Selamat bertatih Cik Syira. This is not the 1st time and insya Allah not the last time you must bertatih again and again. Huhuhu... Kenapa ana cemas bila tiba Eid Fitri? Jawapannya kerana terapi tulang belakang akan bermula tak lama lagi... Huwaaaaaaaa!

p/s: Mesti makan painkiller dan ubat demam sebelum terapi, insya Allah.

Alhamdulillah... Ana dapat banyak duit raya la (nak dibandingkan dengan Syudde, kui kui kui). [^_~]

8 leaves:

armouris 22 September 2009 at 23:18  

makan-makan beraya tu jangan pulak sampai sakit perut. Sebagai langkah berjaga-jaga, info tentang keracunan makanan ada kat sini - Keracunan Makanan

Nurul muslimaH 22 September 2009 at 23:44  

ewah2 cik syire..mntang2 dpt dwet rya lebih..
xpe2..raya kn sebulan...lalala~

p/s: bg tips nk kaut duit raya dgn banyak...selain kena jln2 dr sebuah ke sebuah rumah ^_~

الوردة الشوكية 24 September 2009 at 23:05  

Syukran armouris, rajinnya beri info kesihatan untuk saya.

الوردة الشوكية 24 September 2009 at 23:06  

Syudde... ape dia, nak tipS kaut duit raya bebanyak eh? Nanti ana cite dalam post seterusnya, insya Allah. Ahakz :P

زهرة حلوة 26 September 2009 at 08:32  

salamu'alaykum..
smg trus sbr dlm ujian Allah..
slm eid mubarak~
(=

Anonymous,  26 September 2009 at 18:05  

LEBIH BAIK JANGAN SIMPAN GAMBAR KAT FACEBOOK....

SIMPANLAH KAT ALBUM GAMBAR.

NANTI ADA CEMBURU

الوردة الشوكية 28 September 2009 at 07:19  

Wa'alaikumussalam Zahrah :)

Jazakillah atas kata-kata tersebut. :)

الوردة الشوكية 28 September 2009 at 07:20  

Tanpa Nama:

Saya memang tiada akaun Facebook. :)

aSkiNg sOuL

Feeling alone?
Innallahha ma’ana

Saw evil act?
Inni akhafullah

Wishing something?
Fa’iza ’azamta fatawakkal’alallah

Missing somebody?
Ma fi qalbi ghairullah.

... syukran ...

Free Hit Counter Syukran 'ala ziarah ^_~

Silent Home

Silent Home
Bila emosi mengunci hati, lalu lahirlah ayat-ayat sepi sebuah monologku merentasi perjalanan menuju Rabbi :)

  © Template Lar Doce Lar por Emporium Digital Graphics Jenny's Grandchild and Irene's Corner

TOPO