"Ya Allah, jadikanlah hamba Mu ini mencintai orang beriman dan jadikanlah orang yang beriman mencintaiku."

(HR Muslim)

07 January 2009

Dari Jendela Hospital

Assalamualaikum whb.

Lama tak dapat nak update blog. Alhamdulillah, akhirnya harini sempat meng'update' blog dari hospital. Chayok la, orang ketiduran dek kesakitan leh pula budak ni update blog. Keh keh keh...

TQ abi bawakan laptop with broadband untuk mengisi waktuku... hihi

Terkejut bila beberapa sahabat menghantar SMS tanyakan situasi ana, sedangkan ana tak bagitau pun. Rupanya menjenguk jurnal sebentar tadi, Abu Uwais dan Ummu Uwais war-warkan dalam blognya & jurnal ana. Syukran pada semua, tak sempat nak balas semua mesej. Full time tidur je, hohoho.

Kisahnya begini. Sakit belakang yang pada awalnya hanya 'sipi-sipi' semakin sakit dan sakit... Awalnya masih mampu berjalan dan akhirnya bertatih sampaikan abang-abang 'penat' tunggu ana berjalan, dorang pun dengan bangganya nak mendukung ana. Heheh, jadi baby balik. Nak didukung pun sempat nangis se'round' nak letak pun nangis lagi. Akhirnya kesakitan yang teramat hingga membuatkan diriku surrender! Hihi, pada hari Ahad lalu (4 Januari) abi hantarkan ke hospital.

Melihat diriku yang sudah tidak mampu berdiri lagi, jeng jeng jeng... Sampai hosp, terus buat x-ray pada tulang belakang, tulang pelvis dan bla bla bla... Diagnosis awal: Keretakan pada tulang belakang, subhanallah!

Esoknya, Isnin (5 Januari) kes dirujuk kepada pakar ortopedik di Hosp Besar Ipoh. Walla, ingatkan just check tapi kena admit juga. Time ni macam nak 'makan' je orang yang memaksa ana ke hosp. (Tak perlu diberitahu namanya, sapa rasa dia yang memaksa, faham sendiri je lah) :D Ouch, sabar je la. Huhuhu...

Tak ada progress... Doc menganalisa kembali, makin kecut perut bila mereka masih muda. Kata orang utara, duk 'kanyaq' lagi. Just try and error. No treatment, just giving me painkiller. Hanya kaki ku yang dikepak-kepak. Apa lagi, nangis je la. Huhuhu.. Cengeng sungguh! Nak kata jatuh pun tidak, nothing! it just happen like that... Sakit dan semakin sakit hingga kaki kiri langsung tak boleh digerakkan. Hatta adik nak pakaikan stokin pun ana nangis... Ngeh ngeh ngeh. Cengeng tul la.

Doc buat beberapa andaian:

[1] Bengkak pada tulang
[2] Kanser tulang
[3] Ketumbuhan pada tulang

MasyaAllah, doc ni buat ana takut je. Aduih, seghiau!

Doc kata nak buat MRI then tak jadi, buat ultrasound pula. Just waiting sampai petang baru doc bagitau ultrasound buat 9/1/09 (Jumaat) sebab kena que up. Alamak, ana dah tak mampu nak tunggu dan tunggu without any treatment. Ngadu pada abi, kalau boleh minta discharge dan masuk privet hosp. Doc pun macam tak confident, duk ulang buka nota... Huhu. Dikelilingi 6 doc muda dan 1 doc agak berusia, terasa macam bahan eksperiman. Memang mereka menggelar ana "INTERESTING CASE" sepanjang bersoal jawab.

Tau, mereka dalam proses nak study. Tapi, rasa tak mampu nak bertahan. Lepas ultrasound, baru que up MRI pula. Hmmm, nak kata ana manja pun, katalah. Nak kata mengada pun, katalah. Yang menanggung, badan ni jugak. Larat ke hari-hari nak kene kepak kaki, doc pula tak habis-habis ngan andaian. Huwaaaaaaa...

Semalam (6 Januari) abi minta discharge dari GH. Doc semuanya frusted bila abi kata nak bawa ke privet hosp. Urm, tau la ana sememangnya interesting case pada mereka but tak mampu rasanya nak waiting. Orang kata, bese lah abi ada duit. Now, we are not talked bout money, we talk about PAINFULL. Huk huk huk. Maghrib semalam discharge dan dinner terus admit ke privet hosp. Sampai je sini, on the spot buat ultrasound.

Harini (7 Januari), early morning Dr Siva (the best ortopedic di Asia Tenggara) datang. Check my left painfull leg, buat x-RAY, MRI and 2nd time ultrasound. Wah... Tunggu result je la. Hope tak seserius yang doc-doc GH ramalkan :'(

Ya Allah,
Bukan aku tak tahan dengan ujian Mu,
Hanya nak mengadu pada Mu,
Tempat aku kembali nanti...

Syukran wa jazakumullah pada semua yang mendoakan.
Doakan iman ana, doakan kesabaran dan ketabahan ana.

0 leaves:

aSkiNg sOuL

Feeling alone?
Innallahha ma’ana

Saw evil act?
Inni akhafullah

Wishing something?
Fa’iza ’azamta fatawakkal’alallah

Missing somebody?
Ma fi qalbi ghairullah.

... syukran ...

Free Hit Counter Syukran 'ala ziarah ^_~

Silent Home

Silent Home
Bila emosi mengunci hati, lalu lahirlah ayat-ayat sepi sebuah monologku merentasi perjalanan menuju Rabbi :)

  © Template Lar Doce Lar por Emporium Digital Graphics Jenny's Grandchild and Irene's Corner

TOPO