"Ya Allah, jadikanlah hamba Mu ini mencintai orang beriman dan jadikanlah orang yang beriman mencintaiku."

(HR Muslim)

01 October 2011

Monolog Bersuara

Bismillahirrahmanirrahim.

Amir Solihin anak yang soleh.
Amir Solihin jarang menangis.
Amir Solihin suka senyum.
Amir Solihin pandai tidur mengiring.
Amir Solihin pandai alas tangan di pipi.
Amir Solihin pandai tidur macam Rasulullah.
Amir Solihin suka mandi.
Amir Solihin tak tidur selepas Subuh.
Amir Solihin suka dengar kuliah abi.
Amir Solihin tak suka dengar nyanyian.
Amir Solihin suka abi baca al-Quran.


2 Bulan 3 hari ~ Amir Solihin tidur ikut sunnah Rasulullah s.a.w,
dari dalam rahim selalu dengar pengajian Syamaail Muhammadiyah.


~ Dialog 1 ~

"Baby nama apa?"

"Amir Solihin."

"Masha Allah sedapnya nama. Menangis malam tak?"

"Tak pun, menangis nak menyusu je."

"Seronoknya awak, cucu saya menangis bergegar rumah."

Senyum... Terima kasih ya Allah kerana memberi Amir Solihin yang soleh.


~ Dialog 2 ~

"Diam je dia dengar ayahnya bagi kuliah, elok je lepas tu tidur."

Senyum... Terima kasih ya Allah kerana memberi Amir Solihin yang soleh.


~ Dialog Abi kepada Amir ~

"Amir, hisap la susu ni sayang. Ni susu ummi juga. Minum sayang, ummi tak boleh bangun tu."

Amir hanya menangis... Menangis dan menangis sehingga tertidur dalam dakapan abi.


2 Bulan 4 Hari ~ Tersenyum riang

~ Monolog Seorang Ummi ~

Yasterday, attacked by back pain. Seharian duk baring sebelah Amir sampailah lepas Abang balik solat jumaat tadi... Abang mandikan Amir, siapkan Amir skali. Masa nak solat jumaat, Abang tinggalkan Amir disebelah yang sedang terbaring... Belum seminit, Amir menangis. Tak boleh nak angkat Amir, tarik je kaki Amir sambil pegang bahu amir. Amir ketawa kerana menyangka ana berjenaka :(

Air mata dah menitis. Tarik Amir letak atas badan... Amir menangis juga. Dipujuk, tepuk-tepul... letak pipi Amir atas pipi, Amir nak tidur tapi tak selesa. At the same time, Amir dah senyap tapi mencari posisi yang selesa. Strugling very hard untuk cari posisi nak kurangkan sakit belakang sambil support Amir atas badan.

Nak bangun tak boleh, Amir resah... banyak kali try selesakan Amir. At last, tarik Amir letak di bahagian kiri dan try bagi susu kat amir. 1st time susukan amir sambil baring dan menangis sekuat-kuat hati... Amir tengok je sambil hisap susu dan beliau sangat innocent. Akhirnya Amir ketiduran dalam dakapan dan diriku ketiduran sebab penat menangis. Kesian amir, he deserved to get better then this :(


~ Sesi Kaunseling ~

Hmmm, masalah kalau dipendam, lama-lama akan burn out. Insyirah Soleha bayangkan, setiap hari syirah bawak plastik beg, then hari-hari Syirah isi kentang. Hari-hari Syirah buat macam tu. Apa akan jadi pada plastik tu & kentang tu lama-kelamaan? Atau, hari-hari Syirah heret beg.. sampai setiap perhentian, Syirah isi barang. Hari-hari Ssyirah buat macam tu. Apa syirah rasa? Dan apa jadi pada beg tu?

Kentang yang bawah jadi penyek, sebab kentang makin banyak. Kentang lama busuk sebab lama tak guna. Plastik koyak... T_T

Hmmm, macam tu lah diri kita. hati kita. Insyirah Soleha boleh cari orang yang syirah betul-betul selesa nak bercerita. Atau tulis pada kertas, then koyakkan. Jangan diam je. Pada suami pun boleh cerita. Pada ALLAH juga. Lama-lama, bimbang hati akan terpukul dek masalah / apa yg dipendam tu. Kita manusia biasa. Pasti akan ada perkara melanda hati & fikiran.


~ Kasih Seorang Sahabat ~

Akak nak pesan apa kat adik akak Insyirah Soleha nih ek? Akak rasa, Syirah kena sabar... sebab walaupun syirah ada dugaan nih, tapi everytime you faced it, you would go through it with flying colours even though every time it seemed hard to overcome the obstacles. If you look back, from a teenager, and then, u got married, and then you got pregnant, and then you gave birth, and then you had small baby, and then your baby grew and still growing, and each times, all the impossible become possible. That is how great Allah is and how dependent we are to his mercy. Therefore, syirah jangan terlalu emosi dengan keadaan syirah... Yes, u can be emotional, just enough for amir to know how much ummi loves him and this love creates the bonding between you, amir and abi amir. It is something only the 3 of you experience and treasure, none of us has this special relationship. So cheer up my dear... We are all here for you. We know you are a strong person and a strong person you are. ♥ ♥ ♥


Beautiful of friendship.

Keikhlasan umpama semut hitam yang berjalan di waktu malam.
Biar keikhlasan berbicara di hati luas saujana...

"Kalau rasa tak ada sesiapa di dunia bersamamu, ingat... masih ada Allah untuk kita!"


Pen Of Heart,
Insyirah Soleha

3 leaves:

ಠ_ಠ 1 October 2011 at 12:48  

masyaALLAH! alhamdulillah kak syirah.. <3 semoga kekal amalan amir solihin tu.. harap anak kita mcm tu jgk! sejuk hati memandang.. ^^ dan jga, smga kekal sampai ke akhirat kesabaran kak... ALLAH akan balas kak, di dunia mahupun di akhirat yg lagi hebat! bittaufiq wannajah!

lyn_linna 1 October 2011 at 21:11  

kak..hebatnya amir dapat ummi mcm ni..dia sangat bertuah.. :)
semoga anda terus sihat untuk berbakti kepada amir..

MuNie 14 October 2011 at 15:29  

kak.. syahdu je.. chumelnye ank akak.. sgt baguih! :) bertuah akak.. dpt hadiah sebegitu indah. ^^

aSkiNg sOuL

Feeling alone?
Innallahha ma’ana

Saw evil act?
Inni akhafullah

Wishing something?
Fa’iza ’azamta fatawakkal’alallah

Missing somebody?
Ma fi qalbi ghairullah.

... syukran ...

Free Hit Counter Syukran 'ala ziarah ^_~

Silent Home

Silent Home
Bila emosi mengunci hati, lalu lahirlah ayat-ayat sepi sebuah monologku merentasi perjalanan menuju Rabbi :)

  © Template Lar Doce Lar por Emporium Digital Graphics Jenny's Grandchild and Irene's Corner

TOPO