"Ya Allah, jadikanlah hamba Mu ini mencintai orang beriman dan jadikanlah orang yang beriman mencintaiku."

(HR Muslim)

17 January 2011

Jalan-Jalan Cari Makan

Bismillahirrahmanirrahim.

Alhamdulillah... Semalam, Allah beri peluang dan kesempatan pada kami berdua menikmati pemandangan indah di waktu petang. Awalnya berhajat untuk ke pasar malam tapi pasar malam yang di tuju rupanya bukan semalam lalu zauj pun melencong bawa ana berjalan-jalan. Rasulullah s.a.w. suka bersiar-siar dengan himar di waktu petang, takkan nak naik himar di tengah bandar dan sebenarnya terus terang, ana tak pernah berjumpa dengan himar di Malaysia.

Dari Sungai Buloh, ikut perumahan Bukit Rahman Putra. Setiap kali lalu di perumahan Bukit Rahman Putra, melihat rumah yang bertingkat-tingkat terasa takut pula duduk berdekatan kawasan rumah mewah. Jiran lama kami jarang berada di rumah, selalu pula bawa kereta mewah. Musykil, di waktu malam mereka tiada di rumah dan awal pagi kedengaran enjin kereta. Kerja di waktu malam barangkali.

"Abang, agaknya apa kerja diorang ye? Malam tak ada, awal pagi baru balik. Business agaknya. Kereta mahal-mahal."

"Business jual kereta kot..."

Disebabkan selalu tak berjadual sama, jadi jarang sangat-sangatlah kami berjumpa dengan jiran meskipun hanya sebelah rumah. Sesekali bersapa, hanya senyum dan memberi salam. Takkan nak terus tanya kerja apa, kenapa awal pagi baru balik, kenapa malam tak ada di rumah. Haishhh...! Lalu, persoalan tidak terjawab sehingga kini kerana mereka sudah pun berpindah rumah :)

"Sayang, Haji Leman kata... jiran kita pindah ke Bukit Rahman Putra, dia beli rumah harga RM 320,000."

Er... Terkejut ana. Hihihi. Sebelum ni, mereka selalu 'bertukar-tukar' kereta mewah sehingga menimbulkan tanda tanya, kenapa la sanggup beli kereta mahal tapi menyewa rumah. Bukankah lebih afdhal membeli rumah sebagai aset kerana harga rumah kian tahun semakin meningkat dan meningkat! Sedangkan harga kereta kian tahun semakin susut nilainya.

"Patut la akhir-akhir ni langsung tak nampak, mungkin diorang kemas rumah baru sebelum angkat barang dari sini bawa ke sana."

Akhirnya, buat kesimpulan sendiri. Pengajarannya, kalau tengok jiran bertukar-tukar kereta mewah, bukan kerana dia tak ada rumah sendiri tapi sedang menunggu rumah mewahnya siap. Huhuhuhu. ^__^

Melepasi Bukit Rahman Putra, kami menuju ke Tasik Biru. Melalui padang golf dan bersiar-siar menghirup udara petang sambil berharap akan jumpa dengan pasar malam, mencari sesuatu untuk di telan. Walaupun ana sendiri boleh menerima kenyataan dan hakikat "mengidam tu bida'ah (rekaan) je" tak lah kalau tak dapat makan, ana akan merajuk atau menangis berguling-guling depan zauj cuma kalau tak dapat yang dihajat ana nak makan yang lain pula... Sebab, sangat susah untuk menelan nasi :P

Dulu, makan bubur nasi. Ummi tegur.

"Syirah, pagi-pagi jangan makan nasi nanti gemuk macam Ummi."

"Eh, mana ada makan nasi. Ni bubur je."

"Tak kira la, bubur pun bubur nasi."

Huhuhu... Padan muka, sekarang nak makan nasi pun macam kena kahwin paksa. Tapi, bila kena dengan selera banyak juga yang berjaya ditelan. Ummi mengandung sulung dari asal berat 39 kg, bila dah nak bersalin berat jadi 90 kg! Tapi, abang sulung lahir kecil je.

"Abi tengok Ummi macam nak meletup je..." Hik hik hik :p

Bila tak boleh makan nasi, gantikan karbohidrat dengan makanan (karbohidrat) lain. Alhamdulillah, masih boleh makan walaupun hanya roti.

"Kesian, baby nanti asyik nak makan roti je sebab hari-hari makan roti."

Zauj balas dengan selamba. "Tak apa, nanti tak ada la jadi macam Abang Cik salahkan Ummi."

"Ni Ummi la punya salah dari baby ajar Abang Cik makan nasi, kan Abang Cik gemuk. Anak Syirah nanti Ummi jangan ajar makan nasi, jangan bagi makan nasi sampai la dia besar dan bila dia dah minta nasi baru bagi nasi." - ayat Abang Cik -


Ketawa bila Ummi cerita dialog Abang Cik dengan Ummi... Macam-macam :)

Nak dijadikan cerita, sampai sudahnya tak jumpa pasar malam. Ngeeee... Di Tasik Biru, berhenti sekejap. Zauj beli sesuatu untuk ana, sambil tunggu zauj keluar membeli maka ana melihat panorama tasik. Masya Allah, seronok tengok budak-budak bermandi-manda di gigi air. Ada yang bermain motor boat, ralit sekejap tup-tup budak yang naik motor boat tu jatuh... Er, mujur dia pakai jeket keselamatan dan boleh berenang. Berenang kembali di motor boat dan sambung 'tunjuk lagak', mentang-mentang la ramai yang menonton :P

Nanti, nak mengembara di tasik yang dekat Kepong. Apa entah nama tasik tu... Petang sangat meriah dengan orang bermain layang-layang. Dulu, Ukhti Syifa' pernah bawa ana dan Nadia ke sana masa dia masih lagi demam chikungunya. Dalam keadaan yang sakit pun masih lagi bersemangat untuk menghiburkan ana, dia lah kakak yang sangat banyak berkorban untuk menghibur dan membahagiakan ana. No wonder hati terikat kuat dengan dia... When I say I love you, she just replied 'I love you more' and the tears flow like a river... Huhuk.

"Kak, I still adik akak yang manja."

"Ya, even dah bercucu cicit sekalipun, you always be my sister yang paling manja."



Tafakkur


Ilahi Rabbi
Dalam nafas yang bergetar
Tafakurku di rumpun sejadah insaf
Temanilah

Aku mahu KAU hilangkan
Resah yang membebaniku
Sakit yang ku tempuhi ini
Aku mahu hilang bersama MU
Tika embun menitis dan jatuh mengirai
Mengejutkan rumput yang baru tidur
Aku datang menyerahkan diri
Dalam sujudku
Temanilah diriku

Ilahi Rabbi
Tika mentari muncul tersenyum
Terpanah jiwaku oleh kelukaan
Milikkukah waktu yang cerah ini...?
Atau mataku hanya teruji
Oleh selaput yang meliputi
Oleh sepasang mata yang telah banyak berdosa
Dan... aku cuba melarikan diri
Dari daerah hidup ini
Namun... terkeliru disimpang mana yang harus kulalui
Sedang bekalan ditangan telah kosong
Jatuh berciciran

Ilahi Rabbi
Tika senja berlabuh... menutup tirai sebuah ceritera pedih
Ketemu bayang-bayang lesu amalanku
Mampukah aku bangun dari rebah ini
Meredahi malam yang tidak pasti
Dan arah yang masih kucari
Dan... airmata pun berderaian
Dilereng-lereng sepi...!

~ SeraiWangi ~

Pen off T__T,
Insyirah Soleha.

4 leaves:

atiey_ika 17 January 2011 at 23:54  

salam insyirah.. err.. tataw sbnarnye nk pggil kak ke tak.. hee

urm, duk kat sg buloh ye? saye duk ctu jugak.. kat sg pelong, area blkg sekolah teknik.. pernah sampai situ?

Afiz Idah 18 January 2011 at 19:10  

Assalamualaikum syira
Apa kaba hendaknya?mcmane dengan selera ibu hamil ni?Suka akk baca jenaka ummi syira namun ada betulnya juga kan..makan nasi ni mmg akan menggemukkan.Berbeza dengan akk kalau tak hamil berat mmg cepat naik,tapi kalau hamil pulak berat senang sungguh turun.Maybe sebab alahan yang teruk.

Akk doakan semoga syira jd ummi yang kuat makan supaya baby sihat.hihihi..makan apa jua yg selera..

Insyirah 19 January 2011 at 10:12  

atiey ika...

Salam, ye... selalu ke lalu area sg pelong tu :)

Insyirah 19 January 2011 at 10:14  

Waalaikumussalam kak Idah.

Alhamdulillah, sedang belajar untuk biasakan diri. Selera? Ehehe, masih terkawal dan belum berselera sangat :P setiap bulan badan naik tapi tak mendadak la, last check up naik 0.4kg so OK la kan. Kalau naik mendadak, mau tercabut tulang belakang... ekekeke:P

aSkiNg sOuL

Feeling alone?
Innallahha ma’ana

Saw evil act?
Inni akhafullah

Wishing something?
Fa’iza ’azamta fatawakkal’alallah

Missing somebody?
Ma fi qalbi ghairullah.

... syukran ...

Free Hit Counter Syukran 'ala ziarah ^_~

Silent Home

Silent Home
Bila emosi mengunci hati, lalu lahirlah ayat-ayat sepi sebuah monologku merentasi perjalanan menuju Rabbi :)

  © Template Lar Doce Lar por Emporium Digital Graphics Jenny's Grandchild and Irene's Corner

TOPO