"Ya Allah, jadikanlah hamba Mu ini mencintai orang beriman dan jadikanlah orang yang beriman mencintaiku."

(HR Muslim)

26 December 2008

**Ya ALLAH, ikatkan hati kami**

Alhamdulillah. Syukur pada Allah. Setelah perancangan demi perancangan yang terancang tak juga berjaya untuk dijayakan, akhirnya dengan rahmat Allah juga kami bertemu dah berpisah. Moga pertemuan dan perpisahan ini mengikat kami dengan kasih sayang yang lebih jitu dan mantopppp! Ameen.

Walaupun delay (alamak, ada sahabat yang trauma dengan perkataan ni) beberapa hari dari perancangan namun semuanya berjalan dengan lancar. Alhamdulillah! Syukur pada Allah dengan pertemuan tersebut. Sodiki hakiki (ukhti aisyah) akhirnya sampai ke teratak tak seberapa indah ni. 1 tahun lebih kami tak bersua atas pelbagai sebab. Allah lebih tahu...

Jam 3.22 pm ukhti bagitau insyaAllah bas bertolak jam 3.45 pm, ana yang sedang dengan kerja-kerja akhir menyudahkan apa yang patut. Perjalanan yang lebih kurang 1 jam, tepat 4.35 pm ana bersiap (dengan kelam kabut :p) dan keluar rumah. Tunggu dan tunggu... Tunggu lagi... Tunggu lagi. Mana la ukhti tak sampai-sampai. Penantian memang satu penyiksaaan! Betapa tak sabar nye hati ni. Finally, 5.20 pm abi datang teman ana (sorang-sorang duk menunggu, Adik sakit kaki, Kakak teman adik kat rumah). 5.30 pm baru la ukhti sampai... Alhamdulillah.


Rupanya bas pun delay juga! Ingatkan tarikh je delay...
Kui kui kui.



Esoknya (semalam) seharian kami berjalan, berhujan dan kebasahan. Maaf ukhti, ana belum cukup semangat nak ambil lesen nak vroom vroom. Tunggu la kena mandi bunga 7 warna, air kolah 7 masjid (ahakz) baru bersemangat agaknya. Sejukkkkk yang teramat tersangat. Menggigil dibuatnya kebasahan dan alhamdulillah tak kekuyupan, kain je basah. Kalau kekuyupan, that time juga la semangat nak vroom vroom (ngeh ngeh).

Sampai rumah, rasa nak demam... Badan seram sejuk tapi sikit 'eksen' la, mandi air sejuk. Wah! Terasa sungguh bagai mandi dengan ais... Di UK, salji berkepul-kepul banyaknya lebih dari tahun-tahun lalu. Di Egypt pun sahabat kata sejuk lebih dari tahun lalu. Ana di Malaysia, terasa ngilu sendi-sendi dek kesejukan udara. (Sakit lutut ni ha.. ada ke ummi gelak ana kata sakit lutut. Dah memang sejuk sampai terasa ngilu seluruh badan dan paling ketara pada lutut... Adei la, ummi ni...) *_*

Tengok ukhti 'slumbe' je tak nak pakai sweater, agaknya ambil semangat bear dari kutub utara la tu. Hehe, ana yang 'terbiasa' ni pun ketar-ketar je. Pagi minum dengan ummi, then pergi kedai achik Pin, suka makan kat situ. More privacy untuk orang yang nakkan privacy. Kami berdua je breakfast that time, beshnyeee! Lepas kenyang, walla walla... sempat lagi ambil gambar. Tu la, dah tak de orang... Apa lagi... 1 shot, 2 shot, 3... 4... eh sudah! sudah! ^_^

Hujan renyai-renyai. I'm FREEZE! Dengan angin sepoi-sepoi bahasa, makin menggigil la tubuhku yang mengurus ini. Kan best kalau badan ada lemak tepu yang bisa menebat haba. Ko ingat ko sapa Syirah oi? Beruang kutub? Huhu, astaghfirullah. Dek kerana kesejukan yang membuatkan sendi-sendi semakin ngilu (tu pun pakai baju tshirt+jubah+sweater) akhirnya membeli sarung tangan yang tebal gitu. (ngada ko ek dengan aisyah) *_*

Ujan oh ujan... Kami redah aje...
Bila lagi nak berjalan public holiday without so much transport there? Ngeee... Kedai demi kedai disusuri, aiwah. Macam pelancong lak rasanya. Hihi. Lepas lunch, ujan semakin reda. Nampak orang semakin ramai di jalan raya, sesak pula. Uwaa... Ni yang tak best nak jalan.

"Hormatilah pejalan kaki"

Ececece... Dah la hujan, lopak dipenuhi air. Buat orang-orang bawa kereta besar tu, tengok la sama kiri kanan. Kau ingat kereta kau besar kau boleh redah je... Hishhh. Apa la, paling tension dan sakit hati dengan pelancong Singapura, eksen gile deh. Rasa macam nak pancitkan tayar kereta dorang je. Memang tak hormat orang. Tau la pelancong, tapi agak-agak la. U are in my country, not yours! Behave...!! Behave urself! (Alamak, merapu lak)

Ana paling suka dengan orang Perancis + Jepun + Korea, hehe. Mungkin sebab kenangan lalu kot. Kalau orang Arab ni, ades.. bab kebersihan failed, mungkin tak semua tapi yang ana jumpa... Kebanyakannya macam tu *_*

Suka dengan 1 couple Jepun, dorang jadikan Malaysia sebagai Second Home Country, kalau balik Jepun selalu belikan coklat untuk ummi (eh, nampak tul ana ni berat sebelah. Erk...) Bukan pasal coklat, yang nak dinyatakan sebab dorang respect dengan budaya orang Malaysia. Arigato... Arigato gonzaimas.. Ini je la yang ana hafal. :p

Pelancong Perancis, walla... Lama bersembang haritu, konon ana ni expert sangat dengan semua yang dia tanya. Sekadar jawab apa yang ana tahu, susah sikit sebab loghat Inggeris dorang pekat sangat dengan nahu Perancis. Waaa... Telinga ku buka sebesar-besarnya nak faham apa yang dorang tanya, peramah ye orang Malaysia ni. Yang ana tahu; merci beaucoup, kih kih kih *_*

Eh, dah dah... Melalut dah ni.

Sebenarnya, hati ni macam bersimpang siur je. Ana tak puas lagi nak dengar cerita ukhti Aisyah. Dek kerana akaknya baru melangsungkan pertunangan, so much story bout family. Study dan kawan-kawan tu ada la sikit-sikit.. Sejujurnya, melopong dengar cite bab adat negeri dalam Malaysia ni dalam ehwal pertunangan. Kadang-kadang 'pening' juga dengan cerita ukhti, blur sungguh... Mungkin sebab ana ni jenis yang kurang ber'adat' la tu. Ish, harap-harap walaupun tak ber'adat' masih ber'adab'.

Ummi selalu cakap, ukhti Aisyah ni 'layak' dan jenis yang ummi suka. Alamak ummi, tak dapat la. Bakal abang-abang iparnya pun semua core-educated. Hehe. Jenis SAINS sungguh, tak de yang 'sastera' la. Kami berkawan dari ana tingkatan 1 hingga la sekarang, alhamdulillah. Orang kata, teman yang boleh berkongsi bantal. Hehe, bantal peluk tu kalau dilintangkan memang kami (ana + aisyah + hafizah) leh kongsi lagi.

Cuma kurang best sebab cik Jijah tak de. Tak per la, sekurang-kurangnya ana jumpa dengan cik Aisyah pun dah rasa hati ni berbunga je.

Banyak sangat yang nak ditaip ni, tapi...
Nanti layak jadi mini novel pula. Upss...

Ya Allah,
Ikatkan kami dengan ukhuwwah fillah,
Teguhkan kami dengan iman dan Islam,
Peliharalah kami dengan teduhan kasih sayang Mu,
Hidupkanlah hati kami untuk agama Mu,
Benihkanlah rindu kerana Mu untuk kami,
Sesungguhnya tiadalah daya kami tanpa pertolongan dari Mu...

friendShip... Moga Engkau pelihara ukhuwwah kami hingga ke Negeri Abadi, satukan kami di bawah naungan rahmat Mu dan jagalah hati kami untuk saling ingat mengingatkan antara satu sama lain jika kami terlupa atau kami tersalah.

Aisyah ... Hafizah...

Kalian... Sahabat Sejati yang tiada ganti... *_*


Ngeeee... Blueberry muffin yang sempat di capture pagi tadi. Buah tangan untuk family ukhti Aisyah. Maaf la ye kalau terkurang rasanya, tangan tak strong sikit masa duk buat... Tepung mcm x cukup gebusss je *_*

1 leaves:

Balqis,  28 December 2008 at 16:47  

Assalamualaikum cik syirah :P
Wahhh, nampak sdap sungguj muffin itew... ana nakkkkk..!!

aSkiNg sOuL

Feeling alone?
Innallahha ma’ana

Saw evil act?
Inni akhafullah

Wishing something?
Fa’iza ’azamta fatawakkal’alallah

Missing somebody?
Ma fi qalbi ghairullah.

... syukran ...

Free Hit Counter Syukran 'ala ziarah ^_~

Silent Home

Silent Home
Bila emosi mengunci hati, lalu lahirlah ayat-ayat sepi sebuah monologku merentasi perjalanan menuju Rabbi :)

  © Template Lar Doce Lar por Emporium Digital Graphics Jenny's Grandchild and Irene's Corner

TOPO