"Ya Allah, jadikanlah hamba Mu ini mencintai orang beriman dan jadikanlah orang yang beriman mencintaiku."

(HR Muslim)

02 July 2008

A Part Of My Adventure Journey



[29 Jun 2008 – Ahad]

Seminggu selepas keluar dari wad, badan still weak, pale and vomit after ate. Alhamdulillah, Allah juga yang memberi kekuatan pada sebuah kembara kehidupan. Life is a journey, bagi seorang mujahidah pasti penuh dengan duri-duri yang menghiasi perjalanan, tak dibentangkan dengan kesenangan berpanjangan. Setiap kali iman teruji, pasti menitis air mata mengenangkan ayat-ayat cinta dari Ilahi: Fazkuruni azkurkum wash kuruli wala takfurun. Ya ayyuhallazi naamanus ta‘inu bissobri wassolah, innallah hama’as sobirin. [al-baqarah 152-153]

Hampir seminggu membiarkan adik-adik mengambil alih tugas mengemas
Harini, rasa sihat berbanding hari-hari lalu. Alhamdulillah. Siap menyapu dan mengemas, terasa susah sangat nak nafas. Just sitting and take a deep breath, bernafas seperti yang diajar: batuk bila rasa tak selesa. Sedar-sedar dah duduk dalam bilik, allahuakbar fainted again. Whole day tidurrrrr jer, badan memang lemau giler! Nak bangun pun tak larat. Hihi, semuanya sakit. Try bangun, macam drunker. Kepala bengong, sakitttt betul. Lastly selepas beberapa percubaan, dapat juga bangun terus terjatuh kat bucu katil. (allahuakbar, sabar je) Dah lewat nak solat Zohor, its ok I can’t walk but still can crawl.

[30 Jun 2008 – Isnin]

Alhamdulillah, umi dah masak sebelum pergi kerja. Aiman tolong sidai kain then buatkan sarapan untuk ana. Huhuhu, thanks dik! Terasa bengong jer but better then yasterday. Alhamdulillah. Buang sampah dan menjemurkan diri di bawah sinar matahari. Matahari pagi tak per, banyak vitamin. Hehehe. Saraf seakan mengecut, nak bergerak pun kene slow motion. Dah tengah hari, tetibe ada orang called. Banyak misscalled, bukan tak nak angkat tapi keadaan tak mengizinkan. Tapi no yang satu ni, memang bersungguh betul called, so angkat jer la. Panggilan dari orang yang tak disangka-sangka. Masya Allah, maluuuuuuu nyer. Tapi buat macam tak de apa-apa dan paling best buat macam sihat je, bila rasa susah nak nafas terus batuk (ianya memudahkan pernafasan).

Petang tu makin terasa sakit satu badan, nafas makin sukar. Just sapu dengan balm tapi makin sakit je rasanya. Slowly pegang tulang temulang, masya Allah langsung tak perasan bahu, tulang selangka dan tulang rusuk bengkak, tulang belakang mengamuk sejak semalam. Hihihi, patut la badan rasa sakit sangat bila bergerak. Rupanya bengkak merata tempat. Check kaki pula, terus tergelak rupanya lebam. Allahuakbar, jatuh macam mana la sampai semuanya bengkak. Rupanya ana jatuh dari kerusi terus landing atas lantai, kepala pula debush atas lantai. (Ketawa tengok adik buat demo) Siap cakap tak nak tunjuk macam mana jatuh dari kerusi, nanti dia lak yang sakit. Ngeh ngeh ngeh

**Genap 3 tahun perginya sahabat seperjuanganku... al-fatihah...

[1 Julai 2008 – Selasa]

Umi dan abi pergi Kuala Lumpur, abi ada meeting di HQ dan umi ada urusan. Pagi ni aiman belikan kueh dan nasi lemak. Makan separuh jer, separuh lagi Aiman yang habiskan. Badan still sakit merata tempat, mujur sebelum pergi sekolah Aiman sidai baju. Terasa macam nenek tua umur 60-an yang tak larat nak buat kerja, nak jalan pun pegang kerusi meja. Huk huk... innallah hama’as sobirin. Teruskan juga journey, belum lagi jumpa noktahnya. So, pegang kata-kata Saidina Umar al-Khattab: Waktu pagi jangan tunggu petang, waktu petang jangan tunggu malam.

So, selagi belum tiba masanya, mesti jalani kehidupan macam biasa. Yang penting kena selalu kawal emosi yang cepat naik suhunya. Huk huk... Fasobrun jamil, innallah hama’ana. Kadang kala memang suhu cepat naik, nak buat apa pun kena dapatkan someone untuk bantu, itu yang rasa rendah diri dan selalu nak duduk sendirian supaya tak ganggu orang lain. Kene polish mind, be more positive, insya Allah. Aameen...

Dari Abu Hurairah r.a. bahwasanya ada seorang lelaki yang berkata kepada Nabi s.a.w.: "Berikanlah wasiat padaku!" Nabi s.a.w. menjawab: "Janganlah engkau marah." Orang itu mengulang-ulangi lagi permintaan wasiatnya sampai beberapa kali, tetapi beliau s.a.w. tetap menjawab: "Janganlah engkau marah." [Riwayat Muslim]

Harini umi called pun tak angkat, I know umi just want to make sure that I’m OK at home alone. Bukan tak nak angkat tapi duk berguling. Gerak sini sakit, gerak sana sakit. So, membekukan diri macam snowman. Kalini jadi snowgirl with socks, thick sweater and blanket. Just like winter, hehehe. Kebetulan hujan lebat dah beberapa hari, dengar air sungai belakang rumah pun takut. Deras sangat..! Dapat SMS dari ukhti Miftah, just delivered a baby boy. Yuhuuuuu! Congratulations ukhti Soleha, ukhti Ila and ukhti Miftah for your baby boy. (semua anak sulung, hihi)

Huhu, tak tahu la nak coretkan panjang lagi. Cukup kot, hopefully ukhti serai happy dengan perkongsian ini. Get well soon ukhti, be strong! Bila tau ukhti Aini dah 10 tahun rheumatologist, subhanallah! Terasa ada kekuatan semangat yang mengalir dalam tubuh (chewah!).

Image Hosted by ImageShack.us

0 leaves:

aSkiNg sOuL

Feeling alone?
Innallahha ma’ana

Saw evil act?
Inni akhafullah

Wishing something?
Fa’iza ’azamta fatawakkal’alallah

Missing somebody?
Ma fi qalbi ghairullah.

... syukran ...

Free Hit Counter Syukran 'ala ziarah ^_~

Silent Home

Silent Home
Bila emosi mengunci hati, lalu lahirlah ayat-ayat sepi sebuah monologku merentasi perjalanan menuju Rabbi :)

  © Template Lar Doce Lar por Emporium Digital Graphics Jenny's Grandchild and Irene's Corner

TOPO