"Ya Allah, jadikanlah hamba Mu ini mencintai orang beriman dan jadikanlah orang yang beriman mencintaiku."

(HR Muslim)

14 December 2011

Puisi Untuk Direnungkan

Bismillahirrahmanirrahim.

Alhamdulillah, sudah selesai membaca satu kisah kembara seorang insan yang hebat, Noorah. Hujung catatan tersebut, penulisnya menukilkan puisi yang sangat indah dan begitu meruntun hati kecil. Lalu, sisipan semangat ditiup pada diri sendiri... Mudah-mudahan Allah merahmati Noorah atas perkongsian kisah hidupnya.

Di rentas masa
Aku ingin membawamu teman
Pada satu kisah agung
Dia pernah dihina nista
Hingga dituduh seorang gila
Juga dijujat memiliki sihir
Sebenarnya dia tidak melakukan apa pun
Cuma sering berkata
"Berimanlah kamu semua kepada Allah yang Esa!"
Batu kecil dan besar hinggap di tubuh
"Pulanglah kau! Seruanmu adalah sia-sia"
Mereka terus menyakitinya
Hingga darah bertakung di kolam kasut

Malaikat melihat penuh sedih
Ada yang geram untuk membalas
"Gunung itu akan kami rebahkan
Biar orang-orang itu tenggelam"
Dia duduk menahan sakit
Hatinya berzikir sabar
Wajahnya senyum sambil menggeleng
"Jangan, jangan kalian usik mereka
Jika bukan hari ini mereka beriman
Besok pasti ada
Walau zaman berlangsung lama
Anak cucu mereka akan berkata :
"Kami beriman kepada Allah dan Rasul Nya"

Dia yakin, dia sabar, dia tawakkal
Dia terus mendoakan umatnya

Teman
Kisah ini sangat menyayatkan
Kitalah anak cucu
Yang dimaksudkan baginda, nabi agung kita
Wahai teman,
Bagaimanakah jika baginda dulu tidak sabar?
Tergesa dan merajuk
Dalam dakwah yang mulia?
Apakah kita dapat mengucap kata syahadah?
Dapatkah dahi mengucup sejadah cinta Nya?
Jawablah temanku
Jawablah di hatimu...!


Facebook ni macam rumah, bagaimana kita menghiasnya dengan kata-kata, bagaimana kita melayan 'tetamu' kita dan bagaimana kita nak memilih siapa yang sepatutnya menjadi tetamu kita. Bukan semua orang kita boleh persilakan duduk dan masuk sewenang-wenangnya dan memerhatikan kita berbual dan berjenaka sambil bergelak ketawa.

7 leaves:

Mar'ah In Veil 14 December 2011 at 15:17  

"Facebook mcm rumah...bkn semua kita blh undang masuk. "

Berfikir2 dan setuju dgn Ummu Amir.

Saya x berniat judge org lain :) Tp,sbgi ingatan utk saya & muslimah lain.. kita kena tapis friend requests. Bimbang ter'approve' mereka2 yg punya penyakit hati @_@

Ummu Amir pn pernah suarakan kebimbangan ni kan?

Risau tgk ukhti2 kita...esp yg berniqab, sampai buat 2/3 profile sbb dah full. Saya tak salahkan ukhti2 kita, mereka ada sebab kukuh sendiri:) Cumanya, kena tgk2 skit muslimin2 yg asyik komen memuji2 mata yg indah, dll.

Astaghfirullahalazim. Cerminan utk diri saya sndiri yg masih bertatih mengasah Islam dlm diri...

Maaf andai tersalah bicara. Tegurlah slh silap saya:)

shahira :) 15 December 2011 at 01:18  

suka entry ni. saya copy tau :) thanks for the sharing :)

nor adawiyah 17 December 2011 at 01:18  

allah.. sayu.. nk kongsi boleyh? trima kaseh..

kakchik 18 December 2011 at 14:36  

Assalamualaikum Syirah. Hari ni Allah gerakkan hati kakchik untuk membuka blog Syirah. Kakchik pun baru diberitahu yang Syirah sudah pun deactivate akaun di facebook. Tak sangka bila masuk saja ternampak nama Noorah. What a coincidence. Kakchik juga membaca tentang beliau tapi di dalam artikel ANIS edisi Mac 2011. Berkenaan facebook itu, kakchik setuju dengan pernyataan Syirah tu, bukan semua boleh diundang masuk. Kalau rumah nyata pun kena ada izin suami dan tapisan berdasarkan hukum-hakam, maka begitu jugalah adabnya di facebook.

Insyirah 20 December 2011 at 08:19  

MAr'ah In Veil.

Tepuk dada tanya iman.

Paling ditakuti bila kita beriya berkata tetapi tidak mampu melaksanakan apa yang dikata. Selalulah tanya iman kita. (tak tahu nak kata apa)

Insyirah 20 December 2011 at 08:20  

Shahira :

Puisi tulisan Ummu Hani dalam buku 'Noorah'

Insyirah 20 December 2011 at 08:21  

Wa'alaikumussalam KakChik.

Hajatnya memang nak terus deactivated tetapi ada beberapa urusan buku online [bicara pedusi] yang belum selesai. Jadi, harini Syirah activekan semula nak selesaikan urusan buku. Dah selesai nanti Syirah nak deactived semula :)

aSkiNg sOuL

Feeling alone?
Innallahha ma’ana

Saw evil act?
Inni akhafullah

Wishing something?
Fa’iza ’azamta fatawakkal’alallah

Missing somebody?
Ma fi qalbi ghairullah.

... syukran ...

Free Hit Counter Syukran 'ala ziarah ^_~

Silent Home

Silent Home
Bila emosi mengunci hati, lalu lahirlah ayat-ayat sepi sebuah monologku merentasi perjalanan menuju Rabbi :)

  © Template Lar Doce Lar por Emporium Digital Graphics Jenny's Grandchild and Irene's Corner

TOPO