"Ya Allah, jadikanlah hamba Mu ini mencintai orang beriman dan jadikanlah orang yang beriman mencintaiku."

(HR Muslim)

18 June 2010

Ziarah Mahabbah


Bismillahirrahmanirrahim.


Alhamdulillah.

Selepas berkahwin, banyak sangat tempat yang dibawa oleh encik zauj. Ziarah saudara mara di Kelantan, sudah ada angan-angan untuk ke Thailand suatu hari nanti. Hihihi, agaknya berangan nak buat macam-macam lagi di Thailand. Dalam kepala ni banyak sangat angan-angan tapi entah yang mana akan di zahirkan dengan realiti, wallahua'lam.

Setiap rumah yang diziarahi, ada doa yang mereka hulurkan. Alhamdulillah. Selain menghubungkan silaturrahim, ada juga pengalaman dan 'ibrah kisah mereka yang boleh diambil. Insya Allah.

Habis berziarah di rumah saudara-mara zauj di Kelantan, bawa zauj ke rumah ibu saudara di Sungai Buloh. Alhamdulillah, silaturrahim. Sedang bersenang-senang, zauj beritahu sahabat lamanya nak ke rumah. Terkejut. Sahabat yang sekian lama tak berjumpa, tiba-tiba nak datang. Tak sempat nak siapkan apa-apa. Kelam kabut juga kami berdua, hihi.

"Kawan nak datang bawa anak."

Hihihi... Sukanya. Bila sahabat zauj sampai ke rumah, zauj terus ambil baby dan berikan pada ana. Yiha...! Rasanya nak gigit dan kunyah baby. Dengan kulit putih gebu, solehah bangat! Ya Allah, sesungguhnya Puan Insyirah Soleha rasa seperti mahu makan saja baby Nur Amanina. Mujur la ada sisa keimanan dan kesabaran dalam hati. Hak hak hak.

Ada situasi lain pula. Masa ziarah keluarga sahabat zauj, anaknya yang baru berusia 7 bulan memang susah teramat untuk mesra dengan orang lain. Kata ibunya, anaknya memang susah nak (didukung) dengan orang. Ana hulur tangan, terus disambut. Lalalalala... Siap dukung dan bawa berjalan lagi.

"Memang la dia nak dengan Sayang, dia ingat mak dia sebab pakai niqab dan spec."

"Eh, dia memang nak dengan Sayang... Ada aura ni."

Tak pasal 'bergaduh' dengan zauj. Hik hik.

Walaupun 'seperti' ibunya (pakai niqab dan cermin mata) tapi seorang bayi tetap boleh mengenali ibunya melalui bau dan suara ibu. Hihi. Sah la suara dan bau tak sama, tapi baby Izzah tetap juga 'melekat' dengan ana. (Bangga)

Bila di belakang, buka niqab dan main dengan Izzah masih lagi tidak menunjukkan reaksi yang pelik. Alhamdulillah.

"Abang, Izzah memang nak dengan Sayang la."

"Ye la..."

Terpaksa zauj mengalah sebab Izzah tak nak dengan dia, kui kui kui.

Semalam, berziarah di rumah ibu angkat zauj di Ipoh. Masya Allah, baru bertemu pertama kali tapi kata ummi macam dah berpuluh tahun kenal. Hihi, malu la pula rasanya :) Terima kasih banyak-banyak buat ummi sekeluarga, gulai ikan ummi memang superb! Sedap bangat... Hihi.

Kemudian, sengaja spot check ke rumah Cik Aisyah. Ngeeee... ^_~

Banyak dialog yang kelakar, encik zauj memang suka mengenakan ana di depan orang. Terpaksa memberi amaran, saranan dan galakan.

"Jangan buat lawak boleh tak, ini rumah orang la..."

"Lawak ke? Biasa je..."

Ana dah sakit perut menahan tawa, keras pipi asyik senyum dan ketawa. Haiyaaa... memang kena duduk rumah diam-diam je, bila berjalan asyik tergelak dan cramp pipi (mentang-mentang la pipi tengah subur... hehe).

Akhirnya, dapat juga serbu dan terjah rumah Cik Azmah ^_^

Beliau telah menyediakan makanan istimewa dengan bantuan Doeramon, kih kih kih. Ana sengaja bagitahu last minute bagi menguji tahap pemikiran sahabat-sahabat untuk menyediakan makanan istimewa buat ana dalam masa yang singkat. Haha... Kejam, kejam! Makanya, mereka semua kelam kabut lalu dengan tidak berapa nak puas hati dan perasaan telah mengatakan bahawa.

"Lainkali nak datang, bagitahu la awal boleh buat special sikit."

Ecece... Okeh, next time ana maklumkan awal dan sila pastikan bahawa ianya memang betul-betul istimewa. Lalalalala... Lepas ni, nak pergi rumah siapa lagi ye? Ngeeeee... ^_~

Terima kasih banyak-banyak pada semua yang menyediakan makanan kilat dengan bantuan doeramon, hehehe. Enjoy juga makan walaupun tuan rumah asyik ulang ralat tak dapat sediakan makanan yang best. Er, kami sebenarnya nak ziarah bukan nak makan. Hehehe, makan tu kira bonus je. Ngeh ngeh ngeh...

Asyik diberi makan jer, tembam macam belon pula nanti. Er, macam belon tak pe ringan je boleh terbang ditiup angin. Ngeeeeee...! ^_~

p/s: Gambar walimah di Kelantan lewat sikit, camera tiada pada ana :)

Insyirah Soleha
Baiti Jannati
2.44 petang

8 leaves:

kak syuhada 18 June 2010 at 15:24  

assalamua'laikum syg.. wah, org tu dah dapat 'sayap' skrg... terbang je ye.. (^_^).. smoga bhgia dik

الإسلامية 18 June 2010 at 21:21  

assalamualaikum... tahniah.. semoga anda menjadi pasangan yang dicintai ALLAH... :)

الوردة الشوكية 18 June 2010 at 22:00  

Wa'alaikumussalam kak Syuhada :)

ehehe, mana ada dapat sayap kak, cuma zauj rajin bawa... ikut je la. Hehehe..

Allahumma ameen :) Syukran 'ala doa ;)

الوردة الشوكية 18 June 2010 at 22:01  

Wa'alaikumussalam islamiyah.

Terima kasih atas doanya, ameen...!

Mia-Ina 18 June 2010 at 23:52  

wah makin bahgia & naik la...lps ni...bahgia & hepi leh wat kte sihat pe...:-) pepun, smeoga bahgia dik....makin berseri dgn warna cinta tinta blog syira ni...

Faizreen 19 June 2010 at 03:37  

assalamualaikum.=)
seronoknye sudah bernikah..
moga bahagia senantiasa hendaknye...

الوردة الشوكية 19 June 2010 at 10:05  

Assalamu'alaikum kak Mia.

ALhamdulillah... Semuanya datang dari Allah dan akan dikembalikan kepada Allah.

~ Hanya yang bertaqwa akan bahagia ~

(",)

الوردة الشوكية 19 June 2010 at 10:06  

Wa'alaikumussalam Faizreen.

Seronok? Hihi, tanggungjawab makin berat ada lah. Seronok pun betul juga, seronok dapat peluang untuk berkhidmat untuk suami (^_~)

aSkiNg sOuL

Feeling alone?
Innallahha ma’ana

Saw evil act?
Inni akhafullah

Wishing something?
Fa’iza ’azamta fatawakkal’alallah

Missing somebody?
Ma fi qalbi ghairullah.

... syukran ...

Free Hit Counter Syukran 'ala ziarah ^_~

Silent Home

Silent Home
Bila emosi mengunci hati, lalu lahirlah ayat-ayat sepi sebuah monologku merentasi perjalanan menuju Rabbi :)

  © Template Lar Doce Lar por Emporium Digital Graphics Jenny's Grandchild and Irene's Corner

TOPO