"Ya Allah, jadikanlah hamba Mu ini mencintai orang beriman dan jadikanlah orang yang beriman mencintaiku."

(HR Muslim)

17 February 2013

Gajet vs Kasih Sayang Ibubapa

Bismillahirrahmanirrahim.

Ibubapa zaman moden ni cenderung memujuk anak yang sedang meragam dengan permainan game handphone, game ipad, tablet untuk melegakan anak, sekaligus memudahkan kerja ibubapa tak perlu pujuk, anak akan lega sendiri. Cara ini sebenarnya sangat tidak sesuai.

Bila anak meragam, pujuk guna diplomasi dan kasih sayang ibubapa. Jangan juga gajet untuk gantikan fungsi ibubapa kelak anak jadi ketagih dan menganggap permainan gajet dapat membantu meredakan masalah dan tension. Jangan seolah-olah memberi gambaran bahawa belaian dan pujukan ibubapa adalah sama seperti pujukan teknologi tinggi kepada anak-anak kecil.




Anak-anak yang ketagih dan merasa terpujuk dengan gajet cenderung untuk melakukan apa sahaja demi gajet canggih ini. Anak-anak sekolah contohnya sanggup tak makan di sekolah, simpan duit untuk pergi cyber cafe, ponteng sekolah melencong ke cyber cafe, lebih teruk curi duit untuk tujuan ini.

Kalau anak yang lebih kecil pula, nak main handphone kita, kita usik-usik dia kata kalau nak handphone tu, cium dulu. Dia sanggup cium kita untuk dapatkan handphone tu. Padahal waktu-waktu lain dia nak dekat dengan kita pun payah, apatah lagi nak cium.

Zaman dah semakin canggih, begitu juga taktik penjenayah. Zaman kita kecil dulu, emak pesan, "Kalau jalan-jalan, jumpa orang tak kenal, orang tu bagi gula-gula, keropok, cekedis, jangan ambil, lari terus."

Zaman ni, para pervert, pedophile, penculik, penyangak tak guna dah umpan gula-gula, cekelat, cikedis, mereka guna umpan samsung galaxy note, ipad, iphone. Bayangkan anak kita diumpan oleh seorang pedophile, "Kalau nak main game angry birds dalam samsung galaxy note ni, bagi pakcik pegang tuttttt dulu." Anak kita pun bagi sebab nak main angry birds dalam samsung galaxy note.

Ibubapa harus berwaspada. Biar anak ketagih dengan pujukan dan kasih sayang ibubapa. Selalu nak berdukung dan melekat 24 jam dengan kita dan digelar orang 'budak takut orang' daripada anak ketagih dengan gajet dan jadi mudah diumpan dengan gajet. Jangan bila anak menangis je, kita tanpa usul periksa bagi handphone supaya anak senyap.

Biar dia (anak) guna handphone buat main pretend "hello, hello" tak apa. Dah itu memang fungsi sebenar handphone tapi jangan bagi dia addict dengan game dalam tu. Sekali anak kecil jadi ketagih, akan ambil masa untuk pulihkan ketagihan dia. Lebih lama daripada tempoh pemulihan orang dewasa!

---

Saya tanya dengan Faradina, bagaimana pula ibubapa yang menggunakan aplikasi al-Quran di dalam handphone. Adakah penggunakan gajet al-Quran juga akan mengganggu proses psikologi anak-anak. Ini jawapan yang beliau kongsikan.

---

Masa anak saya umur setahun, suami hadiahkan ipad, saya download satu app Quran ni lepas tu saya bagi dia tengok, dengar apps tu tapi selepas 2-3 minggu saya dapati apps tu macam ada salah tau. Saya rujuk Quran biasa, memang salah. Semenjak tu saya tak percaya dah apps yang jual-jual ni. Then masa saya jadi volunteer di dept psychology, Prof bagi contoh, apps bible pun ada salah sebab orang yang develop apps tu bukan kisah pun apps dia salah ke yang penting dia untung.

Kalau nak bagi anak guna apps dalam gajet boleh tapi dengan pantauan. Contohnya, akak dan suami dengar sekali dengan anak, jangan bagi dia dengar sendirian.

Sebab satu, nanti dia akan anggap apps tu sebagai resolution untuk masalah dia walaupun apps Quran. Nanti bila besar sikit takut berlaku persaingan dalam diri dia, antara apps dalam gajet dengan real life.

Sebab kedua, ikut kajian psikologi anak-anak yang dibiarkan guna apps gajet sendiri tanpa pantauan ibubapa akan ada 2 masalah - sama ada dia jadi overconfident sampai cenderung membuli orang lain sebab selalu bila dia dengan apps dia akan menang ATAU dia akan jadi impurity complex iaitu dia rasa rendah diri in real life. Buat benda suka sorok-sorok, marah orang even parents sendiri tengok. Biasa masa umur 1-2 tahun tak nampak lagi tapi nanti dia dah 3 tahun start nampak masalah ni.

Jadi, akak boleh limitkan gajet untuk anak. Let him faces the real world even more. Kadang-kadang boleh guna gajet tapi dengan pantauan bukan sebagai resolution utama.

Kesan gajet, game, tv semua akan menyumbang kepada self esteem conflict kepada anak. Mereka suka pendam imaginasi mengikut bayangan apa yang ditonton. Kalau kita bagi dia berkawan secara real life, dia akan kembangkan imaginasi secara realiti, jadi proses imaginasi dia akan seimbang.

Banyakkan interaksi dengan anak untuk build character anak. Contohnya melalui aktiviti mewarna, gunting tampal gambar, buat seni-seni lukis. Insya Allah.

---

:)

Saya sangat admire dengan perkongsian demi perkongsian dari beliau.

Penulis :
Faradina, berusia 22 tahun. Ibu kepada sepasang cahaya mata. Pelajar perubatan di London dan hafizah al-Quran. Beliau juga seorang penulis buku.



4 leaves:

aimannuha 19 February 2013 at 16:25  

sangatlah menyetujui entri ini :) nice sharing la ukhti :)
perlunya ada penghayatan islam yang diterapkan dalam diri anak anak itu sebenarnya solution yang terbaik. boleh ada gajet tapi mesti dengan pantauan & kawalan. Saidina Umar pun ada cakap yang didiklah anakmu mengikut arus zamannya :) tapi bagi saya kalau future son/daughter taktau main/pegang gajet lagi bagus. kalau tak nanti asek nak melekat dengan gajet je. haiss. btw,keep on sharing ye. sangat suka penulisan ukhti :)

sulam kaseh 20 February 2013 at 16:22  

bagus la.. kak imah nk share jugak.. ^_^

nur fizah 22 March 2013 at 19:38  

ukhti,nk tye sape penerbit buku sakinah mawaddah tu? :)

Insyirah 24 March 2013 at 22:07  

Nur Fizah,
Terbitan Telaga Biru :

http://www.telagabiru.net.my/v2/index.php?option=com_content&view=article&id=515:sakinah-mawaddah&catid=45:buku&Itemid=339

aSkiNg sOuL

Feeling alone?
Innallahha ma’ana

Saw evil act?
Inni akhafullah

Wishing something?
Fa’iza ’azamta fatawakkal’alallah

Missing somebody?
Ma fi qalbi ghairullah.

... syukran ...

Free Hit Counter Syukran 'ala ziarah ^_~

Silent Home

Silent Home
Bila emosi mengunci hati, lalu lahirlah ayat-ayat sepi sebuah monologku merentasi perjalanan menuju Rabbi :)

  © Template Lar Doce Lar por Emporium Digital Graphics Jenny's Grandchild and Irene's Corner

TOPO