"Ya Allah, jadikanlah hamba Mu ini mencintai orang beriman dan jadikanlah orang yang beriman mencintaiku."

(HR Muslim)

13 October 2012

Round The Table

Bismillahirrahmanirrahim.

Sesuatu yang tidaklah dipupuk tetapi dicontohi oleh ayahanda dan bonda kami, erti perkongsian. Ianya menjalin kemesraan dan kasih sayang, selain itu ia juga memupuk rasa untuk kepedulian kepada orang lain. Sharing is caring, caring is loving. Berkasih sayang itu rahmat dari Ilahi.

Kalau makan di luar rumah, makan di restoran kebiasaannya kami adik-beradik akan memilih makanan yang berbeza, minuman juga berbeza. Apabila pesanan dihantar ke meja, maka ayahanda akan menjadi orang pertama 'tukang merasa' diikuti oleh bonda dan lain-lain. Boleh dikatakan setiap orang akan merasa juadah makanan dan minuman yang dipesan oleh adik-beradik yang lain. Kadang, seorang pesan air tembikai, seorang pesan air oren, seorang pesan air barli, seorang pesan sirap dan macam-macam pesanan. Seorang sahaja pesan sejenis air tapi setiap seorang boleh merasa kesemua pesanan atas meja.

Gelas yang berisi air akan berjalan dari satu orang ke satu orang. Pinggan yang berisi makanan akan bergerak dari satu orang ke satu orang, selesai satu pusingan meja maka 'Tuan Pesanan' akan kembali mengambil makanan atau minuman yang dipilih pada awal tadi.

Ya!

Kami seronok begitu. Seolah masing-masing mengumpul 'air liur' dalam satu hidangan yang bermula dengan ayahanda dan bonda, akhirnya masuk ke mulut kita pula.

Kebiasaanya, orang sekeliling akan memerhati gelagat kami yang asyik mencuit-cuit pinggan di depan dan sebelah. Potong makanan dalam pinggan sendiri, 'sedekah' pada jiran di depan, hulur pada jiran di sebelah. Minta pula hidangan jiran di depan, minta hidangan jiran di sebelah. Dapat merasa seorang sedikit. Lihat di kiri kanan, ada orang datang makan dengan keluarga tetapi anak-anak sibuk dengan gadget masing-masing, ibubapa pun dengan teknologi. Semua 'bisu' tak ada komunikasi, bila pesanan sampai... Ambil gambar, posing, makan.

Kadang, melihat gambar-gambar secara rambang dalam facebook. Banyaknya 'happy family' dengan tersenyum lebar, tersengih panjang bersama keluarga. Tapi, di alam realiti susah sungguh nak jumpa keluarga yang berkomunikasi dengan bahasa badan dan menggunakan bahasa lisan. Semua asyik dengan gadget!

Teringat pesanan Prof Muhaya, "Orang yang bahagia tidak menunjuk-nunjuk kebahagiaannya, orang yang tidak bahagia mahu orang lain melihatnya sebagai orang yang bahagia."

Ya. Ada kebenarannya. Dia tak bahagia tetapi dia mahu kelihatan bahagia dan mahu orang lain melihat dia bahagia, dalam hatinya mungkin sarat dengan duka? Allah.

Hidup bukan hanya lakonan, jangan jadikan kehidupan sebagai pentas. Usah menjadi pelakon. Bersandiwara membayangkan bahagia sedangkan hati langsung jauh dari nafas bahagia. Berusahalah menjadi orang yang bahagia dan membahagiakan. Untuk membahagiakan orang lain, kita terlebih dahulu perlu menjadi orang yang bahagia. Hanya orang yang mengenali diri sahaja yang bahagia dengan apa yang ada.

Wallahua'lam.


* Saya teringin sangat nak makan Roti Arab dan Kibdah, hanya satu kedai sahaja yang saya pernah makan sangat kena dengan selera saya. Itu pun masa mengandungkan Amir Solihin. Masa tu saya sangat keletihan, dan saya tak puas makan. Sejak akhir-akhir ni membuak sungguh perasaan nak makan Roti Arab dan Kibdah tersebut. Ya Allah, mudahkanlah... Kalau ada sesiapa yang handal masak Kibdah, boleh la share dalam komen resepi masak Kibdah ye! Bukan tak nak cari dalam internet tapi bila melihat gambar-gambarnya, takut meleleh air liur :P


Ummu Amir :)

Read more...

09 October 2012

Travelog Iman : What To Expect When You're Expecting?

Bismillahirrahmanirrahim.

Alhamdulillah, Amir Solihin sudah berusia 1 tahun 2 bulan. Menulis, sesuatu yang saya saaaaaangat suka. Menulis adalah sesuatu yang mengikat saya untuk berfikir, merasa dan cuba memahami apa yang saya tulis sendiri. Dan, selalu saya ambil waktu untuk membaca apa yang saya pernah tulis selang 3 atau 4 atau 5 atau 6 tahun dahulu. Terkadang, ia membuatkan saya kembali merenung masa lampau untuk berjalan pada hari ini demi hari esok.

Sekadar perkongsian untuk memutarkan kembali ingatan dan menggembur iman sendiri.

Saya mengalami masalah tulang belakang sejak berusia 18 tahun, itu pun saya sedar sebab saya langsung tak boleh bangun dan pada masa itulah baru saya mengajak bapa ke hospital kerana sakitnya tak tertanggung lagi. Padahal sejak di sekolah menengah lagi saya sering mengalami masalah sakit belakang.

Pada usia 20 tahun lebih kurang 5 bulan selepas menjadi isteri, saya disahkan hamil. Alhamdulillah. Pada ketika itu, suami masih lagi menjadi pelajar sarjana sepenuh masa di Universiti Kebangsaan Malaysia. Rezeki dari Allah kami syukuri dan belajar mendidik diri untuk sentiasa merasa cukup dengan apa yang ada.

Ketika minggu ke-12 kehamilan, semasa bangun dari duduk secara tiba-tiba saya jatuh terduduk. Sendirian di rumah kerana suami masih berkuliah sepanjang hari. Saya cuba bangun, tetapi kaki langsung tidak boleh digerakkan. Saya mengesot masuk ke bilik dan berusaha sekeras yang boleh untuk mencari posisi yang paling selesa. Air mata mula menitis, sakitnya saya lupakan apabila teringatkan anakanda di dalam rahim.

Saya hantarkan mesej kepada suami yang masih berada di kelas. Tamat kelas, beliau terus pulang ke rumah dan meminta bantuan dari sahabatnya, bertanya ke mana perlu membawa saya samada ke hospital atau klinik. Akhirnya sahabat suami dan isterinya membawa kami ke hospital swasta, isterinya sudah beberapa kali mendapat khidmat dari doktor sakit puan di sana.

Tiba giliran saya untuk berjumpa doktor, saya yang berkerusi roda dilihat doktor dengan pandangan yang saya sangat takut. Dan, bila doktor wanita tersebut membuka mulut, memang kata-katanya meruntun hati saya setelah saya ceritakan apa yang berlaku kepada saya.

"Awak tak sepatutnya mengandung..."

Saya dan suami hanya diam.

Sejak dari peristiwa ngeri tersebut, saya terus merahsiakan masalah sakit tulang belakang dari doktor yang merawat sepanjang saya hamil.

Awal-awal kehamilan, saya tidak mengalami muntah-muntah seperti rakan-rakan bakal ibu. Alhamdulillah. Saya cuma mengalami masalah sakit belakang yang sangat berat sehinggakan saya tidak mampu bangun, hanya terbaring dan semuanya diuruskan oleh suami termasuklah memandikan dan menyuap saya makan. Saya tidak mampu untuk duduk, dan suami terpaksa untuk melakukan kesemuanya untuk saya. Di sini, saya belajar banyak perkara.

Perkahwinan bukan hanya perkongsian senyum dan ketawa tetapi sama-sama menikmati air mata dan tangisan duka. Ia perkongsian seluruh kehidupan untuk sama-sama menghargai nikmat Allah iaitu nikmat berkasih sayang, ia tidak diberikan Allah kepada mereka yang belum bernikah. Maksudnya, perasaan halus yang mengikat dua orang manusia untuk sama-sama berlumba siapa yang lebih banyak memberi hanya kerana redha Allah. Ya, memberi untuk redha Allah.

Suatu ketika, mungkin kerana kesakitan yang amat pada tulang belakang... Saya menangis terisak-isak, suami hanya melihat dan kaku. Akhirnya, suami mengeluarkan bicara.

"Kalau tak tahan sangat, kita jumpa doktor ye."

Namun, tona suaranya memberikan kefahaman kepada saya pada sisi yang lain. Seolah memberi satu cadangan untuk 'berhenti dari meneruskan' kehamilan tersebut. Dan, saya berhenti menangis. Menyeka air mata yang tumpah. Diam, dan saya berjanji pada diri untuk tidak lagi menangis untuk meneruskan kehamilan ini.

Bertitik dari situ, saya tahu saya hanya ada Allah yang boleh meringankan sakit saya. Suami di depan mata tetapi dia tidak ada poket Doraemon untuk menyembuhkan saya, ibubapa yang jauh boleh mendoakan saya tapi kepada siapa? Allah juga. Semua minta kepada Allah, jadi kesimpulannya saya pun kena minta juga tapi dengan Allah :)

Trimester kedua kehamilan (3 bulan kedua : bulan ke-4 hingga bulan ke-6) saya sudah mula kurang sakit belakang dan mula menikmati 'night sickness', saya selalu muntah di waktu malam dan mula tidak ke dapur kerana bermusuh dengan bau-bauan di dapur. Tapi, selalunya saya abaikan saja apa yang saya rasa. Di minda saya, kalau kita rasa kita muntah masuk dapur maka muntahlah. Kalau kita tak rasa begitu, maka tidaklah begitu. Alhamdulillah, saya berjaya... :)

Saya seringkali batuk berminggu-minggu dan punca saya muntah selalunya kerana batuk berminggu-minggu. Doktor tak galakkan makan ubat kerana saya sedang hamil. Seorang doktor yang saya sangat sayang, Dr Maslinor. Kata-katanya saya pegang sehingga hari ini.

"Seorang IBU sanggup menahan sakit teruk macammana sekali pun untuk ANAK."

Bertitik tolak dari situ, saya rela menahan sakit dan hidup tanpa sebarang bantuan 'pembunuh kesakitan' (painkiller). Semasa menahan kesakitan yang teramat, saya selalunya melirih suntikan painkiller yang lebih cepat bertindak berbanding ubat (dalam bentuk kapsul) tetapi semasa menempuh fasa kehamilan, saya melupakan kesemuanya dan menikmati alam kehamilan dengan sesi pentarbiyyahan iaitu tawakal kepada Allah.

Saat usia kehamilan sudah memasuki bulan ke-7, doktor mengesahkan bayi di dalam kandungan berkedudukan songsang. Saya dirujuk ke hospital untuk pemantauan rapi. Dan pesan doktor, saya mungkin akan dibedah pada usia bayi masuk minggu ke-38. Tetapi, ajaibnya Allah. Setiap kali pemeriksaan di hospital, bayi berkedudukan normal. Ajaibnya lagi kuasa Allah, saya sentiasa merasakan bahawa bayi saya bukan dalam kedudukan normal tapi doktor tak nak percaya. Tambahan pula saya merasai keabnormalan pada diri saya yang menguatkan lagi naluri saya bahawa bayi saya bukan dalam kedudukan normal tapi tiada siapa mahu mempercayai naluri saya :)

Sehingga minggu ke-38, doktor membuat keputusan untuk diberikan ubat penggesa kesakitan. Induce. Saya memaklumkan kepada ibu dan dalam sendu tangisnya, ibu meminta saya supaya tidak diinduce kerana bimbangkan keadaan tulang belakang saya. Kata ibu, sakit induce luar biasa berbanding sakit bersalin yang hadir secara normal. Iyelah, dalam keadaan tidak sakit dipaksa sakit :)

Setelah kumpulan pakar O&G dan Ortopedik berbincang lama mengenai saya, akhirnya satu pasukan Ortopedik akan sentiasa 'stand by' dengan sebarang perkembangan saya, dan setelah seharian di hospital dengan insiden tangis yang tak sudah-sudah, akhirnya pakar O&G 'melepaskan' saya pulang ke rumah jam 7 malam.

Sangat 'menyeronokkan' pengalaman tersebut, dari jam 7 pagi - 7 malam Allah bagi rasa macammana nak serah tawakkal sepenuhnya pada Allah.

Saya tak henti-henti menangis. Tumpang solat di ruangan solat, staff nurse dan doktor yang bertugas hanya tersenyum melihat saya dengan kesan air mata.

Tiada siapa yang boleh bantu saya, tapi saya ada Allah :) Dia yang atur untuk saya.

Selepas ibu saudara bawa saya pulang ke rumahnya, (kerana suami terpaksa pulang bertugas) saya terbaring... Tak tahu nak cakap, penat sampai rasa nak tidur sehingga minggu depan :P

Penat iman. Teruk kena 'push' sampai Allah simpati, akhirnya Allah bagi juga apa yang saya mahu. Tidak di induce. Tetapi, sehingga minggu ke-40 pada hari dijangka bersalin kalau tidak bersalin, mahu atau tidak saya terpaksa menyerah diri untuk di induce kerana doktor kata bayi saya terlalu kecil bimbang ada masalah kesihatan, bimbang meninggal dalam kandungan.

Allahu.

Depress.

Saya turun berat badan. Tak lalu makan. Hari-hari berbual dengan bayi, suruh dia sabar. Keluar dengan cara yang terbaik. Minta dengan Allah, jaga kami berdua supaya tak jatuh kufur dengan Allah.

Tick tock. Hari yang dijangka bersalin. 11 Julai 2011. Langsung tak sakit. Saya bersedia menyerah diri dan berserah dengan takdir Ilahi. Mohon maaf dengan ibu mertua yang setia menemani saya, sepanjang perjalanan dengan suami saya pura-pura tabah. Bila dah sampai hospital, kaki dan tangan terasa sejuk semacam. Macam nak pergi berperang.

Tengok gelagat ibu-ibu yang menahan sakit mahu bersalin dengan pelbagai gaya. Saya istighfar banyak-banyak.

Senyum. Bagi tangan pada staff nurse untuk diambil darah. Bersedia untuk di induce. Minta maaf dengan suami. Masuk wad. Tunggu doktor datang nak induce.

Sekali... Doktor cakap,

"Kenapa perut awak pelik ni? Tadi dah scan?"

"Tak."

"Kita scan sekali lagi ye."

Doktor mengomel dengan staff nurse, saya buat muka comel. Bila dibawa ke bilik scan, saya senyum. Dalam hati, dup dap dup dap macam nak pecah jantung!

"Bila kali terakhir awak makan?"

"Sebelum masuk bilik scan."

"Ya Allah. Ye ke? Hm... Awak kene bedah hari ini juga! Bayi awak melintang. Tengok ni... tali pusat duduk di bawah. Kalau awak start contraction, rahim awak boleh pecah. Kalau dah start dilation, bayi awak boleh lemas sebab tali pusat keluar dulu. Alhamdulillah, air ketuban banyak. Talifon suami ye, awak kene bedah hari ni juga!"

Gurl!

Allahuakbar.

"Tapi, paling awal awak boleh bedah jam 7 pm sebab tadi awak makan. Awak kena puasa ye. Jangan makan lagi, start puasa sekarang."

Terus talifon suami, dan menangis. Lagi? Er...

"Nasib baik kita tak induce terus tadi." Doktor usap tangan saya.

Alhamdulillah. Perancangan Allah.

Tunggu... Tunggu... Belum juga, jam 9 malam. Saya laparrrrrr tak terkata! Nak minum pun tak boleh. Saya sangat tak selesa. Dan, bila doktor datang menjenguk.

"Eh, awak dah ada contraction ni."

Lagi blur. Disebabkan saya memang dijadualkan untuk pembedahan maka staff nurse tidaklah kerap mengganggu saya, tetapi pesakit yang di induce memang kerap sangat staff nurse menjenguk. Bila lalu depan saya, staff nurse mengusik "cantik baju awak!", memang baju pembedahan digelar "baju cantik". :)

Baru saya tahu, itupun doktor yang bagitahu. Rupanya sejak petang lagi saya dah mula contraction :) Masalahnya saya tak tahu itu contraction dan asyik mengadu dekat suami saya tak selesa. T_T

Akhirnya jam 10 malam, disebabkan faktor kelaparan saya tersengih dengan nurse yang sedang praktikal. Mereka berdua rajin melayan saya berbual. Asyik panggil saya 'kakak', bila tengok IC saya terus mereka gelak rupanya saya muda dari mereka. Saya minta nak minum air, tak diizinkan. Dan mereka minta saya bersabar kerana bilik pembedahan masih belum kosong, banyak kes 'emergency' pada hari itu. Pesakit 'normal deliver' ramai yang terpaksa 'emergency c-sect' kerana bayi lemas. Allah.

Saya ambil Quran, baca surah Maryam. Dah puas baring, saya duduk. Tengok orang kiri kanan yang kena induce, macam-macam aksi dan gaya. Akhirnya, saya pun tutup tirai dan habiskan masa dengan Quran. Takut Allah tarik nyawa masa pembedahan, tiba-tiba teringat nak mesej dengan suami. Kejap-kejap, mesej dengan Ummi.

Memang macam nak berperang. Samada mati atau hidup. Tak tahu.

Akhirnya, jam 1 pagi staff nurse datang bagitahu bilik pembedahan dah bersedia menanti saya. Cepat-cepat mesej suami, nak jumpa di luar bilik bedah. Dan dua staff nurse yang sangat baik, menunggu suami di depan pintu bilik bedah. Kali terakhir melihat suami, tengok puas-puas......

Memang macam nak berperang. Samada mati atau hidup. Tak tahu.

Masuk bilik bedah, selepas diberikan gas. Saya tak sedar apa. Sedar-sedar tengok jam dah 3 pagi, semua dah selesai. Perkataan pertama yang saya ingat. "Alhamdulillah, aku masih hidup."

Perkataan pertama yang dituturkan kepada staff nurse berbangsa India, "sakit."

Memang kesakitan.

Setiap 4 jam, saya diberikan suntikan morfin yang membuatkan tangan saya sangat lemah. Langsung tak boleh pegang bayi dengan tangan yang disuntik morfin.

Bila suami datang jam 8 pagi nak ambil placenta, baru saya minta suami dukungkan bayi. Belum dapat pegang sejak lahir pada jam 1.20 pagi :)

Selesai sudah kembara kehamilan Amir Solihin yang tamat pada jam 1.20 pagi, 12 Julai 2011.


Allahumma faqihhu fiddin.
Wa alimhul hikmatal wa takwil.
Amin.

Alhamdulillah, Amir Solihin seorang anak yang kuat menahan sakit. Kalau sakitnya sedikit, dia tidak menangis. Kalau jatuhnya diiringi tangis, maknanya ada lebam atau luka (berdarah). Allah bagi anak yang aktif, sangat kelakar dan menyenangkan hati kami.

Dahulu, saya cepat berubah emosi bila orang persoalkan keadaan mata Amir Solihin yang juling. Tapi, bila ada sahabat berkongsi... Saya istighfar banyak-banyak. Anak sahabat dilahirkan tanpa bebola mata. Allahu.

"Maka diantara nikmat-nikmat Tuhanmu, nikmat yang manakah hendak kamu dustakan?"

Sepanjang kembara kehamilan Amir Solihin, dengan pelbagai aneka ragam dan rencam ujiannya. Pelbagai ketakutan yang dikhabarkan, pelbagai peristiwa mengundang jerihnya iman yang bergoncang dan digoncangkan. Akhirnya, kesimpulan dari sebuah kembara kehamilan ini... Saya belajar sesuatu dan mendapat jawapan dari Allah.


Sesungguhnya di sisi Allah pengetahuan yang TEPAT tentang hari kiamat. Dan Dia lah juga yang menurunkan hujan, dan yang mengetahui dengan sebenar-benarnya tentang apa yang ada dalam rahim (ibu yang mengandung). Dan tiada seseorang pun yang betul mengetahui apa yang akan diusahakan hari esok (samada baik atau jahat); dan tiada seorangpun dapat mengetahui di bumi negeri manakah dia akan mati. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi amat meliputi pengetahuan Nya. (Surah Luqman ayat 34)

Canggih macammana teknologi, 3D ataupun 4D mahupun 10D sekalipun tidak akan dapat memberi pengetahuan yang tepat apa yang berlaku di dalam rahim seorang ibu.

Allahu akbar.


Wallahua'lam.


Ummu Amir.

Read more...

05 October 2012

Husna.

Bismillahirrahmanirrahim.

Kadang, sebahagian dari kita sentiasa berteman tidak kira waktu dan ketika. Merasa bahagia dan selesa apabila didampingi teman-teman, merasa kekurangan apabila berada sendirian.

Kadang, sebahagian dari kita menjadikan seorang sahabat sebagai teman; tempat meluahkan suka dan duka kehidupan. Sahabat juga selalu menjadi teman yang baik untuk mendengar luahan rasa, tersenyum apabila kita gembira. Sahabat, sesuatu yang kita semua mengharapkan adalah seorang yang sangat kita percaya. Ya, kepercayaan. Sesuatu yang sukar untuk diletak kepada manusia kerana apabila terlebih percaya kepada makhluk, akhirnya yang pasti kita akan dirundung luka dan duka. Harapan dan keyakinan itu hanyalah berhak buat Allah. Mutlak. Titik.

Kadang, dalam kita bersahabat pasti akan ada kisah suka dan duka antara kita dan sahabat. Paling tidak pun kita akan tersenyum apabila dia ketawa mahupun kita akan menangis apabila dia berduka. Sanggup kita bersusah untuk sahabat, dan seorang sahabat yang baik sentiasa akan mencuba yang terbaik bagi kebahagiaan sahabatnya.

Dikelilingi manusia yang pelbagai ragam dan emosi, terkadang kita manusia yang punya emosi sentiasa mendahulukan emosi berbanding iman dalam mentafsir manusia. Apabila menalifon sahabat, panggilan tidak dijawab kita cepat-cepat fikir apakah sahabat kita tidak mahu melayan panggilan. Mungkin juga timbul prasangka bahawa sahabat tidak lagi mahu menjadi 'best friend forever', mungkin juga sahabat yang dikasihi sudah ketemu orang lain untuk menjadi 'best friend'.

Jarang pula kita mendahulukan iman, merasakan panggilan tidak terjawab kerana sahabat sedang beribadah; membaca al-Quran, solat sunat Dhuna, sedang menyuap ibu/bapanya makan nasi, sedang melayani suami/isteri, sedang mengajar anak membaca dan sebagainya.

"Kak, akak ada bestfriend tak?"

Suatu malam, saya mendapat sms dari seorang yang berpangkat adik.

Dan, saya tak tahu kenapa saya sedih baca sms tersebut. Saya balasnya dengan sepenuh hati, bersalut emosi bukannya berlandaskan iman. Akhirnya perbincangan kami mengenai 'bestfriend' membuatkan saya terkenangkan sahabat-sahabat yang saya kasihi, hanya mengingati dari jauh.

Hatta 'bestfriend forever ever' pun tak menjanjikan kesempurnaan perhubungan, permulaan yang baik tidak semestinya berkesudahan dengan pengakhiran yang baik. Tetapi, setidak-tidaknya sebuah pengakhiran yang baik insha Allah bermula dengan permulaan yang baik.

Bila kita berkawan untuk mendapat manfaat, kita menempah tiket untuk KECEWA.

Bila kita berkawan untuk memberi manfaat, kita menempah tiket untuk GEMBIRA.

Sebagai manusia biasa, saya begitu terkesan dengan seseorang yang saya 'kenali'. Berjumpa hanya beberapa kali, kalau tidak silap hitungan saya kami hanya bertemu 3x. Dia lebih muda dari saya beberapa tahun tetapi dia sangat MATANG. Saya selesa, sangat selesa untuk berkongsi perasaan dengan dia :)

Masa saya 'down', pernah dia katakan sesuatu yang buat saya terus mengalir air mata.

"Kalau akak rasa malu nak cakap sebab saya kecil lagi, akak anggaplah saya ni sebaya dengan akak."

Bukan maksudnya begitu, saya cuma melihat dia dari kacamata saya... dia seorang yang matang dan boleh berkongsi sesuatu untuk iman saya, bukan sahaja emosi saya dipujuknya tetapi dia menjentik iman saya agar terus bangun dan jangan melayani liuk lentok emosi yang sedang mengawal hati. Ya, tidak banyak bicaranya yang dia sampaikan tetapi saya merasakan denyut kasih sayangnya dalam untaian kata.

Tidak banyak kata-kata yang dinukilkan kepada saya dalam tempoh tersebut tetapi saya yang dari 'jauh' ini merasai usapan kata-katanya. Tanpa kata, dia hanya memberi rasa. Sesuatu yang luar biasa perasaannya dan implikasinya kepada diri saya. Saya terus bangun dari liuk lentok emosi, cuba bangunkan kembali iman.

"Kak, saya nak juga jadi orang yang mendengar kata-kata akak, saya tak nak hanya jadi orang yang mengusap air mata akak kala akak menangis."

Allah.





Sesungguhnya, dalam keramaian itu tetap akan keseorangan apabila kita menjauhkan diri dari Tuhan. Dan dalam keseorangan kita dari keramaian manusia itu tetap sahaja kita merasa berteman apabila kita menghadirkan perasaan bahawa Allah ada bersama kita, lalu kita menjadikan Allah sebagai sahabat terbaik dalam mengendali emosi dan mengharap agar Allah memelihara iman kita kuat-kuat.


Allahuakbar.

Jazakillah khair Husna yang dikasihi. Akak nukilkan di sini buat tatapan diri akak dan pembaca di luar sana bahawa seorang sahabat yang terbaik bukanlah sahabat yang perlunya sentiasa di sisi saat jatuh dan bangun tetapi sahabat yang membangkitkan iman seorang sahabat tak kira di mana sahaja sahabat itu berada, samada jauh beribu batu mahupun dekat sejengkal!

Semoga Allah jaga KITA semua. Insha Allah.

Allahumma aamin ya Allah!


From Me With Love,
Ummu Amir.

Read more...

04 October 2012

Bila Abi Mengasuh Amir...

Bismillahirrahmanirrahim.

Alhamdulillah. :)

Segala puji-pujian buat Allah.

Setelah seminggu demam dengan teruknya dan dapat menambah koleksi peribadi dengan jayanya! Saya semakin sihat, alhamdulillah :) Demam yang bersungguh-sungguh teruknya sampaikan tak bangun-bangun kecuali untuk solat. Ya Allah, kalau tidak mahu bersyukur juga. Tak tahu lah... Dari awal, suami mengajak ke klinik tetapi memang tak terbangun sangat rasanya nak menapak ke klinik. Dibiarkan dahulu... Makan habatus sauda' dan minum air suam banyak-banyak. Batuk masih juga teruk, err... sangat teruk sampaikan suami tak tidur malam sebab asyik tengokkan saya yang terbatuk-batuk, akhirnya saya tidur dalam keadaan duduk.

Ya, tidur itu nikmat. Tapi, bila terlebih tidur, boleh jadi racun. Teringat pula pesanan Syeikh Nuruddin, "kalaulah kita menghabiskan masa setiap hari dengan tidur selama 8 jam, bila umur 60 tahun maknanya kita sudah tidur selama 20 tahun. Itu belum lagi termasuk tertidur masa kuliah, dan lain-lain."

Er... Betapa masa itu sesuatu yang sangat perlu disyukuri.

Bila dah rasa sihat sikit, saya pun jadi malas nak ke klinik. Baru sihat sikit, tiba-tiba jadi tak sihat. Tak sihat... Aih, sudah la kenapa dengan saya ni? Akhirnya selepas seminggu dengan jayanya demam tak bangun-bangun, saya gagahkan juga pergi ke klinik. Saya tinggalkan Amir Solihin dengan suami :)

Masa jumpa doktor, hihi... Menggeleng doktor bila saya cakap dah seminggu demam. Dan, doktor pun kata, "asma awak teruk ni."

Er?

Bila bagitahu suami, suami buat lawak.

"Cakap la dengan doktor, saya bukan asma. Asma tu nama kawan saya..."

Adei T_T

Selepas dapat nebulizer dan doktor suruh sedut inhaler setiap 4 jam, barulah terasa kurang sikit batuk. Doktor bagi tempoh sampai hujung minggu ni sahaja untuk saya makan ubat, kalau tidak sihat juga maknanya saya kena makan ubat asma yang khusus. Dan saya perasan, saya banyak menggeletar sejak dua menjak ni. Allah. Makan ubat lagi...

Seronoknya masa sakit ni melihat suami mengasuh Amir Solihin ^_~

Kadang-kadang, saya siapkan pakaian Amir Solihin sementara suami mandikan Amir Solihin. Masa mandikan Amir Solihin, saya melihat sambil tergelak dengan keletah mereka. Dan, saya perasan sesuatu yang osem! Suami ajarkan Amir Solihin berwuduk setiap kali sebelum mandi, masha Allah. Patut la kalau mandi dengan suami, Amir Solihin sangat behave! Kalau mandi dengan Ummi, puas la Ummi nak mengejarnya dalam tandas, puas juga nak sudahkan mandi sebab Amir Solihin selalunya pegang paip bila Ummi ajak pakai baju. Masih nak main air...

Amir Solihin agak sukar untuk ditidurkan, jadinya setiap kali nak tidurkan dalam buaian saya akan membaca al-Quran. Kadang, ia mengambil masa 30 minit sehingga 1 jam untuk mendodoikan Amir Solihin dalam buaian. Jadinya, saya manfaatkan waktu tersebut untuk baca al-Quran sambil menghayun Amir Solihin. Bila Amir Solihin dah tidur, saya akan pasangkan CD al-Quran untuk menemani tidurnya, jadi saya boleh buat kerja lain.

Mungkin kerana dah biasa bila nak tidur dengar kalamuLLAH, jadinya bila balik kampung atau travel maka suamilah yang menjadi 'CD' membacakan al-Quran kepada Amir Solihin. Masa tempoh saya kurang sihat haritu, suami pasang CD al-Quran dan tetap juga ikut bacaan al-Quran, selepas Amir Solihin tidur CD tidak ditutup. Suami baring berdekatan Amir Solihin, merehatkan badan. Bila Amir Solihin bergerak sikit, terus bangun menghayun buaian. Bila berbunyi sikit suara Amir Solihin, suami bangun melihat-lihat. Al-hasilnya, Amir Solihin tidur selama 4 jam! Masha Allah, osem!

Tak pernah-pernah saya berjaya tidurkan Amir Solihin pada siang hari selama 4 jam. Selalunya 1-2 jam setengah sahaja tidur siangnya.

Masa makan Amir Solihin pun begitu riang gembira, satu mangkuk berisi bubur Amir Solihin. Suami sediakan satu set mangkuk dan sudu untuk Amir Solihin, jadinya Amir Solihin tak mengganggu mangkuk yang berisi bubur kerana sibuk dengan mangkuknya sendiri. Suami juga latih Amir Solihin makan dengan sudu sendiri. Comel sangat :)

Sekarang, bila nak makan... Amir Solihin akan tadah tangan, nak baca doa. Walaupun belum boleh bertutur, tapi beberapa perkataan yang simple dah disebut dan apabila kita kata apa-apa, dia dah faham.

Contohnya.

"Mana air Amir?"

Maka, dia akan cari cawannya.

Orang selalu cakap, ibu sangat penyabar dalam urusan mendidik anak. Saya tak rasa macam tu untuk kami, sebab suami lebih sabar mendidik Amir Solihin. :)

Satu 'gift' bila kita sendiri mengasuh anak, selain menjaga kita juga boleh terapkan tarbiyah dari awal mengikut corak dan kehendak kita sendiri.

"Amir Solihin, Ummi nak solat. Allahuakbar."

Setiap kali nak solat, inilah pesan saya kepada Amir Solihin. Tapi, sejak akhir-akhir ini Amir Solihin banyak dilayan oleh Abi makanya bila ada chance untuk kenakan Ummi memang Amir Solihin tak lepaskan. Dahulu, bila Ummi solat, Amir Solihin main sahaja disekitar Ummi. Habis 'naughty' pun bila Ummi sujud, Amir Solihin tepuk-tepuk kepala Ummi atau angkat kepala Ummi tapi sejak seminggu ni bila Ummi solat, Amir Solihin tarik telekung sampai tercabut. T_T

Sampai berkali-kali Ummi ulang solat, Amir Solihin tetap juga kenakan Ummi. Sampai Ummi menangis, SMS Abi suruh balik cepat sebab Amir Solihin tak bagi Ummi solat, suruh Ummi duduk dengan Amir Solihin je.

Amir Solihin well behave dengan Abi.
Bila dengan Ummi, Amir buli cukup-cukup.

Mungkin bila dengan Abi, kalau Amir Solihin buli Abi... Abi buli Amir Solihin lagi teruk kot. Hehehehehehe :)





Aunty Syudde kata Amir Solihin buat duck face,
Aunty Fasihah kata macam tweety bird,
Ummi kata macam ikan keli je pun, hik hik.



Ummu Amir.

Read more...

aSkiNg sOuL

Feeling alone?
Innallahha ma’ana

Saw evil act?
Inni akhafullah

Wishing something?
Fa’iza ’azamta fatawakkal’alallah

Missing somebody?
Ma fi qalbi ghairullah.

... syukran ...

Free Hit Counter Syukran 'ala ziarah ^_~

Silent Home

Silent Home
Bila emosi mengunci hati, lalu lahirlah ayat-ayat sepi sebuah monologku merentasi perjalanan menuju Rabbi :)

  © Template Lar Doce Lar por Emporium Digital Graphics Jenny's Grandchild and Irene's Corner

TOPO