"Ya Allah, jadikanlah hamba Mu ini mencintai orang beriman dan jadikanlah orang yang beriman mencintaiku."

(HR Muslim)

24 November 2008

My Trip With Two AngelS

Note : School Holiday!

Alhamdulillah, cuti penggal dah pun bermula. Bertambah-tambah la program untuk disusun dan selaraskan supaya tak kelam kabut dan clash dengan urusan lain.

15 hb November (Sabtu)

1st day holiday! Received special guest. Alhamdulillah, urusan masak memasak tak ada masalah cuma yang berat sikit bila semua nak dimasak dalam satu masa tapi hanya ana dan umi je available. Kakak dan adik ikut abi ada program dengan anak-anak yatim. Agak kelam kabut but still OK. Masak pun simple jer, masak orang malas. Hehe. 5.30 petang memulakan holiday with my sweet sisters and oldest brother. Destinasi: Rumah Ukhti Syifa; Bukit Angkasa, Pantai Dalam. 8.00 malam selamat sampai, alhamdulillah! (rasa macam nak menjerit-jerit nampak kelibat ukhti Syifa sampaikan beg duit pun cicir dalam kereta, huhuhu)

16 hb November (Ahad)

Memandangkan adik masih dalam zone demam, lepas zohor baru keluar rumah itupun sebab abang dah hantarkan beg duit. Diskusi dengan ukhti Syifa, akhirnya terus ke KL Sentral untuk lunch! Haaa...! Pelik sangat ke muslimah berniqab makan di luar? Masuk kafe pun dah dipandang pelik. Opss... Saya tak berniat nak buat apa-apa yang menyalahi tabii mahupun syarak. Mengikut tuntutan manusia; makan. Melayan my 2 sisters yang sememangnya menuntut kesabaran, finally minta tolong ukhti duduk sementara beli air. Sekali tengok ukhti memilih meja ‘tengah dunia’ buat kecut perut pula. Nasib la tak ada siapa yang perasan muka dah blur. Hehehe. Layan adik makan, OK la. Semua dah siap makan, ana yang terkebil-kebil lagi. Opsss... Asif jiddan ukhti kalau gelagat ku nampak semacam, maluuuuuuu.

Lepas lunch terus ke UKM, subhanallah. Ukhti Syifa, pelajar tahun ke-3 UM tak pernah ke UKM? Tak per la ukhti, ana bawakan ke UKM ye. Hehehe, tapi naik train je la. Nak tunggu bawa kereta sendiri, nak ambil lesen pun penakut. Doakan supaya terbuka hati ana untuk ambil lesen kereta. Ummi dan abi dah puas ‘membasuh’ minda tapi tetap juga belum berjaya. Hampir 5 petang, ukhti Atiqah with ukhti Aqilah datang jemput kami di stesen komuter. Ahaa... Sekali lagi rasa nak menjerit jumpa dengan buah hati. Hehe, mujur dapat kawal diri. Ukhti Aqilah bawa pusing dalam UKM then terus ke PKNS Bangi, solat Asar dan cuci mata.

Next: Rumah Abang Ngah ukhti Atiqah di Kajang.
Dengar ukhti Atiqah panggil Fathi, ana membayangkan Hani masih bayi (rakus sungguh bila dengar nak jumpa bayi, rupanya Hani dah besar). Kakak ipar ukhti Atiqah, Kak Nurul namanya. Alahai, kecil molek orangnya. Tak nampak macam mak orang pun, hehehe. Bila tengok Kak Nurul, ingatan terus melekat pada ukhti Miftah. Hehehe, kakak ku yang seorang ni dah balik Malaysia tapi belum berkesempatan nak jumpa. InsyaAllah, meet together with Hannan after Hajj. Usai Maghrib baru la kami moving ke stesen komuter. Part yang sedih, sayup-sayup suara ukhti. Hampir nak menitiskan air mata, tapi ana dah promise myself tak nak menangis. Holiday equal to happy + enjoying moment.

Sampai semula ke rumah ukhti Syifa tepat jam 10 malam. Subhanallah! Anak dara apa ni balik rumah lewat malam? Sekali ukhti jawab: Ehe, akak kadang-kadang 3 pagi baru balik rumah. Gurlp, melihat kesungguhan ukhti buat ana benar-benar kagum. Hampir separuh masa dan tenaganya disalurkan buat program-program kemasyarakatan. Teringin nak merasai suasana tersebut, tapi keadaan fizikal selalu tak mengizinkan untuk bergerak pantas. Moga ukhti terus menabur bakti buat agama dan masyarakat. Moga bersinar sebagai srikandi agama yang tak pernah putus asa dalam perjuangan, ameen!

17 hb November (Isnin)

Knock! Knock! Early morning lagi dah get ready untuk program seterusnya. Lokasi: Petrosains, KLCC untuk memenuhi permintaan adik. 2 sahabat ukhti Syifa turut serta (ukhti Zatul & ukhti Dila) dan jumpa buat kali pertama di stesen LRT Universiti. Aha... Allah lebih mengetahui, petrosains tutup dan kebetulan jumpa satu kumpulan students UM di KLCC, sama-sama ke Muzium Kesenian Islam, nearly Masjid Negara. Ana tak mengira, tapi secara rambangnya barangkali hampir 20 orang (termasuk kami). MasyaAllah, ramainya!

Muzium Kesenian Islam?
Tak pernah terlintas pun akan ke sana. Barangkali jauh, jadi tak dimasukkan dalam program ‘ziarah’ kami. Melihat berbagai khazanah Islam yang tersimpan, kagum dan perasaan lebih terarah pada ingatan Muzium 2 Masjid Suci di Makkah. Terbayang-bayang kiswah kaabah kala melihat kiswah kaabah di Muzium Kesenian Islam. Sebenarnya, ana lebih banyak duduk berbanding menjelajah khazanah yang dipertontonkan. Hehehe, bercerita tentang itu dan ini. Melihat peta dunia dan ukhti Syifa menyebut-nyebut “Dumyat” buat ana ketawa besar. Mujur tak ada siapa, kesian sahabat yang seorang tu diusik-usik sepanjang jalan. Eheee... InsyaAllah, kami (ana, kakak dan adik) mendoakan yang terbaik. :P

1st time solat di Masjid Negara. Subhanallah. Selama menjadi warganegara Malaysia, ini pertama kali solat di sini. (Setiap perkara mesti ada 1st time kan, huhuhu). Terus ke Masjid Jamek, ukhti Syifa & ukhti Dila ada urusan. Ana, kakak, adik dan ukhti Zatul terus mengisi perut. Pusing-pusing di sekitar Wisma Yakin, tak masuk pun dalam tu. Eheee... Ana bukan la jenis yang suka shopping, selagi boleh guna sesuatu barang tu selama itu juga la digunakan. Hatta beg duit yang sama dari tingkatan 1 tapi akhirnya baru-baru ni beli yang baru selepas digelakkan seorang sahabat. Agaknya, umur ana dah tak sesuai dengan design tersebut. (Disangka beg duitku kotak hadiah? Haaa... Parah tu!)

Selesai urusan ukhti Syifa, alhamdulillah. Sampai di stesen Universiti waktu petang, ada pasar malam tapi ana (adik pun sama) dah tak larat nak jalan lagi. Maaf ukhti Dila & ukhti Zatul, kami tak dapat nak ikut sama. Alhamdulillah, jam 6 petang kami dah sampai ke rumah ukhti Syifa. Lepas dinner (bestnye ada orang belanja aiskrim), ukhti Syifa ada meeting. 12 malam baru balik rumah. Akhirnya ana dan ukhti Syifa ‘buat lawak’ pula bila kami chatting YM bersama padahal ukhti Syifa di ruang tamu, ana dalam bilik. Hehehe. Ana takut ganggu ukhti buat tugasan. Mengacau dengan YM. Akhirnya, ana decided keluar bilik dan temankan ukhti Syifa.

Hampir 3 pagi masih mengadap laptop. Buatkan air untuk ukhti dan ana, kami sama-sama bersengkang mata sampai 5 pagi. Ukhti melelapkan mata sementara Subuh. Dan ana? Masih terkebil-kebil sendiri. Finally, terpaksa juga lelapkan mata sebab tak dapat lagi nak bertahan.

18 hb November (Selasa)

11 pagi abang datang jemput di rumah kak Syifa. Subhanallah. Rasa macam sekejap sangat. Pejam celik dah nak balik? Erm, insyaAllah moga Allah berikan peluang untuk bertemu lagi, ameen. Pelukan perpisahan, ana tak mampu menatap mata ukhti seperti mana pelukan perpisahan dengan ukhti Atiqah. Terus masuk dalam kereta dan tanya khabar abang. Still melayan perasaan, abang pecut ke Muzium Negara. (SAH! Lawatan sambil belajar, hehe). Ana terhibur dengan beberapa khazanah negara. Walaupun mata dah tak larat nak dibuka, alhamdulillah tak tidur dalam sedar. After that, temankan abang ke Pudu untuk hantar stuff order.

Tick tock! Tick tock!
Untuk memenuhi hasrat adik, maka ke KLCC la kami. Petrosains! Sepatutnya jam 3 petang baru boleh masuk, so solat Zohor dulu then just waiting there, boleh juga masuk jam 2 petang. Alhamdulillah. Ramai sangat orang, kepala makin berdenyut. 3.30 petang dah selesai jalan, adik nak sangat naik simulasi helikopter, itu pun misi utama dia. Bila tanya pada petugas, katanya jam 4.30 petang baru la turn kami. Oh my God! 1 jam nak menunggu? Ingatkan boleh skip je tapi adik tetap juga nak naik. Ana pandang abang, abang pandang ana. Sama-sama ‘terpaksa’ setuju, tersengguk-sengguk kami dibuatnya menanti 1 jam.

Finally, 4.30 pm our trip. Alhamdulillah! Selesai ‘ziarah’ 5.15 petang, terus lunch. What kind of lunch? Hihihi... combine with dinner. Dah maghrib baru sampai rumah abang, mujur la abang dah solat. Ingatkan nak ke rumah mak teh lepas solat tapi tengok abang dah berdengkur. Kesian pula dengan adik-adik, dorang lapar sebab just makan burger di KLCC. I’m so sorry my dear. Nak gerakkan abang pun, dia kepenatan sangat temankan kami. Akhirnya, tertidur juga 2 buah hati ana. Ana masih tak dapat nak lelapkan mata walaupun dah 2 pagi. Urm... tired day!

19 hb November (Rabu)

Jam 6.40 pagi moving ke Pudu, bas jam 8 pagi. Nak elakkan stuck with traffic, kena keluar awal. Sampai Pudu jam 7.30 pagi, nak breakfast pun takut tak sempat. Finally, just beli roti & air untuk adik-adik. Masuk je dalam bas, terus sandarkan beg dan ZzZzZ... I’m sleepy! I’m tired! Don’t disturb me, ahaks. Sampai pekan jam 9.45 pagi terus SMS pada abi, called ummi. Bawa adik-adik breakfast, bas nak ke rumah jam 10.30 pagi. Rushing lagi! Finally, 11.45 pagi jejakkan kaki ke rumah. Alhamdulillah.

1st thing: Basuh baju! Tak banyak yang perlu dikemaskan, tak ada apa sangat yang dibeli (boleh dikatakan tak beli apa langsung untuk diri sendiri).

Thanks so much ukhti Syifa dan ahli bait (kak Zaharah, kak Mia, kak Jaja) dan tak lupa kak Nadia atas layanan dari antunna. Ukhti Atiqah dan ukhti Aqilah, thanks. Moga dapat ketemu lagi. InsyaAllah. Ustazah SMS, ajak ke rumahnya di Kelantan. Hohohoho ~ it make me feel like grasping, leaving my parents at home for a few days again? Huk huk!

Still feel intense to meet with (end of this year):
~ ukhti aisyah
~ ukhti hafizah

** EnD ^_^ **

p/s: little bit poignant, I wish to meet with ukhti yanna! MiSs you :(

0 leaves:

aSkiNg sOuL

Feeling alone?
Innallahha ma’ana

Saw evil act?
Inni akhafullah

Wishing something?
Fa’iza ’azamta fatawakkal’alallah

Missing somebody?
Ma fi qalbi ghairullah.

... syukran ...

Free Hit Counter Syukran 'ala ziarah ^_~

Silent Home

Silent Home
Bila emosi mengunci hati, lalu lahirlah ayat-ayat sepi sebuah monologku merentasi perjalanan menuju Rabbi :)

  © Template Lar Doce Lar por Emporium Digital Graphics Jenny's Grandchild and Irene's Corner

TOPO