"Ya Allah, jadikanlah hamba Mu ini mencintai orang beriman dan jadikanlah orang yang beriman mencintaiku."

(HR Muslim)

25 November 2008

Birthday Girl ~ Vomit and Vomits?

SANAH HELWA adik yang amat disayangi.
HAPPY 9th BIRTHDAY my angel.

Alhamdulillah, harini genap adik bongsu kesayangan keluarga berusia 9 tahun. Ana rasa happy sangat, sebab adik dah semakin besar. Itu tandanya, ana akan lebih mudah nak cakap dengan dia. Explain pun tak perlu fikir sampai sakit kepala, terus cakap dan semakin mudah untuk dia faham 'tujuan' ana bercakap. Alhamdulillah!

Pagi lagi, hajat ana nak bawa dia jalan-jalan, makan-makan... Nak beli hadiah? Huhu, ana bukanlah kakak yang romantis. Buat surprise hadiah... hehehehe. Selalunya, ana akan belikan apa yang dia nak. Mahfuzah wish to have a cell phone, then ana belikan. Itu lah ana, kakak yang tak reti nak surprise adik, huhuhu. Tapi harini, ana sedih.

Adik muram je!

"SANAH HELWA SAYANG"

Adik senyum je, ana plan nak bawa dia jalan-jalan, makan-makan. So, minta dia tolong masak awal sikit. Emh, dia pun angguk je. Macam tak ada mood. Few minutes later, cakap sakit kepala dan terus ke depan, baring atas sofa. Ok la, ana pun masak je la untuk tinggalkan lunch abi. Tak lama lepas tu, tiba-tiba adik vomit atas 'carpet mesir' abi? MasyaAllah, ana terdiam. Huhuhu, dik non oi... Ceq muntah atas carpet? Lepas jemur baju, tengok adik dah bersihkan carpet. Emh... Ok la, ana just lap sekali lagi. Sekarang musim hujan, jadi... Takut carpet berbau, just renjis-renjis softland, hmmmm wangi..!

Sambung masak, masyaAllah adik vomits again? Kalini atas lantai pula. Ana dah mula susah hati, nak bawa ke klinik pun tak tahu macam mana. Kebetulan, abi tinggal hp di rumah. Nak called doctor pun, tak tahu nombornya. Wa... Nak menangis je rasanya! Adik dah pucat. Lastly, ana suruh je dia baring sementara ana nak terus memasak. tepat 12 tengah hari, ana suapkan nasi dan nak bagi dia makan ubat. Tengah suap, dia cakap nak muntah! Terus ana lari masuk tandas ambil baldi... Allah, ana lewat beberapa saat dan bersembur lagi muntahnya atas 'carpet mesir' abi! Tapi sikit jer, selebihnya masuk dalam baldi. Fuhhh...! Apa kena dengan adik ni?

Paksa adik makan, alhamdulillah habis juga walaupun lama betul suap dia makan. Emh, makan pun dia mengadap baldi. Kesiannya! Dah bagi makan ubat dan terus sapu minyak panas kat dia. Baldi masih di situ juga... Terus letakkan kain kat tempat adik baring, takut-takut vomits again! Buatkan glukos, dan alhamdulillah... Dah tak muntah lagi. Harapnya, adik dah OK. Alhamdulillah, dah boleh senyum dan bangun sendiri.

Moga Adik membesar sebagai ANAK SOLEHAH...
Pencetus semangat perjuangan sebagai SRIKANDI AGAMA...

MUAH... love you Dik..! ^_*

0 leaves:

aSkiNg sOuL

Feeling alone?
Innallahha ma’ana

Saw evil act?
Inni akhafullah

Wishing something?
Fa’iza ’azamta fatawakkal’alallah

Missing somebody?
Ma fi qalbi ghairullah.

... syukran ...

Free Hit Counter Syukran 'ala ziarah ^_~

Silent Home

Silent Home
Bila emosi mengunci hati, lalu lahirlah ayat-ayat sepi sebuah monologku merentasi perjalanan menuju Rabbi :)

  © Template Lar Doce Lar por Emporium Digital Graphics Jenny's Grandchild and Irene's Corner

TOPO