"Ya Allah, jadikanlah hamba Mu ini mencintai orang beriman dan jadikanlah orang yang beriman mencintaiku."

(HR Muslim)

30 September 2013

5 Wasiat Nabi SAW kepada Abu Hurairah ra.

Bismillahirrahmanirrahim. 

1. Waspada kepada perkara HARAM pasti kamu menjadi orang yang paling hebat ibadahnya. 

Huraian. 

Dalam kehidupan kita seharian (bahkan pada zaman Rasulullah), lebih banyak yang halal berbanding haram tetapi pada zaman sekarang ramai golongan suka menyusahkan diri dengan memperbanyakkan perkara yang haram berbanding halal. 

Contohnya minuman. Hanya arak yang diharamkan secara mutlak. InsyaAllah kita ada banyak pilihan untuk minum air yang lain. Dalam hal makanan hanya babi yang haram jadi kita banyak pilihan yang lain eg ayam, itik, dll. 

2. Berbuat baiklah kepada jiran kamu, nescaya kamu akan menjadi mukmin sejati.

Huraian hadith. 

Jiran adalah orang yang duduk 40 buah rumah di kiri, 40 buah rumah di kanan, 40 buah rumah di depan, 40 buah rumah di belakang juga 40 buah rumah di atas dan 40 buah rumah di bawah (flat, kondo, apartment). Berbuat baik termasuklah tidak menyakiti hati jiran dngan lisan mahupun perbuatan. 

Nabi ajar supaya selalu berkongsi makanan dengan jiran. Kalau masak, lebihkan kuah untuk bagi pada jiran. Eg masak gulai kawah, buatlah kuah banyak, kalau tak mampu kongsi dengan semua boleh beri pada jiran yang hampir yang mungkin bau masakan kita. 

3. Redha dengan apa yang Allah beri nescaya kamu akan menjadi manusia yang kaya hatinya. 

Huraian hadith. 

Lihat apa yang kita ada jangan berduka apa yang kita tiada. Bila melihat dunia lihatlah pada mereka yang lebih sukar. Bila melihat akhirat lihatlah pada mereka yang lebih bersungguh membuat amalan soleh.

Allah beri anak. Syukur. Allah tak beri anak pun syukur. Semua yg Allah bagi pasti ada hikmah yang tersembunyi. Anak adalah anugerah. Anak juga ujian dr Allah. 

4. Sayangi orang lain seperti mana sayangi diri sendiri nescaya kamu menjadi muslim sejati. 

Huraian hadith. 

Kita suka perkara kebaikan kepada orang lain sepertimana kita suka mendapat kebaikan tersebut. Eg kita suka dapat manfaat makan sesuatu vitamin, kita share dengan kawan. Kalau kawan tak mampu beli, hadiahkan untuknya. Kalau kita suka naik pangkat, gembira juga bila rakan dapat kenaikan pangkat. 

5. Jangan banyak ketawa kerana banyak ketawa boleh mematikan hati. 

Huraian hadith. 

Rasulullah tidak pernah ketawa terbahak-bahak. Apabila terlalu gembira Nabi hanya senyum sehingga menampakkan geraham. Bila mulut terbuka (sangap),syaitan akan masuk dlm mulut anak adam. 

Apabila menguap, kita disaran tutup mulut dgn telapak tangan. Kurangkan menonton hiburan yg sengaja membuat penonton tertawa seperti Raja Lawak (teeeet). 

Pesan rasulullah, 
Andainya kamu ketahui apa yg aku ketahui nescaya kamu akan sedikit tertawa dan banyak menangis. 

Abu hurairah pernah ditanya apakah para sahabat tidak pernah ketawa. Beliau menjawab, walaupun sahabat ketawa tetapi iman mereka teguh seperti Bukit Uhud.

Wallahua'lam..

Read more...

26 September 2013

Ketenangan Seorang Lelaki

Bismillahirrahmanirrahim. 

Seorang ukhti fiLLAH bagitahu saya masa pergi talk Syeikh Dr 'Aidh Abdullah al-Qarni (pengarang kitab La Tahzan yang meletup di banyak negara!) di UPM tempoh hari syeikh ada kongsi fasal poligami.

Ada audien tanya, pendapat syeikh mengenai poligami di Malaysia.

Syeikh jawab. 

Ketenangan pada seorang lelaki adalah : 

1. Wanita 
2. Air 
3. Hijau

Di Malaysia ada banyak air (sungai, laut, tasil dll) dan kehijauan (pokok-pokok, rumput). Jadi di Malaysia kuranglah poligami berbanding masyarakat Arab kerana di Malaysia ni lelaki dah 'ditenangkan' dengan air dan kehijauan. Negara Arab tandus, tidak banyak tempat yang ada tanaman menghijau dan air yang banyak macam Malaysia.

Konklusi saya.
Rajin-rajinlah ajak suami pergi berkelah di sungai. Menikmati air sungai yang sejuk dan pemandangan hijau supaya selalu bertenang.


Senyummmmmmm :)

Read more...

Love Story

Bismillahirrahmanirrahim.

Bila pakat-pakat share love story, macammana boleh 'terjumpa' dengan suami masing-masing. Ada pula yang dah 10 tahun kahwin, tiba-tiba rasa jatuh cinta semula dengan suami.

Heh!

Kadang-kadang, Mengimbau kenangan lalu adalah terapi untuk menggemburkan kembali perasaan kalau-kalau terlayu. Hidup penuh ujian dan cabaran, terkadang kita hanya nampak keperitan dan terlupa ada senyuman yang meniti hanya kerana tekanan kepada kelangsungan hidup. Tekanan membuatkan seseorang lupa, lupa untuk tersenyum!

Comel perumpamaan yang en suami kongsi dengan saya, long long time ago.

"Bosan hidup bujang, Allah bagi kahwin. 
Bosan hidup berdua dengan pasangan, Allah bagi anak. 
Bosan hidup bertiga dengan pasangan dan anak, Allah bagi lagi anak. 
Bosan hidup dengan anak-anak, Allah bagi menantu.
Bosan hidup dengan menantu, Allah bagi main dengan cucu. 
Bosan hidup dengan cucu, Allah bagi pasangan kepada cucu. 
Bosan juga, Allah bagi cicit. 
Bosan juga? 
Allah kata, engkau masuk kubur aje lah dah semua benda pun bosan..."


Ya,
Sunnatullah kehidupan ni. Dari lemah seorang bayi, Allah pelihara sehingga menjadi kanak-kanak, kehidupan remaja dan seterusnya dewasa, yang panjang umur sempat kembali merasa kelemahan fizikal di usia tua seperti lemahnya seorang bayi. Ada pula yang tidak sempat lahir ke dunia, sudah kembali ke alam Barzakh. Perjalanan hidup kita tidak sama, yang menyatukan kita hanyalah agama. 

Ya Allah,
Berkatilah usia kami.

Ummu Amir.

Read more...

06 September 2013

Beautiful Friday

Bismillahirrahmanirrahim.

1. Prayer is not a 'spare wheel' that you pull out when in trouble, but it is a 'steering wheel' that directs the right path throughout.

2. So why is a car's windshield so large and the rear view window so small? Because our past is not as important as our future. So, look ahead and move on.

3. Friendship is like a book. It takes few second to burn but it takes years to write.

4. All things in life are temporary. If it's going well, enjoy it. That won't last long. If it's going badly, don't worry. That wan't last long either.

5. Old friends are gold. New friends are diamond. Don't forget the gold bacause to hold a diamond, you always need a base of gold.

6. Often when we lose hope and think this is the end, it is just a bend, not the end.

7. When Allah swt solves your problems, you have faith in His abilities, when Allah swt doesn't solve your problem, He has faith in your abilities.

8. A blind person asked a wise man: "Can there be anything worse than losing eye sight?" He replied, "Yes, losing your vision!"

9. When you pray for others, Allah swt listen to you and bless them; sometimes when you are safe and happy. remember that someone has prayed for you.

10. Worrying does not take away tomorrow's trouble, it takes away today's peace.


Alhamdullillah, inspiring words from beloved ustazah.

May Allah grand us beautiful Friday with His love and bless, inshaAllah :)

Ummu Amir.

Read more...

aSkiNg sOuL

Feeling alone?
Innallahha ma’ana

Saw evil act?
Inni akhafullah

Wishing something?
Fa’iza ’azamta fatawakkal’alallah

Missing somebody?
Ma fi qalbi ghairullah.

... syukran ...

Free Hit Counter Syukran 'ala ziarah ^_~

Silent Home

Silent Home
Bila emosi mengunci hati, lalu lahirlah ayat-ayat sepi sebuah monologku merentasi perjalanan menuju Rabbi :)

  © Template Lar Doce Lar por Emporium Digital Graphics Jenny's Grandchild and Irene's Corner

TOPO